Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov ukazujúcich špinavé praktiky komunistického režimu 50tych rokov. Tentoraz si autori vzali na paškál prakticky neznámu operáciu štb s názvom "akce kámen". Nápad bol jednoduchý: agenti štb, ktorí sa vydávali za prevádzačov lákali ľudí, ktorí chceli zdrhnúť a slúbili im že ich prevedú za hranice. Previedli ich však len cez repliku hranice kde bola fingovaná vyšetrovňa americkej CIC (counter intelligence corp - kontrarozviedka). Pri rozhovore s "vyšetrovateľom CIC" (v skutočnosti to však boli agenti štb, ktorí vedeli perfektne anglicky) museli do formulára uviesť dôvod prečo chceli utiecť a tieto dôvody boli pre nebožiakov klincom do rakvy pretože všetko bolo použité proti nim a visali nad nimi vysoké tresty. Práve tento motív je použitý vo filme. Herci výborní, atmosféra temná takže jednoznačne za ****. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred mnohými rokmi mi niekto rozprával, ako nejaký chytrák previedol cez cvičnú hranicu niekde u Malaciek skupinku Poliakov. Tí sa išli zblázniť od šťastia, že sú už v Rakúsku, a bozkávali zem, kým si pre nich neprišli pohraničníci. Nevedel som, že na niečo také došli aj eštebáci a ich nápad s vybudovanou americkou záchytnou stanicou sa neskôr využil pri konštrukcii feromónových lapačov lykožrútov. Bohužiaľ film tento skvelý námet nevyužil v plnej miere. Samozrejme, že sa v ňom vyskytli aj chyby, ale hlavným nedostatkom bolo neprirodzené správanie sa a dialógy hercov. Ako keby bolo tak náročné vžiť sa do situácie obyčajných ľudí, ktorí sa chcú dostať za kopčeky. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má jen jednu chybu. Nedostal se do kin, což v porovnání s posledními výkvěty našich krajanů velmi zamrzí. Konečná pointa o tom, že vlastně věřit se nedá vůbec nikomu je dokonale napsaná, Vladimír Dlouhý má skvělý comeback do nejlepší sorty českých herců a Jaromír Polišenský dokazuje, že pokud dostane dobrý scénář, tak dokáže natočil velmi emotivní a realistický film. Škoda, škoda že se to na plátna nedostalo. ()

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh plný hnusné a nikde nekončící arogance těch mocných. Příběhu bych vytkl až těžko uvěřitelnou naivitu, které se dopouštěl především hlavní hrdina i poté, kdy nakoukl za oponu a poznal pravdu. Ani poté si nebyl sto připustit, že v tomhle světě nemůže věřit nikomu a ničemu...! Co mi připadalo naprosto "mimo mísu", byla až groteskní angličtina "američanů". Dotaz na scénáristu: "Jak je možné, že hlavní představitel nepoznal - ani jak sám říká po 10-ti letech života v St. Louise - že američtí vojáci nejsou z Ameriky...? ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek, až mi bylo líto, že se jednalo pouze o televizní film. Samozřejmě, pokud bychom měli mluvit o plátnech kin, musel by film ještě trochu zapracovat a získat finance, ale scénář je natolik kvalitní, že sliboval a rovněž i nabídnul bezva podívanou. Strach a temno padesátých let bylo velmi přesně zachyceno, objevují se zde rovněž velmi kvalitní herci - duo bratrů Dlouhých, skvělá Timková, dobrý Rašilov atd. Podobnou sondu do nedávné české historie však potřebuje i film, nejen televize, věřím, že se něčeho podobného v budoucnu dočkáme. Minimálně příběh ilegálního odchodu bratrů Mašínů za hranice by stál za zfilmování, tak snad se někdy dočkáme... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama