Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem příliš malá vtěrka na to, abych chodil někam, kam mě nikdo nepozval. V tom je tedy velký rozdíl mezi mnou a mírumilovnou US Army. Tento snímek se mi navíc pokusil propagandisticky namluvit, jak moc si její přítomnost afgánští pastevci koz přejí, ale u mne s tím tedy moc nepochodil. Stejné je to se "skutečným a zaručeně pravým" příběhem o lehce průstřelných, ale přesto takřka nezničitelných vojácích, kteří by určitě vyhráli s penisem v hlavni, kdyby na ně šlo jen o několik tisícovek méně Talibanců. Přes všechen svůj nesouhlas a výhrady jsem si však tohle zběsilé padání z hor užil víc, než svůj poslední ostrý hod útočným granátem RG 4 a to byla velká taškařice pro všechny přítomné (ohrožené) spolubojovníky v zákopech. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keď po celý čas myslíte na to, že je to podľa skutočnej udalosti a štvorica hrdinov (zároveň skvelých hercov) si pozerá fotky svojich priateliek, ktoré ich čakajú doma a oni sa v boji dostávajú do čoraz väčších sračiek a máte pocit že sa z toho naisto nedostanú, prvé slzy na seba dlho nezostanú čakať. Berg akčné scény servíruje v dych berúcej podobe. Sú vo filme síce len dve, ale prvý má skoro polhodinku a u tej druhej nuda tiež nehrozí. Je radosť sledovať, ako sa mení štýl i razancia boja, štvorica dokonale vycvičených profesionálov a stovky horalov so samopalom v ruke. Pripravenosť, taktika a skúsenosť sa tu stretávajú s maniakálnym odhodlaním a presilou a zajatcov neberie ani jedna strana. Je to intenzívne, brutálne a pôsobivé. A tiež Bergovsky nabité adrenalínom a zároveň prehľadné. Na život a na smrť je vydarený akčne-vojnový film, ktorého dej sa dá vyrozprávať jednou kratšou vetou, ale tvorcovia si toho boli vedomí. Stavili teda na pôsobivé akčné scény a zaujímavú prácu s ústrednou štvoricou hrdinov. Zamrzí vlastne len to, že ku koncu predsa len skĺzli k lacnému klišé, ktorým sa celý čas buď elegantne vyhýbali, alebo s nimi celkom chytro pracovali. Prvú hodinu však oči od monitoru neodtrhnete. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká... tohle byla sice lehce over-the-top, ale přitom stále věrohodná a v základu pravdivá, kurva dobře vypadající, akčně napínavá, skvěle obsazená (navíc je tu každý zarostlý jak při finále Stanley Cupu), zajímavá, prostě hodně cool válečná střílečka. Po stránce emocí mi taky nic nechybělo, a seskoky po skalách brutál. Samozřejmě, je to heroistické, je to armáda, je to Amerika, co jako. Palec vzhůru. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IT'S NOT A CURSED OP. THERE'S NO CURSE. IT'S JUST AFGHANISTAN. THAT'S ALL." ------------- Peter Berg sa pomaly stáva pánom filmovej akcie a Mark Wahlberg jeho verným kolaborantom. Niet sa čomu čudovať, spolu im to ide naozaj ladne. Nechýba ani božský, Jablonskyho soundtrack, vycibrená akcia a hviezdne nabité obsadenie. Vzdialenosť filmového spracovania od reálnej operácie Red Wings komentovať nejdem. To majú na starosti kritici z diskusie. Za tie roky sa tam toho slušne nazbieralo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa spätne pozerám na Bergove filmové portfólio, tak sa priznám, že asi by nebol práve on tou voľbou, aby týmto filmom uctil pamiatku vojakov, ktorí položili život počas operácie Red Wings. Musím však skonštatovať, že sa mu to podarilo veľkolepo a na úrovni. Prvá tretina filmu sa umne snaží vykresliť život členov jednotiek Navy SEALs. Od skráteného zostrihu z výcviku, po ktorom nadobudnete pocit, že sa pozeráte na poľudštených terminátorov, cez realistické zábery z afgánskej základne, v ktorých sa dostáva k divákovi ľudská stránka najtvrdších chlapov sveta a dáva tak priestor jednotlivým charakterom postáv. Samozrejme citovo vyhrotenejší záver by sa konal v prípade, keby sa tvorcovia zamerali práve na túto časť, aby sa divák viac stotožnil s postavami. Ale na druhej strane som rád, že pracant Berg sa nedal strhnúť do zbytočného pátosu. Nasledujúca tretina je doslova akčný balíček 'se vším všudy'. Non-stop brutálna vojnová akcia, v tomto je režisér doma. Neľútostné scény mapujúce bezcitné, priam beštiálne strety vojakov oboch strán, plné výbuchov, krvi a surových záberov. Tu sa blysol najmä kameraman (spomalené zábery si však mohol odpustiť) a pán s nožnicami v strižni. Jablonskeho motív hudby je už trošku opočúvaný, no sem sa ešte ako-tak hodil - najmä scény, ktoré sú bez zvuku a počujete len praskajúce vetvičky, pri nich praskajú nervičky. Záverečná pasáž je dramaticky zámerne naťahovaná, no na mňa tento efekt zabral stopercentne - a áno, naznačujem tým vyronenú slzu. Podložené skutočnými udalosťami - to počas filmu mrazí a dojíma asi najviac. Až po skončení som si uvedomil, že aj napriek tomu, že som o tom, ako skončí akcia tejto jednotky vyslanej do afgánskych hôr nevedel vôbec nič (úvodné scény však mnohé naznačia) a aj napriek tomu, že počas filmu som vedel, že to zmeniť nemôžem, zo všetkých síl som dúfal a veril v zmenu ich osudov. 85%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Transportní vrtulník CH - 47 Chinook, ve kterém je sestřelen Erik Kristensen (Eric Bana), má stejné číslo ve volacím znaku jako jeden ze sestřelených Blackhawků ve filmu Černý jestřáb sestřelen (2001), ve kterém Eric Bana také hrál. V tomto filmu je to "Bruno 64", v Černý jestřáb sestřelen je to "Super 64". (Jirka_Globus)
  • Film byl uveden do celkem 2 875 kin ve Spojených státech a Kanadě. V den premiéry vydělal 14 403 750 amerických dolarů a do konce premiérového víkendu vydělal 38 231 471 amerických dolarů, čímž si zajistil první místo v severoamerických pokladnách. Šlo o druhou nejvýdělečnější lednovou premiéru v historii, hned po filmu Monstrum (2008). (Dyas)
  • Film měl rozpočet 40 milionů amerických dolarů a byl natočen za pouhých 42 dní. Hlavní hvězdy Taylor Kitsch (Michael Murphy) a Mark Wahlberg (Marcus Luttrell) pracovali za minimální honorář. Stejně jako režisér Peter Berg, který pobíral minimální honorář 17 000 amerických dolarů týdně. (Kritiq)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama