Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 5

Recenze (607)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Lepší pixarovský sequel by člověk pohledal. Jasně, že lidi budou raději, když přijde Pixar s něčím novým, ovšem mě vyhovuje, když se dočkáme i nějakého sequelu (v tomto případě dokonce prequelu), obzvláště když je to jednou za 10 let. U filmu jsem se navíc skvěle bavil a je prostě skvělé po tolika letech vidět znova staré známé. Co se týče mě, tak to bavilo více než loňská Rebelka...90%...[06.07.2013_Kino Šumava_Klatovy] ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Při mém současném kritickém pohledu na Pixar je Univerzita pro příšerky do jisté míry příjemným překvapením. Zamrzí, že některé zlomové situace jsou až nepochopitelně triviální (monstra zděšeni tím, že je na konci semestru čeká zkouška, jejíž nesplnění znamená ukončení studia?). Jisté postavy by nemusely být tak černobíle záporné a ty z původního snímku by tu snad ani raději neměly být (viz původ Randallovy nenávisti). Zápletka ani její směřování sice ničím nepřekvapí, zároveň je však film svižný, hlavní hrdinové sympaťáci a mají min. dva emocionální momenty, kterými Univerzita pro příšerky vystupuje z role pouhého produktu. Poslední třetina snímku přináší nejen nápaditý dějový i žánrový zlom, ale je i radostnou a zároveň velmi skličující připomínkou někdejšího velikášství studia s neposednou lampičkou. 7/10 ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film je pokračování Příšerek docela zdařilé, to co jej táhne k průměru, jsou právě ta místa, která lpí na návaznosti k původnímu snímku. A je to škoda. Několika momentům se dá sice vytknout přílišná doslovnost, infantilnost či zbytečné vysvětlování, ale to se dá u snímků zaměřenému i na dětské publikum docela dobře pochopit. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Až na ten třeskutě zpackaný závěr to docela ušlo. Přechytřelých kudlanek, jež přesně vědí, kdo na co má a nemá, čímž mu ze své neotřesitelné pozice ustřihnou křídla do budoucnosti, je všude přehršel. Ale vzhledem k závěru naprosto netuším k čemu je dobrá MU, když se lze do první ligy doškrábat skrze podatelnu!! Jestli je to žihadlo do světa intelektuálů či do všímprostupující korupce nebo se jedná o kostrbatou agitku na "jdi si za svým cílem bezohledu na cokoli" netuším a ponechám na volnomyšlence každého individua. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Námet vrátiť hlavnú dvojku na univerzitu bol v skutku zaujímavý a dostatočne výživný. Prvých 40 minút sa bavíte, návrat do starších čias pôsobí fajn a užijete si hlavné duo, aj kamošov so skvelou animáciou. Potom zistíte, že Monsters University pôsobia dokonca ako iný žánrový film - vysokoškolská komédia. Sú tu rôzne spolky, pravidlá, archetypy z vysokej školy. Najmä snaživci a flákači zosobnení na hlavnú dvojicu a ďalšiu hodinu sa pozeráte na sled scénok, ktoré testujú ich možnosti a smerujú k priateľstvu. Je to kvalitná variácia, ale musíte mať kopu skúsenosti či napozeraných filmov, aby ste ich ocenili. Plne prístupná verzia ukazuje vnímanie rodinnej zábavy v Pixare - menšie deti sú radi, že hrdinovia sú späť, tínendžeri a ich rodičia si užijú skvelé gagy z univerzity. Obmieňanie tém zo študentského života je funkčné a na pomery animáku aj nečakané. Lepšie než Monsters a.s. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Vo filme sa mali pôvodne objaviť aj Mikeovi (Billy Crystal) rodičia, ktorí ho mali doviesť na prvý deň v Monsters University. Napokon sa ich však režisér Dan Scanlon rozhodol vynechať s úmyslom vytvoriť ešte silnejší dojem Mikeovej zraniteľnosti. (Dado)
  • Vstupní brána do univerzity příšerek odpovídá bráně na univerzitu Harvard. (ledofredo)
  • Při závěrečné zkoušce si v jednom z pokojů můžeme na zemi všimnout hračky v podobě zeleného dinosaura Arla z tehdy připravovaného filmu od Pixaru Hodný dinosaurus (2015). (SONY_)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama