Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Smok 

všechny recenze uživatele

Film plný úchylov toho najhrubšieho zrna, rasizmu (nie vždy len zo strany bielych), a jednej 13ročnej dorastajúcej libanonskej nymfy v rozpuku. Celé sa to akosi nikam nehýbe, nič sa nerieši, len dlhé 2 hodiny vlečie. Neviem, možno tak mať dorastajúcu dcéru tak ešte hviezdu prihodím, takto len priemer. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Existuje kinematografie nekomplikované zábavy, kinematografie formální krásy nebo kinematografie ušlechtilého dojímání. Důvěrnosti jsou zástupcem dalšího druhu - kinematografie provokace. Kdepak, nejde o žádný punk nebo revoltu, spíš o boření určitých tabu a zavedených společenských klišé. Pokud americké filmy nemají ve zvyku zabývat se sexualitou 13letých dívek - maximálně jako obětí zneužívání - pak běžného diváka asi zaskočí hlavní hrdinka coby puberťačka, která chce od světa dospělých sex a uznání. Učebnicově čistě se ale nechovají ani zástupci světa dospělých. Výsledkem je silné nejednoznačné drama, které se vymyká trendům a očekáváním. Abych jen nechválil, snímek obsahuje vedle velmi zdařilé sexuální roviny i rovinu rasového konfliktu, kterou ale podává v porovnání se zbytkem dost konvenčně, a tím s méně silným dopadem na diváka. Ballův kousek mi přijde nedoceněný, ale vlastně mu ani nebudu muset moc přidávat, abych nadělil 5 hvězdiček. Je opravdu dobrý, i když každý ho nerozdýchá. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který zpočátku začíná jako komedie o naivní odstrkované Libanonce, ale postupně z něj stále více mrazí. Nejpříjemnější překvapení za hodně dlouhou dobu. Nechápu, že tento skvost nezískal širší ohlas (ještě nedávno jsem ho vůbec neznal). A ten český název je teda "zhůvěrnost". A teď si (nebojte, jen protentokrát) zahraju na Radka Cihlu: Podobné filmy: Amreeka, Americká krása (tahle podobnost mě napadla ještě předtím, než jsem si všiml, že to je od stejného scénáristy) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Uff silný, americký, veľmi emocionálny a psychologický kúsok. Jasira objavila vlastnú sexualitu. Sčasti je vlečená okolnosťami, sčasti dopláca na vlastnú zvedavosť, ale rozhodne to nie je malá mrcha, ktorá veľmi dobre vie, čo robí. Takúto dcéru môže mať ktokoľvek, kdekoľvek na svete. Keď začnú tikať biologické hodiny, môže to dopadnúť rôzne. A o čom je tento film? Myslím, že o tom, že snaha o pochopenie a úprimný otvorený rozhovor s teenagerom často pomôžu viac než výchova, alebo prísny rodičia. Paralela s Americkou krásou je zjavná, ale toto nemá až takú ideovú hĺbku, ako American beauty. Ale ako príručka pre rodičov, skvelý kúsok. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Není to legrace být poloviční Libanonka, žít ve Státech, být vyexpedována k přísnému otci a k tomu dostat první menses a začít objevovat vlastní sexualitu... Mohl to být normální film o dospívání, střetu kultur i zakázaném ovoci, ale Jasira je sexuálně hodně extrémní a nestandardní...Eufemisticky řečeno tak trochu nadržená lolitka...Řada věcí je tu nicméně zobrazena velmi odvážně a film se nebojí tabuizovaných a nepříjemných témat...Aaron Eckhart výborný ouchyla ze sousedství...Peter Macdissi mi byl sympatický... A Summer Bishil? Bez komentáře :) Kulínští a Opočenští si mohou k hodnocení přidat libovolný počet hvězd :) ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama