Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (268)

RedAK 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou tohoto seriálu je, že první dvě série stojí za piču. Od toho se taky odvíjí zdejší hodnocení. Je to přirozené; já taky zavrhl všemi hrdelně opěvovaný House of Cards po šesti epizodách, frajersky mu napálil za tři a na všechny námitky typu „musíš se dívat dál, to se rozjede!" jsem pouze arogantně odpovídal „já nemusím nic, kokote!". Je mi jasný, že se v sedmý epizodě objevila nějaká robotická Godzilla sestrojená nacistickými pohlaváři nebo něco podobně epickýho, ale bohužel, mám svoje limity a jako diváka mě seriál na celý čáře propásl. A podobně tomu bude i tady. Na tohle bych se za běžných okolností ani nedíval, ale tenkrát ve dva třináct mě k tomu přinutila bejvalka, která měla v rukávu furt nějakou stupidní aktivitu, hlavně aby se mnou nemusela souložit, takže jsem s ní obě řady protrpěl. Pak mi dala z nepochopitelných důvodů vale, protože prý „není normální, abys mi u sexu strkal prsty do zadku a pak si nim čichal!" a voalá, kvalita seriálu rapidně stoupla. Třetí série byla perfektní a čtvrtá, kterou jsem dokoukal před chvílí, naprosto, ale naprosto famózní! Prožíval jsem u ní snad všechny myslitelné emoce, smál jsem se, vřískal, hekal, nedýchal, schovával pod deku, okusoval polštář, párkrát si vyhonil, byla to prostě síla. Srovnatelně intenzivní emoční výron jsem prožil naposledy u Breaking Bad a občas u svý starý v rektu, ale jinak nikde jinde. Takže já ti vřele děkuji, ty prudérní sexuálně neinvenční blbá krávo, žes mě k tomuto klenotu dovedla. Pokud to tvůrci s finální pátou řadou nezprzní, hodlám jim odpustit těch prvních dvacet zbytečných dílů a zvednu svoje hodnocení na pět, na což, buďme k sobě upřímní, celý filmový svět v čele s Fredym dychtivě čeká. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době seriál, který si mě skutečně získal a bavil od samotného nadějného začátku až do ponurého a depresivního konce. Vera Farmiga hraje první ligu a její Norma (společně se svým bratrem Calebem) patří mezi nejkomplexnější tragické postavy ever. Je neuvěřitelný, co všechno Vera uhraje čistě očima. Postupně ale přebírá otěže zprvu trochu (a možná částečně záměrně) prkenný Freddie Highmore, který je s každou sérií v roli Normana lepší a lepší. První tři série se v podstatě jen na různých zápletkách městečka plného zločinců a vyšinutých magorů budují postavy, ale seriál to dělá velice šikovně, zábavně a už od začátku v naprosto strhujícím tempu, kdy jeden twist střídá druhý. Od řady čtvrté se už odřezávají vedlejší dějové linky a pomalu se rozjíždí to opravdové Psycho a tam mě seriál paradoxně bavil o nepatrný chloupek méně, ale pořád dostatečně na plné hodnocení. I když to není až tak ultimátně filmařsky vymazlené, character buildingem bych se nebál Bates Motel srovnávat třeba s Breaking Bad, neb jen u málokterého seriálu se divák takto napojí na postavy, prožívá s nimi malé či větší radosti i strasti, vidí jejich ohromující vývoj napříč celým seriálem a nakonec s nimi míří do očekávaného, byť nevyhnutelného finiše, který chtě nechtě musí nastat. O to víc, když je ten finiš v rámci žánru takhle dobře promyšlený a uspokojivě napsaný. ()

Reklama

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasně nastartované po prvním dílu. Jsem celá natěšená, jak to bude dál !!! Nejlepší seriál dnešní doby. Nakonec to bylo pěkně a přesně řečeno v páté sérii - ,,Někdy matku vidím, i když tam ve skutečnosti není. A někdy se jí i stanu.´´ A scénáristy to bylo dovedeno téměř k naprosté dokonalosti - a to sice, když se lidé v okolí chovali k Normanovi, jako by byl skutečně Norma, a to ve chvíli, kdy my ho vidíme jako Normana. Ke konci 3. série to začínalo být čímdáltím zajímavější. ,,Budeme navždy spolu. Bude to krása"... ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou postupně všechny čtyři řady - a i když si uvědomuji, že jsou lepší seriály, je to tak domácky a provinčně návykové, že se tomu snadno propadne. Většina postav je tam paradoxně velice sympatických, až dobráckých, ačkoliv se o žádnou selanku nejedná - věčně tak někdo někoho zakopává. A skoro se bojím napsat, že se mi tenhle seriál líbí mnohem víc než samo Psycho, které jsem nedávno viděla po letech také - a připadalo mi tedy už hodně vyčpělé. ()

Rajesh_K. 

všechny recenze uživatele

1. série = 90% ..Pilotní díl mě nadchl, postupný děj začíná být hodně zajímavý, obsazení luxusní..Olivia Cooke mi příjde hrozně sympatická v roli Emmy :) Freddie alias Karlík mě přesvědčil..a hodně mu to jde! (jeho dabing nedoporučuju!)..Hysterická a sebevědomá Vera to dokáže skvěle poddat..ale její řev už asi nesnesu :D Místama hodně napínavé, atmosféra je hustá až by se dala krájet..celkově je to hodně slušný. 2. série = 100% ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Když slečna Watsonová (Keegan Connor Tracy) v 10. epizodě 1. série říká Normanovy (Freddie Highmore), že se půjde rychle převléknout, má ramena holé. Když je však v zrcadle vidět, jak si sundává šaty, má černou podprsenku s ramínkami. (Žralok)
  • Ve 29. minutě tančí na plese Norman (Freddie Highmore) s Emmou (Olivia Cooke) ploužák na skladbu „Lady in Red“ od britsko-irského zpěváka Chrise de Burgha, která vyšla v roce 1986 jako druhý singl z alba „Into the Light“. (Trajektt)
  • Herec Timothée Chalamet se zúčastnil konkurzu na roli Normana Batese. Podle jeho slov zpackal konkurz poté, co si chtěl na Netflixu vyhledat film Psycho (1960), aby se naučil osobnost Normana Batese, kterého hrál Anthony Perkins. Problém byl v tom, že místo Psycha mu Netflix vyhledal Americké psycho (2000). Takže Timothée Chalamet vycházel na konkurzu z osobnosti Patricka Batemana, kterého hrál Christian Bale. (HonzysKISS)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama