Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl cizinec a neměl bych takové informace o kauze Kajínek, který snad každý česko-slovenský divák má, tak bych si myslel, že tento film má k reálnosti daleko… bohužel v některých sekvencích Jákl překračuje hranici uvěřitelnosti (připoutaný Kajínek zaútočí na právničku ve vyslýchací místnosti za přítomnosti policisty a místo toho, aby policista připoutaného Kajínka zpacifikoval, tak se rozběhne pro pomoc a nechá Vilhelmovou a Kajínka samotné v místnosti - sice detail, ale když se podobných situací nachází více, tak na uvěřitelnosti tomu moc nepomáhá) a spíš se snaží jet na efekt, ale nedělá to moc dobrotu. Tak jsem sledoval emočně prázdnou jednohubku bez napětí… nebo bez toho, abych někomu fandil, koho nenáviděl - což si myslím u takové filmu je základní prvek. Napadá mě mnoho soudních dramat, které byly natočeny lépe a hlavně působily reálně… Tak oceňuji hudbu, slušné obsazení a hlavně pokus o natočení regulerního akčního filmu, který snad v česku nebude poslední (i když zde nenaleznete akční sekvenci, která by aspoň začala…). Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem překvapenej, co Jákl natočil. Na kaskadéra se jedná o velmi zručně zrobený film s opravdu americkým "lookem". ________ Nebudu snižovat hodnocení za to, s čím mám největší problém. Velmi mi vadí heroizování zločinců, zejména usvědčených vrahů. Vždyť režisér z něj dělá oběť systému, dokonce divákovi vnucuje myšlenku, aby mu fandil např. při útěku. Ať už je v případě Kajínek spoustu otazníků, pořád to je zmrd, na kterého ti, kterým ublížil nevzpomínají v dobrém. Bydlím pár kilometrů od Prachovic a spoustu mých známých ho pamatuje, jako sráče z největších. Je to vrah. A i kdyby nebyl, v každém civilizovaném státě by dostal doživotí i za ten zbytek co provedl. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Paradoxně lze za jeden z nedostatků Kajínka označit fakt, že je málo exploatační. Nesouvisí to se zdrženlivostí, nýbrž naopak s celkovou dramaturgickou nekoncepčností filmu. Osudovou překážkou na cestě k vrcholu české exploatace (viz tento text) se stala naivita klíčových osob štábu. Snímek sice nepostrádá náležitě bulvarizující pohled, ale namísto vykalkulovaného apelu vykazuje snažení tvůrců spíše fetišistickou adoraci zahraničních žánrových snímků. Scenárista Marek Dobeš a režírující kaskadér Petr Jákl v zásadě působí dojmem kluků, kteří si v nadšeneckém opojeni hrají na Lepší zítřek 2, Skálu či Bourneovo ultimátum. Akční sekvence a "cool" záběry jako vrtulníkový oblet Borů jsou bez výhrad famózní, ale o to tristnější jsou výplňové sekvence se zoufalou snahou dodat dialogům vypjatost pomocí rapidních zoomů a rozbředlou dramaturgií. Chtělo to méně plytkého patosu a více prvoplánového apelu a mohlo to být (ve své kategorii) dokonalé. -- více v recenzi pro Cinepur. PS: Výkon Vladimíra Dlouhého je zcela fenomenální. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Efektně natočená akčně-thrillerová žánrovka podle důkladně proprané a dobře se prodávající kauzy. Nadstandartně kvalitní řemeslo, dobří herci, skvělá marketingová vějička a v nudném českém filmovém rybníčku sympatická snaha, ale přece jen je ta hra na Hollywood a drsňáky často úsměvná a scénář/realita pro mě zas tak zajímavá není. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Česká kinematografie není zrovna filmové odvětví, které sleduji a vyhledávám. Ovšem čas od času se objeví kvalitní kousek, který by si neměl nechat ujít ani náročnější divák a nejen masy. Nebo také kontroverzní či jinak "vyhypovaný" a hodně se o něm mluví. To je právě případ Kajínka, který spíše než na preciznost filmového štábu těží ze samotného námětu, který už z principu bude zajímat v Česku hodně lidí. Z dlouhodobého hlediska nepředstavuje Kajínek nějaký kvalitativní posun, co se týče české filmové tvorby, ovšem Petr Jákl pojal film nejkontroverzněji jak mohl, s čímž samozřejmě slavil úspěch a jestli už nám nepřipravil pravdivý příběh, poskytl alespoň námět k dalším konspiračním teoriím. Což mě osobně baví a jsem rád, že jsem filmu dal šanci. Po delší době český film, který mě zkrátka bavil a zároveň informačně obohatil PS : výborná poslední role Vladimíra Dlouhého, je nač vzpomínat...70%...[srpen 2010_Premiere Cinemas_Hostivař] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Během premiérového víkendu, tedy během prvních čtyř dnů promítání filmu v českých kinech, zhlédlo ambiciózní thriller 119 182 návštěvníků kin, což vytvořilo nový rekord. (Ruuzha)
  • Podle rozhovoru, který poskytla manželka zastřeleného podnikatele Štefana Jandy (ve filmu Perner – Werner Daehn), byl Janda za komunistického režimu spolupracovník Státní bezpečnosti a podílel se na různých akcích, prý například přišel domů úplně zdrcený po jedné akci, při které měli na Kladensku za úkol zneškodnit jakéhosi muže se sekerou, který ohrožoval rodinu, a celá akce byla i na Jandu brutální a nelidská. Těsně před jejími 25. narozeninami a před jeho smrtí se jí cestou z restaurace měl začít podivně vyptávat, zda si pamatuje na dobu po skončení jeho základní vojenské služby a zda by ho měla ráda, i kdyby věděla, že před revolucí někomu moc ublížil a možná i někoho zabil. Jandová tehdy vyslovila domněnku, že za smrtí jejího muže mohla stát i minulost z dob jeho působení v StB. (Nick321)
  • Na Mírově se natáčely pouze exteriéry. Přesto byl kvůli filmu vyklizen jeden vězeňský blok. (blackrain)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama