Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

Šakal 

všechny recenze uživatele

VYSERME se na operu, pojďme do plzně :o) Co dodat, toto je moje srdeční záležitost. Miloš Forman patří k mým nejoblíbenejším režisérům a uznávám ho zejména jako ČLOVĚKA. Jeho Přelet nad kukaččím hnízdem řadím mezi nejlepší 3 snímky všech dob a hned v těsném závěsu následuje Amadeus. Přečetl jsem o něm 2 biografie, takže mě tento Šmídmajerův dokument nemohl jentak něčím překvapit, přesto jsem s výslednou podobou spokojen. Tento dokument je totiž stejný jako samotný hlavní představitel. I přesto čím si prošel, je plný radosti, pohody a nesmírné chuti po ŽIVOTĚ s velkým důrazem na tradici rodiny a zázemí, což se mimo jiné odráží i v bonusech s rozhovory s jednotlivými herci, jejichž vzpomínky na natáčení s Milošem se vzácně shodují. Přiznávám, že nehodnotím ani tak samotný dokument a zásluhu Šmídmajera jako spíše samotného Miloše Formana. Co tě nezabije.....je pohodový, příjemně plynoucí dokument o radostech a strastech života, lásce k filmařskému řemeslu a o tom, jak zůstat " svůj " i přes vzrůstající slávu. Nic víc, nic míň. Ne nadarmo se říká.... hlavně se z toho NEPOSRAT. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím Formana (samozřejmě), ale pouhou formu 'dokumentu'. Celou dobu jsem si přišla jako divák obelhávaný a opíjený banánem - špatně sebrané a uskupené informace, hraní rozhovorů, které zjevně už kdysi mezi lidmi proběhly, ale teď si je režisér vyprosil tak, jako by byly vyprávěny poprvé, evidentně špatná spolupráce s lidmi, režisér se nikdy nedostává pod povrch atd. Prostě špatný dokument, který o Formanovi nic nového neřekne, toť vše. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velka zaplava myslenek, vzpominek a historek Milose Formana (videl jsem delsi verzi, 224 minut). Skoda, ze reziser Smidmajer do dokumentu vice nezasahnul (mozna pred Formanem nenasel dost odvahy) a tak se vlastne jedna o "one man show". Velmi zajimave je vypraveni kolem priprav nataceni jednotivych filmu ci cenzura v byvalem Ceskoslovensku. Forman umi velmi verohodne a vtipne vypravet, treba jak leteli malym letadlem s Willem Sampsonem (indian z Preletu nad kukaccim hnizdem) a hledali pilotova zatoulaneho kone..."Indian byl bledy jako stena, my byli cerveni jak rudosi":-). Pro me jeden z nejvyznymnejsich lidi nasi historie, ktereho velmi respektuji. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Životopisný film podaný z prevažnej časti formou vlastného rozprávania historiek, stretnutí s priateľmi a vtipmi. To všetko prekladané zábermi z festivalov a odovzdávaní cien s veľkými menami svetového filmu, ktoré pre dokument poskytli aj svoje názory. Z prvej ruky sa dozvieme pozadie vzniku niektorých výnimočných diel, no nie z natáčania, ako to zvyknú podávať herci, ale čo tomu predchádzalo. Forman je nielen režisér, ale aj výborný rozprávač, dokument je tak zároveň aj zábavným programom. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama