Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom guilty pleasure, ale myslím, že kedysi by som si ho užil viac. Seriál sa celý čas zaoberá tajomnými zjaveniami prehistorických zvierat na rôznych miestach v súčasnom svete. Zároveň sleduje skupinu vedcov a ochranárov, ktorí sa snažia pochopiť tieto javy a ochrániť verejnosť pred nebezpečenstvom. Rozhodne mu nemožno uprieť, že ponúka zaujímavé nápady a dobre spracované vizuálne efekty, ktoré prinášajú prekvapenie a napätie. Avšak, napriek jeho úsiliu, mnoho epizód pôsobí povrchne a predvídateľne. Postavy sú často klišé a málo výrazné, čo obmedzuje ich príbehy a charaktery. Možno až s výnimkou záporákov, ale klaďasi boli väčšinou katastrofa. Lepší priemer. 65/100 ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý seriál. Já jsem ho zkoukl spolu s Terra nova. A tenhle se mi líbil o něco více. Jde o to že zatímco v Terra nova byly dinosauři spíše vedlejší tak tady jsou hlavní a v každém díle se objevý nějaký nový, takže pokaždé mi má co nabídnout. Efekty třeba nejsou tak dobré ale je to daleko větší zábava. ()

Reklama

Hrus 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel, víc jak 4 díly sem to fakt neunes. Imbecilní scénář, špatní herci, podprůměrné triky... Příšerky jsou asi tak podobného ražení jako z 50 let starých filmů (obří brouci, obří stonožka) - myslím tedy jak designérsky, tak trikově špatný. S opravdovými dinosaury to má společného pramálo. Napětí žádné, chemie mezi postavami nulová... takže ani nevím, za co ta jedna hvězda... asi za snahu... no příznivce si to stejně najde... ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01-S05: Pro milovníky prehistorie je tohle povinnost! Aby si to však člověk užil, musí přistoupit na pravidla hry. Je to totiž hrozně cheesy, a to především v úvodních epizodách, nicméně seriál neustále šlape na plyn, výběr pravěkých potvor je rozmanitý (CGI se postupně zlepšuje) a krásně se tu pracuje se vývojem jednotlivých postav. Body count je celkem vysoký, což se dá čekat od seriálu o "příšerách". Navíc se v průběhu děje ukazuje, že nejen komparz, ale ani žádná z hlavních postav si nemůže být jistá svým přežitím. Kolem a kolem se jedná, navzdory prvotním dojmům, o minimálně výbornou sci-fi jednohubku, která toho ale nakonec nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. PS: James Lester je motherf*cking badass. 8/10 ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má dva základní vážné problémy: první je děsná namachrovanost hlavních postav. Tzn. všichni okamžitě znají všechna řešení, ničeho se nebojí, bleskově vědí co dělat, všechno mají k dispozici, je to jak počítačová hra a stejný problém měla např. nedávná třídílná Zahada Bermudského trojúhelníku. Je to chyba jak scénáristická, tak herecká. A druhý problém jsou televizní triky. Což je u seriálu, který na tricích stojí, opravdu podstatná chyba. Bohužel je to průšvih do očí bijící - počítačové potvory naprosto nekorespondují s natočeným prostředím. Jsou špatně nasvětlené, špatně zaostřené, dokonce se hýbou jinak než kamera a prostředí. Takhle špatně to bylo naposledy vidět snad jen v Putování s dinosaury. Navíc třeba stonožka, která řve jako Vetřelec, je fakt blbá. Celkově mě to vůbec nezaujalo. I když námět má velký potenciál, zpracování to bohužel sráží. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Oblíbený šedozelený vlněný kabát profesora Nicka Cuttera (Douglas Henshall) je švédský vojenský kabát z poloviny 20. století. (Ampi)
  • Počet epizod v sériích je zrcadlový. Série měly postupně 6, 7, 10, 7 a 6 dílů. (jh666)
  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama