Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Námět zajímavej, rozhodně se z něj dalo vytěžit mnohem víc, ale celkově se to hodně vleklo a vcelku se tam toho ani moc neudálo - vedlejší linka se zastřelenym klukem byla uplně zbyčtená, když se to vlastně ani pořádně nepropojilo s hlavním dějem. Je škoda že se to takhle zbastlilo, protože nějakej původní potenciál tam byl. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Takže, čo sme to tu všetko mali ? - ťažko už aj pospomínať pár hodín po pozretí - chlapčisko na ceste do Anglicka na zber jahôd, ktoré už asi nie sú, takže možno jabĺk, a to práve v prešťastný deň 21. augusta 1968 . ., jeho neveľmi pohľadná slečna, ktorá sa vyspala s niekým druhým a čaká dieťa bez možnosti potratu, zo desať Rusákov, ktorí zastupujú okupačnú armádu, väčšinou dosť komických cucákov, ktorých sa bez zbrane nezľakne ani dieťa, jeden z nich, ktorý dezertuje, hrá sa na básnika a inak je to dosť veľký lúzer, ktorý neprestane otravovať zaľúbencov na chate svojim táraním a vysnívanými ilúziami, kulisy z natáčania amerického vojnového filmu MOST PRI RAMAGENE, vďaka ktorým je všade v okolí hromada replík zbraní, rodinka s babkou komunistkou, tatkom vyťahovačom a matkou hysteričkou, starosti so sexom a atmosféra starých letných dní, veľkolepé plány na emigráciu u jedných a hrdinský odboj u druhých, všetky dokonale fušerské, trocha toho seriálového bedákania o ničom a potom dokonca aj mŕtve dieťa . . a hlavné politické udalosti z archívnych záberov. Ako jedno z tisícov rodinných pozadí "veľkej" histórie, keď vlastne nikto poriadne nevedel čo sa deje a ako sa zachovať a veľa rodín sa s udalosťami muselo vysporadávať po svojom, som od režiséra kreténskych seriálov čakal veľkú zlobu, ale výsledok ma vlastne celkom príjemne prekvapil. Televízne kulisy a podmienky natáčania s neveľkým rozpočtom sú zrejmé a nevadili mi, no a fakt, že príbeh ide doslova od buka do buka zapríčinil, že som až do konca skutočne nevedel, kam to vlastne celé dospeje. Takisto sa nesplnili predpoklady o prílišnej tragickosti a hlúpej sentimentalite, pretože film je ľahký a proste si to len tak mladícky, ako proste decká v lete niekam nevedno kam, vykračuje, nedá sa ani veľmi odhadnúť, do akej miery bola chvíľami až parodickosť zámerom a všetky tie ingrediencie pospolu spôsobujú, že človek začne nad tou slávnou okupáciou a možno aj celým socializmom premýšľať, či to bola viac tragédia, alebo len taká fraška. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nemastný-neslaný film, jehož největší slabinou je scénář. Herci prakticky nemají co hrát. Film nejvíce pokulhává při špatně napsaných dialozích, zejména při rozhovorech v Tomášově rodině (babiččina moudra, zbytečná postava matky). Neztotožnil jsem se s ani jednou z postav. Spousta scén je hluchá a nic nezachraňuje ani Viktor Preiss s Vladimírem Brabcem (podobnost jeho role majoru Zemanovi '68 čistě náhodná?). Dvě hvězdy dávám proto, že jsem za lístky dal 170 Kč a mimoto jsem byl svědkem i větších filmových průšvihů. (432., prosinec 2008) ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Tak tohle na mě bylo opravdu moc!! Nemožná historická patlačka ve které je o okupaci vyjma Preissovým vlasteneckých řečí a pár archivních nahrávek z rozhlasu a televize velký kulový. Film pojednává spíš o cestě tří mladých lidí odnikud nikam za nijakým účelem ne do Anglie ale do prdele!! Slabé dvě hodiny nudy sem ohodnotil jednou hvězdou snad jen kvůli Preissovi ale že se ten do tohohle nechal obsadit tak to se taky divim. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2009 Hodně jsem se rozmýšlela, jestli dát tři, nebo dvě hvězdičky. Čekala jsem něco jako Pelíšky. Nakonec se ale nemůžu rozhnout, jestli se tvůrci děsně snažili, aby "to bylo co nejvíc jiný než Pelíšky", a nebo naopak měli chuť "udělat to podobný Pelíškům, na to lidi půjdou!". Nevím, snad od každého trochu, protože očividně nevěděli, kam vlastně děj chtějí směřovat, co má film divákům říci. Co byla základní pointa? Těžko říct... Hlavní dvojice mi na nervy nešla (ač tady čtu, že většinou divákům vadila). Mě spíš štvala neustále brečící a řvoucí matka hlavního hrdiny. Bože, s tou bych doma nevydržela ani den! "Tomášku, Tomášku, ty jsi v pořádku! Vzlyk!" - hrůza. A taky si teda myslím, že Preiss má na víc, tohle bych moc nenazvala herectvím. Každopádně scény v chatce s Rusákem mě celkem bavily. Ovšem absolutně nechápu, co tam měla dělat ta písničky s černobílými záběry. Proč? Bez toho se film klidně mohl obejít. Jako velký klad mi přijde to, že jsme zde nahlédli do života páru, kterému jsou úplně jedno události 21.8. Neustále ve filmech vidíme to, jak se rodina seběhne v noci u rádia a poslouchají výzvy občanům, kteří je samozřejmě hned uposlechnou. Jenže tady, v Anglických jahodách, to je tak trochu jinak (jenže taky pravdivě) z hlediska mladých, kterým to (zřemě a pochopitelně) dost často bylo jedno... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)
  • Pro postavu vojáka lebeděva našli režisér a producenti na zahraničním konkurzu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta. (Elisebah)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama