Reklama

Reklama

Vláda

(seriál)
Dánsko, (2010–2022), 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Adam Price

Hrají:

Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Dánská seriálová produkce dnes platí za pojem na světovém trhu, ale bývá převážně asociována s ponurými kriminálkami. Její mezinárodně nejúspěšnější a nejoslavovanější příspěvek, který je všeobecně považovaný za jeden z nejzásadnějších titulů celosvětové televizní tvorby, nicméně náleží do zcela vlastní žánrové kategorie. Jak napovídá název, Vláda je seriál o politice, potažmo o její provázanosti se světem médií. Hlavní hrdinka Birgitte Nyborgová, předsedkyně hlavní středové strany, se v prvním díle stává překvapivým vítězem voleb a následující epizody sledují její působení na postu premiérky. Při tom vyprávění sleduje nejen rovinu profesní s osobním životem a ukazuje nejen, jak se idealistická politička učí manévrovat v prostoru vládních jednání a mocenských bojů během událostí lokálního rázu, ale i mezinárodního dosahu. Současně se zaměřuje také na její rodinný život, který je vystaven těžkým zkouškám. Dalšími klíčovými postavami, které seriál sleduje v práci i soukromí, jsou premiérčin spin doctor Kasper Juul a ambiciózní televizní moderátorka Katrine Fonsmarková.

Ačkoli by se mohlo zdát, že seriál ze zákulisí dánské politiky bude mít pouze lokální dopad, právě díky bravurnímu dramatickému rozvedení politických problémů tak, aby postihovaly obecnou rovinu a ne minoritní jednotlivosti, a díky důrazu na morální ohledy i dopady politických rozhodnutí na osobní životy se z Vlády stal nejdiskutovanější seriál dánské historie, ale také ohromující mezinárodní hit vysílaný v sedmdesáti zemích světa. Nejdůmyslnějším tahem tvůrců bylo, že diváky navnadí na nahlédnutí pod pokličku vrcholové politiky, ale přitom ve skutečnosti nepřinášejí nezaujaté pojednání o tom, jak to v politice a médiích chodí, ani nesklouzávají k vyhrocenému démonizování politických kariéristů jako americký hit Dům z karet. Vláda naopak ukazuje, jaká politika má být. Tento přístup právě v kontrastu k reálné politice udělal ze seriálu divácký hit, ale také předmět vášnivých debat a vyhrocených reakcí některých představitelů dánských stran. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Předobrazem hlavní hrdinky seriálu Birgitte Nyborg byla dánská politička Margarethe Vestagerová, která v letech 2014–2019 zastávala funkci eurokomisařky pro hospodářskou soutěž. (raininface)
  • V roce 2011 se stala Helle Thorning-Schmidt v Dánsku historicky první premiérkou. Stalo se tak po dokončení práce na druhé sérii. (morgos)
  • Velkou fanynkou seriálu je Hillary Clinton. Tvůrcům seriálu poslala dopis, ve kterém je chválila za jejich práci. (morgos)
  • Podle studie univerzity v Kodani stoupl po odvysílání seriálu zájem Dánů o politiku. (morgos)
  • "Borgen" znamená "hrad", přezdívka pro Christiansborg Palace, což je dům dánských tří institucí, a to parlamentu, předsedy vlády a nejvyššího soudu. (morgos)
  • Seriál se zájmem sledoval britský premier David Cameron. (morgos)
  • Tretia séria vyvolala kontroverziu v reálnej politike v Dánsku. Poslankyňu Mai Henriksenovú z Konzervatívnej strany obvinili iní politici a médiá, že sa sériou inšpirovala po tom, čo začala obhajovať práva prostitútok. (Arsenal83)
  • Fiktívne médiá zobrazené v seriáli sú založené na skutočných médiách. Verejnoprávna televízia TV1 vychádza z DR1, bulvárny denník Ekspres je inšpirovaný Ekstrou Bladet a reklamný 2'eren je podobný TV 2. (Arsenal83)
  • Americkí kritici boli pozitívni, Newsweek označil Borgen za „najlepší televízny seriál, ktorý ste nikdy nevideli“. (Arsenal83)
  • Spisovateľ Stephen King bol veľkým fanúšikom seriálu a zaradil ho na vrchol svojho zoznamu 10 najlepších televíznych seriálov v roku 2012. (Arsenal83)
  • Hoci seriálu fandila, skutočná dánska premiérka Helle Thorning-Schmidt povedala: „Dala som si záväzok, že nebudem sledovať Sidse Babett Knudsen príliš pozorne, len aby som sa uistila, že nie som ňou príliš ovplyvnená. Niekedy sa zdá, akoby život chcel napodobňovať umenie." (Arsenal83)

Související novinky

Reklama

Reklama