Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

Sten2 

všechny recenze uživatele

Kde je hranice mezi skinheadem a náckem? Kde je hranice mezi vlastenectvím a rasismem? This is England je nekompromisní, přímočarý, smutný, drsný, pravdivý, lidský a k tomu všemu perfektní hudba (ta je fakt perfektní!) a herecké výkony. Tenhle film není pro každého ale pro hodně z nás by to měla bejt povinnost. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že som pilotný film videl až po pozretí troch minisérii, ktoré nadväzovali na tento príbeh, som si ho vychutnal plnými dúškami. Malý Shaun, traumatizovaný smrťou otca počas vojny o Fauklandské ostrovy, ktorý je terčom šikany na škole sa zoznámi zo skupinkou okolo Woodyho, ktorý Shauna vezmú medzi seba a Shaun má konečne pocit, že niekam patrí. Tento pocit však trvá iba do chvíle, keď sa z väznice vracia Combo a Shaun rovnako ako zvyšok ich skupiny sa musí rozhodnúť, na koho stranu sa postavia - či na stranu Woodyho alebo na stranu Comba. Výhodou v porovnaní z ostatnými divákmi bolo, že som vedel ako sa budú vzťahy medzi jednotlivými postavami odvíjať v pokračovaní a v kontexte toho Combo zďaleka nevyzerá tak zle, ako je tomu v tomto filme. Zúfalstvo na britských ostrovov počas vlády pani Teacherovej viedlo k rozmachu hnutia skinheads a atmosféru tohto obdobia sa hercom, rovnako ako tvorcom filmu podarilo vystihnúť dokonale.Jeden z najlepších filmov, ktorý je kritikov doby a spolu s filmom Keby sú dokonalým obrazom života na britských ostrovoch v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch... ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný příběh o tom jak daleko může zajít lidská sugesce a vůbec tyhlety extremistické názory některých lidí. Kluk, který ztratil tátu, nechtěl být sám bez kamarádů. Vzdoroval zbytečnému posměchu od ostatních tupců a potom se přidal k fajn partě kluků o které nic nevěděl. Všechno by bylo fajn dokud nepřišel zpátky Combo jako jediný dokázal všem ostatním vymýt mozky a vtlouc jim do hlavy svoje slova a myšlenky. Tak to bývá vždy, že hloupý a neznalý člověk si nechá nakecat blbosti. Zároveň prolnutí i trochu té "dětské lásky" do příběhu mezi Smell a Shaunem...Nakonec také ukázka toho jak se hrdina filmu vrací do stejné situace jako na začátku-do samoty a do svého běžného žití s mámou. Velikou pochvalu skládám Thomasovi Turgoose. Anglie ostatně jako každá země prošla velkou cestou plnou špatných zkušeností. Líto mi bylo hlavně toho že už se dál asi nedozvím jak to s malým Shaunem dopadlo-jestli se opět setká se Smell a Woodym... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné drama s dobrým nápadem ohledně přijetí malého kluka mezi partu skinheadů. Překvapením je pro mě velmi dobrý herecký výkon hlavního představitele, kterému jsem jeho roli opravdu věřil. Zajímavé téma a vykreslení tehdejší doby, po nudnějším začátku mě to chytlo a pustilo až na konci, který mi přišel trochu nedořešený a ustřihnutý. Pak fajn hudba, vhodně použité dokumentární záběry, sem tam něco k zasmání (imdb nakonec nezklamalo jak jsem se obával), takže spokojenost. Jinak chápu, že má někdo problém s důvěryhodností ohledně toho přijetí Shauna, ale myslím si, že to opravdu viděli jako takový malý nábor výborně tvárného a ovlivnitelného chlapce (vztah s o dost starší holkou nebo až překvapivě tolerantní matka mi už sedly méně). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)

Reklama

Reklama