Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

První Columbo, který je údajně takový "columbo-necolumbovský". To zatím nemůžu posoudit, protože jsem moc Columbů zatím neviděl, popř. si je nepamatuji, takže ho hodnotím opravdu bez očekávání z pozdějška. Je to velice zajímavá detektivka, myslím, že pokud by byla o něco kratší, tak by byla o to zábavnější, ale poručík Columbo je opravdu vychytaná postava, těším se na další díly. Protivník je inteligentní, vražda je důkladně naplánována a nezapomnělo se skoro na nic. Přesto to Columbovi vrtá hlavou a nedá si pokoj, než Raye Flamminga neusvědčí. ()

johnny2005

všechny recenze uživatele

Columbovi jsem totálně podlehl - a to i přes ono opakující se schéma v každém díle. Nebudu hodnotit všechny epizody, píšu verdikt jen k té úplně první. Hodnocení by stejně jen málokdy spadlo na nějaké tři hvězdičky. Tento seriál si zkrátka po celou dobu vysílání držel vysokou úroveň a velmi mě potěšilo i jeho opětovné sledování, když jsem si některé z dílů zapnul teď v roce 2006. Bravo poručíku! ()

Reklama

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce ! Columbo bol perfektný. Na debut neskutočne dobré a neupadá pred ďalšími časťami ani náhodou. Peter Falk sa do tejto role neskutočne hodí a dokázal to hlavne svojim monológom zo slečnou pomáhajúcou pri vražde. Také vzplanutie emócií uňho častým úkazom nie sú, ale bolo skvelé vidieť aj inú tvár môjho obľúbeného inšpektora.___Scenáristi zabudovali pár skvelých obratov do deja, čo ho zdynamizovalo, a niektoré zábery mi pripomínali Hitchcocka. Veľmi kvalitný kus práce jednak ako časť kultu, jednak ako samostatná jednotka. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Falk je zde tak mladý. Je to sice ještě trochu jiný Columbo, ale jen vzhledem. Uvnitř je to ten starý dobrý Columbo. Vrah to měl tentokrát promyšleno velmi dobře a ke konci už začal být arogantní a myslel si, že má vyhráno, leč poručík na něj ušil jednu z největších boud seriálu. Mně ten konec přišel dobrý. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Začiatok, dokedy sa neobjaví Columbo je pomerne nudný. Asi tak, ako veľa manželstiev, v ktorých je jeden nespokojný so svojím doživotným partnerom a snaží sa nejako vyvliecť z chomúta vďaka nájdeniu si mladšieho (atraktívnejšieho) náprotivku. Grády to naberie po vražde, s objavením sa večne vracajúceho sa a dotazujúceho detektíva. Ten narazí na inteligentného vraha, presvedčeného o nemožnosti jeho usvedčenia. Nepočíta však s tým, čo považuje za svoju silnú stránku, ktorá ho ho napokon položí na kolená - s absolútnou samoľúbosťou. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)

Reklama

Reklama