Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 1
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (441)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Komedie lehounká jako vánek! Střihač měl sice trochu tupé nůžky, ale o to tu opravdu nejde. Nejde tu o nic. Tato svěží komedie je oslavou českých komedií se všemi rysy, které mají mít. Některé hlášky jsou tak typické, čímž podezírám pány Svěráka a Smojlaka, že jim koukal přes rameno samotný Jára Cimrman a trochu jim do toho kecal. Zdeněk Podskalský předvedl tvůrcům jihoamerických telenovel, že k tomu, aby se nakonec všichni zamilovali a vzali, nepotřebuje 800 dílů, ale stačí 94 minut!! ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

Tento film je jako manifest postmoderny v československé kinematografii. Pojďte se podívat, jak ten váš námětek dostává švih :) Velmi vhodně zvolený rámec natáčení filmu poskytuje možnost nechronologického vyprávění (neboť scény filmu se v drtivé většině nenatáčejí v pořadí, v jakém se budou vyskytovat ve filmu), zároveň si tím tvůrci pořizují jakési alibi - jakékoli použité klišé není chybou skutečných tvůrců, ale fiktivních postav. Zároveň tu nacházíme odkazy na popkulturu (ABBA) i na kutluru takzvaně "vysokou" (Prodaná nevěsta, Goethe). Vrcholem filmu je scéna strašidelného lesa, kde se v typicky postmoderní pastiši objevují trpaslíci ze Sněhurky, Švanda dudák, Zvíře z jakési francouzské verze Krásky a Zvířete (dokonce ve francouzském znění s titulky) nebo Ivan Mládek zpívající Jóžina z bažin. Když připočtu množství výborných vtipů, jaké najdeme vůbec v málokteré komedii, přestává vadit, že v druhé polovině film poněkud ztrácí tempo. A navíc - tempo přece neztrácí Podskalského Trhák, nýbrž Kohoutkův "trhák". Tady jsem chtěl jít poněkud do hloubky :) Zajímavé komentáře: fruitbueno ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Paródia normalizačnej plytkosti jej obdobou. Scenáristická ruka dua Smoljak-Svěrák je rozoznateľná na prvý aj tretí pohľad. Lenže to, čo bolo v roku 1980 považované za nápaditý humor, vyvolá dnes len zhovievavé pousmiatie. Myšlienka je zrejmá - autor sa môže snažiť koľko chce, jeho kritika pomerov sa ale vždy autocenzúrou tvorcov a vydavateľov diela zmení na niečo s optimistickým vyznením. Na niečo, čo ospevuje a chváli život v spoločnosti. Film to sparodoval vydarene. Problémom je, že samotný "odvážny námet" predstavený v príbehu je len priemerný komunálny príbeh. Zagorovej herecký výkon sa tiež predýchava ťažko. Na druhú stranu scéna s Kukurom nechávajúcim žiť chrobáka a následné problémy s hadom a labuťami je úchvatná. Spolu s piesňou Smyslníci smyslní a so záverečnou apokalypticko - optimistickou scénou z kinoamfiteátra vo víre víchrice posúva celok do trojhviezdičkových hodnôt. Pozitívne hodnotenie ovplyvnila aj postava producenta - trhača košieľ a pesnička Juraja Kukuru Sek sem. Estetika kúzla nechceného humoru. Zopakovanie si tohto zážitku je predurčené trošku sadomasochistickou záľubou v počúvaní pesničiek vzniknutých v období vlády KSČ a KSS. Pomerne talentovaní a hlasovo disponovaní speváci robili vtedy z času načas strašné úklony režimu, len aby mohli hrať na výslní a zarábať na kadejakých pochybných západných i východných kšeftíkoch. Boli to presne tie isté piesne akými je Trhák slušne napchatý. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jak je ten film blbej, tak je drahej." Nemohu nesouhlasit s tím, že tohle je kravina na kvadrát, ale zase nechávám brouka žít od doby, kdy berušky hrají labutě, lidi si chodí na své vlastní pohřby, roztrhává se had, scénárista chodí do hloubky a kdyby vedle mne teď někdo mávnul rukou, tak jdu preventivně k zemi, protože po výbuchu se určitě budou trhat košile. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Taková herecká a pěvecká elita po hromadě by měla být zárukou úspěchu. Uhlíř, Vágner, Hádl i Skoumal připravili jednoduché a "vlezlé" písničky, což ale mělo úspěch neboť se dobře pamatují. Film jsem viděl několikrát, ale poprvé v 10-ti letech mi hned zůstalo v hlavě . "když dítě škrtne zápalkou co se nestane, oheň zaplane".. Film má skvělé dialogy a výborní herci je ještě vyšperkovali. Takový "kliďas" produkční Petr Čepek je přeci fantastický. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně na začátku filmu jde Jíša (Zdeněk Svěrák) chodbou na Barrandově v přízemí a na hodinách je 13.45. Když však vyjede výtahem do druhého patra, je na hodinách 15 hodin. (M.B)
  • Vozík na nádraží, kterým si Ticháček (Josef Abrhám) odváží kufr, je při příjezdu vlaku na kraji nádraží a v dalším záběru zhruba o 3 metry dále. (animl)
  • Scenáristi filmu využili neustálých žádostí kulturně-propagačních pracovníků o komunální satiru a dovedli je k absurdní dokonalosti v postavě nepoctivého zedníka Merunky (Václav Lohniský). (SeanBean)

Reklama

Reklama