Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná gangsterka, ve které pořád něco vybuchuje, někdo s někým válčí a která hlavně celou dobu výborně šlape. Atmosféra 60. a 70. let je výborná a Ray Stevenson dokazuje, že umí utáhnout bez problémů celej film. Jeho postava je sice většinu času až moc velká svině na to, aby si k němu člověk vybudoval nějaký vztah, ale i tak zde předvádí Stevenson výborný výkon. Stejně jako Hensleigh, u kterýho bych po Punisheru takovou poctivou gangsterskou jednohubku nečekal. Rozhodně palec nahoru. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podařená retro gangsterka, která sice nepřichází s ničím novým (a asi proto se hned zkraje ohání titulkem "Podle skutečných událostí"), ale setsakra dobře se na ni dívá. Že hlavní postava nedopadne dobře, je jasné téměř od začátku, ale i tak má film čím překvapovat a na nudu nemá čas. A vzhledem k tomu, že mi Danny Greene během té stovky minut až podivuhodně přirostl k srdci, finále bylo velice působivé. Ray Stevenson skvělý, Val Kilmer bohužel nehezky otylý, Christopher Walken perfektní jako vždy. Body sbírá i skrznaskrz irský soundtrack Patricka Cassidyho. Čtyři a kousek. ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.1/10] | me: Je to správne namiešaná gangsterka s dobrým obsadením, dobrým príbehom a dobrou atmosférou. Celkový dojem je pozitívny a ja som spokojný hlavne preto, že sa jedná o skutočný príbeh, ktorý je až neskutočný - práve a jedine tým sa tento film líši od svojich žánrových kolegov. Celkovo to však nie je ničím nové,... jedná sa však o gangsterku, ktorá určite nerobí hanbu svojmu žánru. Ray Stevenson je výborná voľba na rolu nezničiteľného Íra. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný Stevenson, no príbeh mi prišiel taký typický mafiánsky. Taký, aký sme aj na Slovensku mali možnosti vidieť kopec. Kto mečom žije, mečom zhynie. Raz si príde smrť pre každého a keď žiješ v takomto prostredí, tak o to skôr. Danny Greene zomrel ako 43 ročný a nič nasledovaniahodné za sebou nezanechal. Iba návod ako bombami odstraňovať konkurenciu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Irčan, který výjimečně nebrání "Naši věc" si to rozdá s Cosa Nostrou ..příjemně se odvíjející příběh je tu a tam prošpikován nějakým tím výbuchem, pěstním soubojem či přestřelkou, zvláštní pozornost si zaslouží snad jen Walkenova rolička, mafián v jeho podání byl naprosto dokonalý, jinak na mě Irův příběh působil poněkud unyle, byť to byl tvrdej chlap:) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)
  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)

Reklama

Reklama