Reklama

Reklama

VOD (1)

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře srovnávají film s mnohem známěnějším Eastwoodovým Gran Torinem. Postavy obou důchodců, kteří se rozhodli postavit bezpráví a zastavit řádění zločineckého gangu, k tomu poněkud svádí, osobně ale považuju tématickou zpřízněnost obou snímků za zavádějící. Britský snímek rozvíjí tradici příběhů o osamělém mstiteli, který vezme spravedlnost do svých rukou a čistí ulice velkoměsta od zločinu. Tohohle námětu, kdysi tak populárního ve westernovém žánru, se nově chopil Michael Winner, když natočil Přání smrti. Tenhle kousek se v neklidných 70. letech, kdy zločinnost v New Yorku vymkla v řadě čtvrtí jakékoliv kontrole, stal ve Spojených státech mimořádně populární a vedl hned k několika pokračováním. Dýchavičný Harry, který si po vraždě svého přítele rozpomene na léta strávená ve vojenském námořnictvu Jejího Veličenstva, má i přes pokročilý věk dost přesnou mušku na to, aby povážlivě zredukoval počet členů gangu mladistvých, který kontroluje rozsáhlé sídliště na předměstí. Harryho Browna považuju v rámci této kategorie filmů za nejlepší kousek, a to nejen díky hereckému výkonu slavného filmového veterána Michaela Caina v hlavní roli. Kvalitní je i scénář, který dobře pracuje s emocemi a pečlivě dávkuje napětí. Celkový dojem: 90 %. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čistá žánrová prácička. Vynikajúca réžia so zmyslom pre atmosféru (Daniela Barbera do roka zlanári Hollywood, dajte na mňa), kvalitné herecké výkony, mimoriadne intenzívne násilné scény. Celú show však kazí scenár, ktorý je poskladaný z klišé, ošúchaných dialógov a ku koncu sa vytasí aj s niekoľkými duchmi v mašíne (jeho jediným výraznejším prínosom je fakt, že policajti tu nie sú vykreslení ako celkom neschopní kreténi). Kvôli tomu Harry Brown rozhodne nemá na Gran Torino, ba ani na Up (keď už sme pri tých tohtoročných dôchodcovských dobrodružstvách), Cainea však ikonizuje efektívne. 7/10 ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

priznam se, o Cainovi jsem se poprve dozvedel pri sledovani Batman začíná, holt britsky filmovy prumysl me vzdycky mijel a ani ted v nem nejsem nijak zainteresovan. Takze sem si rekl, ze zkusim i neco jineho, nez Caina v Nolanovkach a rozhodl sem se okamzite pro tohle dilo, pamatujic si na zazitek, jaky sem mel pri Gran Torinu. Ale, zel, je to o tridu mensi "zabava" nez u Clinta. Emoce se vubec nedostavuji tak jak by mely, proste sledujeme dedouska, ktereho uz nasrali zdrogovane detska, kterak je bez milosti vrazdí. Nacez prichazi zaver, ktery sice pekne ukazuje, jak si policie nedokaze poradit s mladezi (zacoz mozna muze sama, tak dlouho cekala, tak dlouho je nechala zapadat do bahna, az jim to prerostlo pres hlavu - viz take docela pekna scena vyslechu..), ale dejova linie rozvijejici se v hospode je velice... divna a tupa.. nemluve o digitalni krvi, ktera mi pri takovemto komornim filmu pekne nastvala. (u Ninja Assassin prosim, ale tady?) Nastesti vse zachranuje hodne tvrdy Michael Cain (ktery se mi ale stejne vice libil jako takovy smutny deda, nez jako andel pomsty, jedina cool vrazda byla ta prvni, ty ostatni byli prilis rozpitvavane, az do nechutnych detailů a proste me nebrali) a take skvele natocena kamerova scena na zacatku (jeji dej je ale hodne hnusny). Tedy hlavne doufam, ze nebudeme mit takovou mladez i v ČR a davam tomuhle anglickemu Drsnemu Harrymu prumerne 4 hvezdy. PS: jo, jeste to vykresleni nebezpeci pomocí obycejneho podchodu bylo dobry.. :-) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie výborne poňatý revenge snímok, zobrazujúci spôsob spáchania pomsty, ktorého priebeh mal rozhodne väčšiu hlavu i pätu, ba dokonca je z môjho pohľadu reálnejšie vyobrazený, ako v podobnom počine Gran Torino. Ale aby som bol "presný", ani jeden zo snímkov si nie je nič dlžný. Skutočne výborne dostatočne temne podaný thriller so solídnou kamerou i hereckým obsadením. ()

castor 

všechny recenze uživatele

.. aneb jak se jeden starý chlápek solidně naštve a několikrát to napálí do otravných, znuděných výtržníků. Prostý příběh odehrávající se uprostřed anonymního panelákového sídliště kdesi v Londýně, kde nikdo neřeší, co se děje o patro výš a kam policie raději moc nezajíždí. Do čištění ulic se po ztrátě manželky i kamaráda na šachové partie vrhne vysloužilý voják, který má co dělat, aby to celé udýchal, a který si jede podle svých pravidel. A to je možná to lákavé. Žádný čas na hrdinství, prostě odpoutat pozornost a prásk ho (výborná scéna z doupěte feťáků, kde si obstarává zbraň). Chladná vendeta je o to působivější díky hlavnímu hrdinovi. Každý druhý herec po něčem takovém v Caineově věku prahne, Oscarem dvakrát ověnčená britská legenda nabídky využila dokonale. Klobouk dolů. Tvůrci vděčné téma o mladistvých zparchantělých hovadech vymačkali na výbornou, jen velká škoda vyostřeného závěru. Ale mimochodem, výborná úvodní scéna!! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila. (vander19)
  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama