Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (435)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty ve mně poněkud rozdmýchaly nedůvěru, ať už kvůli tomu nechutně umělému hadovi, „srážce“ s náklaďákem (ať už byla nebo ne, to odpadnutí bylo nepěkně teatrální) nebo těm pánbíčkářům. Ovšem od chvíle, kdy nastoupil na scénu Dvořákův Sumara, chytla Ďáblova lest šťávu a začala mě hodně bavit. A to vlastně téměř po celou dobu všech 3 dílů, a to především díky výbornému castingu/herectví hlavních představitelů (krom Dvořáka také Trojan, Geislerová, Štěpánková atd.), pořádné dávce napětí, všudypřítomnému mysterióznu (které dokonce dalo i zapomenout na fakt, že je mi jinak tahle tématika úplně cizí), stále se rozšiřující sestavě podezřelých (člověk sice tuší konkrétního pachatele docela brzo, ale stále si není zcela jistý, jestli a kdo v tom jede s ním), no a v neposlední řadě občasnému humoru (do něhož jde zahrnout i tu zlomyslnou spztku na samotném konci, která mě upřímně rozesmála). Na druhou stranu, člověk musí přijmout skutečnost, že Ďáblova lest obsahuje i fantasy prvky (což každému nemusí být po chuti) a pak také přimhouřit oči nad některými slabšími místy (kupříkladu nad takovými, kdy jdou vrchní kriminalisté do všeho zásadně sami, bez toho aby si s sebou vzali alespoň 1 „pěšáka“ na krytí). Ve výsledku je to tak na rozmezí 3/4*, ale vzhledem k tomu, že u mě převládají pozitivní dojmy, zvolím vyšší variantu. „Prosím tě, co jsi tím chtěl dokázat?“ – „No když sem slyšel ty blbosti, tak sem se neudržel, no.“ – „Jaký blbosti? Víš jak je Součková známá? Dokonce přednáší i v cizině.“ – „Čím větší volovina, tím větší úspěch.“ ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První část velmi stylová krimi, druhá je laděná již více mysteriózně i když místy nadsazená a třetí? Třetí tomu nasadila "volskou" korunu. O třetí části lze říci, že překonala všechna má nejhorší očekávání. Tohle už nebyla krimi ale místy prachsprostá mysteriózní nesmyslnost, která zapáchala Hollywoodem. Hodnocení (hodnotím způsob zpracování) jsem snížil ze čtyř hvězdiček (po zhlédnutí dvou dílů) na tři (po třetím dílu), tedy pouze o jednu a ne o víc a to díky především velmi dobrým všem hereckým výkonům a skvělé kameře. Volba rozdělení do tří dílů a ne více byla nanejvýš správná. Udržuje v paměti obsah předcházejících dílů a diváka neodradí. Díky Jiří Strachu, ale příště už jen opravdu krimi a když s nádechem mysteriózna, tak jen s nepřehnanou špetkou. Překořeněný guláš je také hůře stravitelný. Když "krimi" v označení žánru, tak "krimi" i obsahem. Mysteriózní prvek krimi jistě prospěje, ale jen v přiměřené dávce. A hlavně pěkně po našem!! V tomto ohledu byl BrainStorm určitě lepší. Přehnaných mysteriózních nesmyslů nám nabízejí naše komerční TV víc než dost. Držím palce, Jiří Strachu. SPZku SAT-666AN chápu jako otevřený konec .... :-) ()

Reklama

KarelR

všechny recenze uživatele

První díl hodně navnadil. Ďáblova lest boduje jak v nasnímání, tak ve zručně napsaných a odrežírovaných dialozích, za které bychom v kinech platili zlatem, a konečně někdo dokázal, že se dá slušný mystický příběh vyždímat i z českých reálií. Snad Lest nakonec nedojede do stejně kalných vod jako kdysi Strážce duší, protože jí nechybí sympatické postavy (po hláškujím detektivovi ve Dvořákově podání jsem toužil odjakživa), správně zamotaný příběh a sem tam díky bohu padne i slušná hláška (pracák vládne :). V rámci české tvorby radost pohledět a s nadějí vyhlížím další dva díly. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šifra mistra Srandisty... Zatímco první část mě mile překvapila a slibovala nadstandardně dobrý televizní zážitek, druhý díl už mě donutil čím dál častěji mumlat "Wtf?!" a třetím jsem se prochechtala od začátku do konce. Trojan jako superdeduktivní profesor, co má za pomocníka uvědomělého hackera-satanistu, promiskuitní husičky-neherečky coby oběti vraha Václava III., tajemně blábolící mniši, podezřelí archeologové a úsměvně neschopní pomáhači/chrániči, samozřejmě s výjimkou ústřední dvojice (Dvořákovi role sedla jak prdel na nočník, zato Aňa byla na můj vkus až moc rádoby drsná). Závěrečná scéna už mě přiměla jen zaťukat si zpruzeně na čelo a pokud možno tuto třídílnou incenaci vytěsnit na okraj vědomí, nebo rovnou skartovat. Ve výsledku jen trochu lepší (ne tak lacině působící) "Strážce duší". 49% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu zatím není možné hodnověrně ohodnotit, ale pár postřehů už mám. Tradiční herecké obsazení, tedy to nejlepší dostupné, nepředvádí vrcholné výkony, ale kvalita je patrná. Scénář je typicky Vašíčkovský, tedy lehce pomotaná mystika, střihnutá trochou detekvivky. Uvidíme, ale asi to vyleze maximálně na 3. Po druhém dílu už je možné hodnotit, ale ještě počkám, nicméně kvalita je špatná, zápletka překonstruovaná a výkony nevěrohodné. Nejhorší je snad mladý satanský pěvec Dyk a starý mníšek Zindulka. Chroptivá Tereza, zachmuřený Němec i vyhulená Áňa s vizáží špendlíku podávají takové tradiční, průměrné výkony. Suverénně zklamal Trojan, Hádek i Štěpánková Po třetím dílu zase hvězda dolů. Zápletka ztratila poslední špetky soudnosti a převraty v ději byly k nevydržení. Z hodného zlým, ze zlého hodným a zpět, to bylo něco. Odpad nedám jen proto, že...proč vlastně nedám odpad? Po debilním komentu schizofrenního PDcz jsem odpadu zase o kousek blíž, protože mu, žel Bohu, musím dát za pravdu:-( ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Ďáblova bible byla ve středověku považována za 8 div světa. Kniha váží 75 kg. Její dřevěné desky, potažené kůží s kovovým zdobením, mají rozměry 920x510x22 mm. Obsahuje 320 pergamenových fólií, tj. 640 stran o průměrném formátu 890x490 mm. Někdo vyřízl 8 stran z neznámých důvodů. Původní desky knihy byly při požáru roku 1697 poškozeny a nahrazeny novými dřevěnými o síle 22 mm. (blackrain)
  • Úvodní gregoriánský chorál (Urbs Ierusalm Beata) je stejný jako ten, který zpívá Sean Connery ve filmu Jméno růže. Dalším odkazem je věta "v tom spočívá veškerý smysl trezoru" (MeaCulpa)

Reklama

Reklama