Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně natočený film o jedné z mnoha zrůdností nedávného režimu u nás. Ano, šlo by to natočit lépe, je vidět, že je to levnější televizní film, ale i tak skutečnou kvalitou překonává řadu jiných nesmyslů, které jsou naopak bohatě financovány, tohle je totiž o něčem. Mě tentokrát novodobý český film překvapil příjemně. A divím se, že jsem na tento film dlouho nenarazil a že ho vlastně pomalu nikdo nezná. Přitom nese důležitou zprávu o tom, co se dělo, protože by to nemělo být zapomenuto. ()

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh plný hnusné a nikde nekončící arogance těch mocných. Příběhu bych vytkl až těžko uvěřitelnou naivitu, které se dopouštěl především hlavní hrdina i poté, kdy nakoukl za oponu a poznal pravdu. Ani poté si nebyl sto připustit, že v tomhle světě nemůže věřit nikomu a ničemu...! Co mi připadalo naprosto "mimo mísu", byla až groteskní angličtina "američanů". Dotaz na scénáristu: "Jak je možné, že hlavní představitel nepoznal - ani jak sám říká po 10-ti letech života v St. Louise - že američtí vojáci nejsou z Ameriky...? ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strašně mě mrzí, že tenhle film není moc známý, protože to je opravdu mistrovské dílo. Za prvé je tam dost tvrdý souboj bratrů (fiktivních i reálných) Dlouhých. Za druhé to má velmi slušnou atmosféru. Za třetí to má perfektní scénář. Za čtvrté tam je emocí jako ve třech normálních filmech. Pěkně tvrdá záležitost. 95% ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba na televizní poměry a velmi, velmi kvalitní film na poměry české. Troufám si dokonce tvrdit, ež to je to nejlepší, co česká kinematografie za poslední roky vyprodukovala. Tomu filmu nelze nic vytknout, snad jen když bych měl opravdu rýpat, tak Ingrid Timkovou. EDIT po 9 letech od prvního shlédnutí: Včera jsem to sčíhnul znova a je to zcela zaslouženě stále na 5*. Ingrid mi paradoxně tentokráte toliko nevadila, byť její herecký výkon nebyl úplně takový, jaký by si člověk představoval. Co mi naopak vadilo byla značná uspěchanost filmu (zřejmě aby se vešel do předem dané televizní stopáže). Nebýt toho, mít to ještě vybroušenější scénář (byť námět sám o sobě je tak silný, že pokazit ho chce um) a rozložit děj do řekněme dvojnásobné stopáže, tak bych asi (ne)váhal nad šestou hvězdou z pěti. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Swingtime je vyjímečný filmařský počin. Při jeho sledování mi běhal mráz po zádech. Strhlo mne to natolik, že už jsem nevěděl, komu mám v tom filmu vlastně věřit. Podezíral jsem všechny a jen děkoval Bohu, že mne téhle doby ušetřil. Vladimír Dlouhý a Ingrid Timková skvělý výkon a Alois Švehlík je prostě klasik...90% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama