Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.3/10] | me: Kvalitný rozbeh, zaujímavý dej, ktorý ponúka priestor na premýšlanie nad množstvom spôsobov konania a realizácie postupov hlavného hrdinu, ALE rozuzlenie je nereálne a záver zdrvujúci. Tak ako má celý film dobrý spád a všetko podstatné je zahalené rúškom tajomstva, napätia a správnej dávky brutality, tak sa celá nadobudnutá atmosféra stratí v čitateľnosti záveru (čo dosť znechutí.) Nereálnosť rozuzlenia by nebola prekážkou ak by to celé nezbehlo do proamerického ladenia a už spomínaného konca, "vďaka" ktorému dávam 3 a pol *. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

75%. Co se Ctihodnému občanu povedlo na výbornou, byla nepříjemná nejistota do poslední minuty snímku, jestli mám Butlerovu hrdinovi fandit, a nebo ho nenávidět. Vždy, když mi zdravý rozum pomohl se během stopáže rozhodnout a já jeho postavou ze srdce opovrhoval, se situace otočila, a já mu o pár scén později zase držel palce... Je to docela psychologický snímek, řekl bych, který divákovi podsouvá nepříjemné myšlenky a pravdy, i když často zabalené do nesmyslných řečí a minimálně nereálných až vtipných okolností. K hercům nemám větší výtku a Foxxe si začínám cenit (je mrazivě přesvědčivý, dokonalý naturel); Gerard Butler tento rok stihnul tři poměrně velké role v rozdílných filmových žánrech! Čekal jsem možná více akce... no a jinak je to přesně ten mix dvou filmů, které jsou tu tisíckrát omýlány v komentářích pod / nade mnou - v jednom figuruje chladnokrevný Jigsaw a ve druhém donekonečna utíká federálům Michael Scofield. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Svižné, hravé, s premyslene dávkovanými informáciami. Prinajmenšom pre prvú cca hodinu to platí. Potom sa to začne rozpadávať a rozuzlenie nie je ani tak nelogické, ako skôr brutálne pritiahnuté za vlasy. Ale aj tak som sa bavil výborne - hlavne vďaka Butlerovi, ktorý Foxxa prevalcoval na celej čiare. 7/10 a moja slabosť pre nekompromisne krvavé scény to zaokrúhli hore. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

S osudem nemůžeš bojovat !!.... Vražda. Soud. Právní systém je chorý a zkorumpovaný. Zlo poráží dobro. Je čas na vzpouru! Je zatraceně dobře, že při kácení lesa létají třísky! Souhlasím, že spravedlnost by měla být tvrdá a měla by bolet. Taktéž G. Butler je pro mě (na rozdíl od Foxe) chlapem, který utáhne film. Škoda, že se u toho nesmí zbytečně přemýšlet - proč a jak a jestli vůbec. Znáte to. Přitom nosná myšlenka není špatná a nutí mně zamyslet se nad Clydeho činy, které jako by vycházeli z celkové politiky USA. A kdyby neodflákli finále, mohli jsme se bavit o dokonale zábavném filmu. Škoda, protože já se ¾ bavil. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vzdy mam pri filme nejake ocakavania a v tomto pripade som si myslel, ze sa to bude uberat podobnym smerom, ako aj thriller ROZSUDOK SMRTI (2007) s Kevinom Baconom, kde hlavny hrdina zobral spravodlivost do vlastnych ruk a vrahom sa jednoducho pomstil sam. Lenze v tomto filme ubehlo hned 10 rokov a tak som len cakal, co ten Gerard Butler ako pomstu prichystal. Nechcem nic prezradzat, ale len moj osobny pocit, ze sympatie k hlavnemu hrdinovi zacali s pribudajucimi minutami klesat, aj ked bol jeho plan dokonaly, avsak z mojho pohladu prehnany a slo to az prilis daleko. Avsak ako film ma velmi bavil a preto ma u mna jasnych 80%. ________ Jamie Foxx - (Nick Rice) +++ Gerard Butler - (Clyde Shelton) +++ Colm Meaney - (Detektiv Dunnigan) +++ Bruce McGill - (Jonas Cantrell) +++ Leslie Bibb - (Sarah Lowell) +++ Michael Irby - (Detektiv Garza) +++ Produkcia: Gerard Butler +++ ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Režisér se rozhodl použít Del Frisco's Double Eagle Steakhouse k objednání Clydeova (Gerard Butler) oběda do věznice poté, co se zde během natáčení několikrát stravoval. Byla tam i filmová after-party. (c.tucker)
  • Ve Filadelfii (Pensylvánie) se natáčelo na místech Holmesburg Prison na 8215 Torresdale Avenue, Philadelphia City Hall na 1450 John F. Kennedy Blvd., na hřbitově Laurel Hill, v Girard Point a v Glen Mills na 500 Cheyney Rd. (noelcoward73)
  • Bojový robot je vybaven lehkou protitankovou zbraní M136 AT4 a těžkým kulometem Browning M2HB (450-600 ran/min), avšak zvukový záznam kadence je mnohem rychlejší a zní spíše jako M240 (550-950 ran/min). (Maulincio)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama