Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £13,5miliónaTržby USA $13,848,978Tržby Celosvetovo $40,294,717Tržby za predaj DVD v USA $8,092,211 //počet predaných kusov 482,205║ Až moc jednotvárny intrigánsky dej, bez nejakej strhujúcejšej výstuže, proste dej, ktorý dohromady nemá čo ponúknuť. /40%/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomnělo Marii Antoinettu, která stavěla na stejných základech. Jednoznačně musím vyzdvihnout herecké výkony kamenného, chladného Ralpha Fiennese a Keiry Knightely, kterou sice nepovažuju za kdovíjakou herečku, ale tady mě rozhodně o svém hereckém umění přesvědčila. U příběhu jsem se (překvapivě) vůbec nenudil, navíc byl doplněn dobrou kamerou, kostýmy a v neposlední řadě hudbou. Ze scén mě asi nejvíc dostala ta, kde Georgiana předává svoji Elizu generálu Greyovi. Vlastně ani nevím, proč bych měl zůstat pouze u průměru, Vévodkyně na ty 4* (alespoň u mě) má. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený film s jalovým příběhem a krásnou Keirou Knightley. Fakt, že jde o "based on a true story", je v tomto případě spíš přitěžující... Postavit scénář pouze na synuchtivé posedlosti pana vévody (Ralph Fiennes) a cudném přístupu k promiskuitě dobové šlechty mi přišlo málo - vzhledem k tomu, jaký byl politický vliv hlavní hrdinky, jaká byla její vášeň pro hráčství apod. Těchto témat se scénář dotkl (pokud vůbec) jen letmo. Film končí obligátním výčtem dalších osudů hlavních hrdinů, kdo kdy umřel apod. a pak si divák může už jen povzdechnout: "A to bylo všechno?" Oscarově hezké kostýmy, krásná Keira, přesvědčivý Ralph, ale jinak (pro mě) nuda... ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Režisér Saul Dibb, o kterém jsem asi nejen já v životě neslyšel, zfilmoval jeden z těch zajímavých historických příběhů a to ten o vévodkyni Georgianě. Kostýmy rozkošné, lehká hudba Rachel Portman moc pěkná, ale celkově povrchní, chladné a bez citu stejně jako Ralph Fiennes, u kterého je to ale na rozdíl od filmu považováno za klad. The Duchess je sice o trochu lepší než The Other Boleyn Girl, ale film mě k sobě prostě nedokázal připoutat a to i přesto, že mám Keiru Knightley rád, ale zde se tváří jen jako porcelánová panenka než herečka. (6/10) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Keiru můžu kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv. Navíc mám rád osmnácté století a obzvláště tu dobu v Anglii, kdy impérium ovládalo polovinu světa. Skutečnou hrdinku neznám, takže nejsem schopen posoudit jak moc si film držel historických linií a hlavně povahy a vlastností Georgiany. Pokud byla skutečně tak emancipovaná jak Keira hraje, musela v ryze mužském světě osmnáctého století a v dost konzervativním prostředí britské aristokracie působit jako blesk z čistého nebe. Na stranu druhou je to právě tato doba, kdy se leckde mění náhled na to či ono a dává se více přednost rozumu... Jak říkám, já tuhle dobu rád a mám rád i Ralpha, který zde zahrál skvěle znechuceného vévodu :-). * * * * * ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)
  • Severoamerické tržby dosáhly 13,8 milionu amerických dolarů, součet celosvětových 43,3 mil. (z toho 11,9 pocházelo z Velké Británie). (NIRO)
  • Barvité životní osudy této na svou dobu výjimečné ženy, opředené mnoha milostnými skandály a společenskými výstřelky, popsala spisovatelka Amanda Foreman v knize "Georgiana, Duchess of Devonshire," za níž v 1997 získala cenu Whitbread pro nejlepší biografii. (blackrain)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama