Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 2

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (660)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ale toto bola zatial najväcsia trapna blbost, aku som kedy videl a to som sa predtym viac nasmial na takom blbom BLAZNIVOM PRIBEHU ROBINA HOODA (1993) od Mela Brooksa. Nasla sa nejaka scena, kde som sa trosku pousmial, ale tak casto som sa pozeral na hodinky a cakal, kedy to konecne skonci, ze si ani nepamätam, pri akom filme sa mi to stalo naposledy... Ktovie, mozno by sa mi tato parodia pacila, keby som bol o nieco mladsi ,ale inac sorry Gilliam a Jones, ale toto je uz mimo mna. Nechapem preco ma tento film tak vysoke hodnotenia na CSFD a IMDb... 07.05.2009 ___ Graham Chapman - (Kral Artuš / Hlas Boha / Prostredná hlava) +++ John Cleese - (Čierny rytier / Tretí roľník / Sir Lancelot, statočný / Posmešný francúzsky strážca / Tim kúzelník) +++ Eric Idle - (Mŕtvy zberač / Prvý roľník / Sir Robin, ktorý nie je až tak statočný, ako Sir Lancelot / Strážca močaristého zámku / Brat Maynard) +++ Terry Gilliam - (Patsy / Zelený rytier / Starý muž zo scény 24 (dozorca mostu) / Sir Bors / Animátor / Gorilia ruka) +++ Terry Jones - (Dennisova matka / Sir Bedevere / Ľavá hlava / Hlas kresliča / Princ Herbert) +++ Michael Palin - (Dennis / Druhý roľník / Pravá hlava / Sir Galahad / Rozprávač / Kráľ močaristého zámku / Brat Maynardowho brata) +++ Connie Booth - (Čarodejnica) +++ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jaká je vzdušná rychlost nenaložené vlaštovky?" Tak na tuto otázku nemohu odpovědět, protože nevím, zda se jedná o vlaštovku africkou či evropskou. Nicméně jako znalec Artušovské legendy mohu potvrdit, že tento film je natočen podle skutečných událostí a tak je k němu třeba přistupovat. S humorem. Mne tedy nejvíc dostala bojovnost Černého rytíře, záludné otázky na Mostu smrti a samozřejmě jezdecký výkon Artušovy družiny. Prostě jsem se musel rozhodnout, zda je to tak blbé nebo geniální a jelikož jsem tento problém nevyřešil, tak jsem si vybral zábavu. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Veľké výprava, pythonovská výprava. Svätý grál, alebo divoká paródia na stredoveké rytierske eposy, legendy a iné diela s tou dobou späté, v dada, až nonsensovej "hierarchii" kde je možné všetko možné, len nie to racionálne. Dejová línia filmu ustupuje do pozadia (plní "len" úlohu lepidla pre koláž), za mnohopočetné bujaré výstupy sympaticky presýtené rôznorodým, vždy účinným humorom, aj keď nie až tak organicky ako v Živote Briana, predstavujúcim vrcholné dielo unikátne pošahanej partičky pod taktovkou dua Jones a Gilliam. Pohrávanie sa s (vždy) groteskne pokrivenou patetickosťou, insitnou animáciu a hrdinstvom, sarkazmom a unikátnym štýlom tvorcov, spracúvajúcim všetko možné a (primárne) nemožné do až udivujúco po kope držiaceho intenzívneho celku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Svatý Grál drží s Brianem s přehledem krok. Těžko vybrat nejlepší skeč, přetěžko, neboť co vteřina, to smrtící fór. Ale kdybych přesto měl... Byla by to jízda koňmo bez koní, zato s kokosovými skořápkami? Nebo svoz mrtvých? Rytíři, kteří říkají Ni? Králík zabiják? Tim? Statečný sir Robin? Lancelot, který se nechává unést? Obránci francouzského hradu? Ne, nejde to. Grál je skvělý celý.___P.S. Dnes u příležitosti 40. výročí viděno v kině a... No, co vám budu povídat, prostě a jednoduše hodina a půl nepřetržitého hysterického smíchu až pláče. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po včerejším skvělém kousku Život Briana jsem dostal chuť na další porci humoru od těchto… ne tak úplně normálních pánů. A dostalo se mi filmu, který sice měl dobré vtípky, ale nějak zůstaly jen dobré. Nic, co by mě položilo do kolen, nic, co bych musel druhý den citovat a smát se… prostě a jednoduše je to "jen" cáklá zábava, která mi připadala strašně dlouhá. Proto dávám tři hvězdy. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Most Smrti ve skutečnosti nepřechází Terry Jones a Graham Chapman, ale Terry Jones a dublér Grahama Chapmana. Graham bojoval s alkoholismem a před natáčením této scény si zapomněl vypít svoji dávku. Dostal v tom okamžiku delirium tremens, začal se strašně třást a nebyl schopný udělat jediný krok. Díky téhle příhodě si možná uvědomil svůj problém a začal s alkoholismem bojovat. (Wishkah)
  • V roce 2006 se film umístil na 6. místě v anketě anglické stanice Channel 4, ve které přes 22 tisíc diváků zvolilo 50 nejlepších komedií. (Vrata88)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama