Reklama

Reklama

Epizody(14)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Dobrodružný komediální seriál pro celou rodinu. (Česká televize)

Recenze (42)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli CSFD v nějaké podobě přežije dalších 10-15 let, budou preference seriálu Ať žijí rytíři nezadržitelně stoupat, protože se na databázi bude podílet čím dál víc uživatelů, kteří na něj koukali s nadšením jako děti a bude na ně působit nostalgie. Je to podobné, jako když hodnotím Covington Cross, o kterém můj oblíbený uživatel flanker.27 napsal, že jde o středověké Beverly Hills 90210. Je to svatá pravda a bráno z objektivního pohledu, nemělo by podobné dílko být v červené kategorii, jenže já a mnozí další jsme ho viděli v pubertě, tedy mezi cílovou skupinou. Ať žijí rytíři jsou určené dětské kategorii mezi 6 až 13 lety a tam budou určitě bodovat, přestože nebo právě proto, že jsou hodně infantilní, povrchní, s mělkým a protahovaným scénářem a problematickým herectvím řady postav. Karel Janák je zkušený komerční rutinér, který ví, kdy své dílko shodit, takže spousta nedostatků se zakryje tím, že se to směřuje do pohádkové taškařice. V řadě ohledů je to spíš na odpad, seriál v podstatě rezignuje na nějaké předstírání středověku, slovník je ryze moderní, s řadou typicky pražských slovních obratů. Takhle se baví děti někde na sídlišti na Proseku a ne v imitaci středověku. Vzhledem k tomu, že seriál je určený pro děti a má být pohodový, tak se v něm ani neumírá a jsou pečlivě vyretušované potenciálně temné tóny. Řada herců v čele s Křížem silně přehrává, což je přesně podle režisérovy představy. Celkový dojem: 25 %. Celkem směšné je, že za tímhle projektem stojí Česká televize a nasadila ho v hlavním vysílacím čase. Jde o komerční záležitost vhodnou spíš na Novu v dopoledních hodinách. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že kdybych dnes byl v dětském věku, tak bych byl úplně nadšený. Tyto seriály se mi tenkrát hrozně líbily a měl jsem ten dojem, že už se dnes netočí. Naštěstí točí. Je to skutečně hodně jiný středověk, ale já tu nadsázku beru. To je seriál pro děti, ne umělecký film á la František Vláčil. Dcera byla nadšená a přemlouvala mě, abych dal pět hvězdiček. Já už to vidím trochu střízlivěji, přesto musím říci, že mi to velmi sedlo. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Další Janákova podbízivá nedopečená záležitost. Po prvním dílu jsem ztrácela chuť pokračovat v dalším sledování. Chyběla tomu atmosféra, která by strhla a přikovala mě zadek k sedačce. Pavel Kříž tu přehrává přímo neskutečně, asi proto, že je zde obklopen bandou herců, kteří hrají jako ochotníci. K tomu z nich lezou debilní dialogy. Velmi nesympatické děti z dnešními manýry, které mi do středověku neseděly. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Přestože by si to zasloužilo hodnocení "odpad" (seriálová verze), dám tomu 2*, a to za pokus o historicko-dobrodružný rodinný film a za to, že jsem se (kupodivu) vydržela dívat až do konce na všechny díly. Jinak to bylo opravdu strašné: všichni - v čele s pitvořícím se Pavlem Křížem - přehrávali jako nejhorší ochotníci (snad s výjimkou Davida Prachaře), děcka byla dost nesympatická a mluvila jako Pražáci z počátku 21. století, scénář nezachovával ani náznak logiky, ani ta romantika nestála za nic. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem film a myslím, že ten by byl aspoň na tři, pokud si dám dohromady, co ze seriálu by bylo ve filmu a musím říct, že obzvláště konec seriálu, poslední dvě epizody, byly skutečně zábavné a poutavé. Problémem celého seriálu je, že ani zbla neopovidá středověku, není středověkem, a tvůrci to alibisticky přiznávají, ale fakt, že sledujeme dětskou hru na středověk, znemožňuje skutečně se o děcka bát, protože normálně by např. ti loupežníci byli už několikrát stati, ale smrt nebo krev si tenhle seriál nemůže dovolit. Dále prvních pět epizod se nese v trochu otravném duchu - z jedné pevnosti na druhou a zase zpátky, teď si on myslí, že oni jsou mrtví, pak oni, že on je mrtvý a tak se to střídá, jednu dobu Albrecht jejich pevnost má, pak zas ne a pak zas jo...a skutečně až závěrečné epizody, kdy děti zapojí fantazii a svoji hravost ve prospěch filmu, tedy, že začnou strašit, začne to fungovat a závěrečná bitva navzdory Albrechtově malé armádě, je vynalézavá. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama