Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavný oscarový film o krizi americké středostavovské rodiny, neschopnosti komunikace a o bolestném tajemství, které se odhalí po terapii jednoho z rodinných příslušníků s jeho psychiatrem. Bohužel v tomhle případě jsem musel konstatovat, že v mých očích zase padla jedna z filmových legend, protože Obyčejné lidi přebíjí z jedné stránky Americká krása, z druhé stránky kterýkoli z dílů V odborné péči. Je to zdlouhavé a tím pro mě i nudné. Dokoukal jsem jen z povinnosti. Celkový dojem: 40 %. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

na to ze ide o rezijny debut roberta redforda tak maju ordinary people slusne tempo a dobre herecke vykony (hlavne debutujuci timothy hutton, ale hviezdou je mary tyler moore v ulohe tazko skusanej matky), ale skoda ze som to videl som po prvy raz az dnes (30 rokov potom co to bolo v kinach) tak tomu chyba urcity wow faktor z ktoreho by som sa posadil na zadok... ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

V počátku se Obyčejní lidé vyvíjejí jako velmi zajímavé komorní psychologické drama. Hloubka postav je vyjádřena dostatečně přesvědčivě, příběh má spád a je navíc vyprávěn vhodnými filmařskými prostředky. Ke konci se ale náhle vše trochu zvrhne, projevy hlavních hrdinů najednou ztoporní, dojde na na jedné straně očekávaná procitnutí, na straně druhé maličko nečekané ale zase zdánlivě nelogické posuny. Vše končí holou a topornou objímací scénou - po které mám najednou pocit, že jsem byl po tom všem mírně ošizen... Takže trošku zklamání, jinak film vcelku hluboký, zajímavý a určitě shlédnutíhodný. 7,5/10 ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Calvin Jarrett žije 21 let ve šťastném vztahu se svou manželkou Beth. Alespoň si to myslí. Snaží se spravedlivě řešit konflikty mezi manželkou a synem Conradem, který trpí pocitem viny i za věci, které nespáchal. Postupně odhalovaná rodinná tragédie vysvětluje chování jednotlivých postav a je jisté, že vzájemné vztahy mezi nimi projdou (zejména díky psychiatrem uvolněným Conradovým emocím) velkým očistcem. Skvělý film. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hluboký a  nekompromisní ponor do bolesti, kterou každý zvládáme po svém a jinak. Vstoupí-li něco takového pak do jinak soudržné rodiny, je podrobena zkoušce, na kterou se nelze v žádném případě připravit.  Obyčejný a poklidný začátek pak prakticky nenapovídá, co diváka v dalším průběhu čeká. Nevnímáte-li tedy až hrozivý zjev syna v podání Timothyho Huttona. Redford pak postupně odkrývá váček plný bolesti, aby jej v závěru nemilosrdně rozřízl a své protagonisty v jeho obsahu nechá bez smilování vykoupat a muž, žena a dítě očištěni od veškeré přetvářky a sebeklamu stojí tváří tvář zejména sami sobě. Katarze nikoliv filmová, ale vlastně osobní a skutečná.  Láska zfilmována natolik upřímně a bez jakéhokoliv patosu, až to bere u srdce. Pětihvězdičkový zážitek, který jen tak nevyprchá a asi zase jednou zreviduju svou filmovou topku. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Otec Timothy Huttona, herec Jim Hutton, zomrel ešte pred natáčaním filmu. Timothy neskôr povedal, že nevyužíval smútok zo straty otca pre depresie jeho postavy vo filme. (fishki)
  • Mary Tyler Moore, nominovaná na Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli, odehrála ve filmu méně minut, než Timothy Hutton, vítěz mužské vedlejší role. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama