Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)
  • Před přepadením jeskyně se objevuje záběr na indiány, kteří se spouštějí po lanech u vodopádů. Stejný záběr byl použit ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962), a to rovněž před závěrečnou bitvou. (DecentFellow)
  • Během natáčení se jugoslávští kaskadéří poprali s německými techniky. Ti totiž při popíjení v motelu, kde byli ubytovaní, začali zpívat píseň "Lili Marleen". V Jugoslávcích tato píseň i devatenáct let po válce probudila bolestné vzpomínky, což Němcům vysvětlili ručně. (Terva)
  • Při souboji s medvědem Pierra Brice (Vinnetou) zastupuje dvojník. (M.B)
  • Mezi 73 snímky promítanými v sezóně 1964/65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první místo. (hippyman)
  • Jiné názvy filmu v různých zemích světa - Belgie: Winnetou - Le Trésor des montagnes bleues/Winnetou - De schat der blauwe bergen. Dánsko: Krigerhovdingen Winnetou. Francie: Le Trésor des montagnes bleues. Velká Británie: Last of the Renegades. Holandsko: Winnetou keert terug. Itálie: Giorni di fuoco. Jugoslávie: Vinetu II deo. Rakousko: Winnetou - 2. Teil. Polsko: Winnetou II: Ostatni renegaci. Portugalsko: Winnetou - Revolta dos Apaches. Švédsko: Västerns laglösa. Švýcarsko: Winnetou - 2. Teil. Španělsko: La Carabina De Plata. USA: Last of the Renegades. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Plitvická jezera, Platak u Rijeky, Stobreć u Splitu, Solin u Splitu aj. Závěrečná část se natáčela ve dnes již slovinských jeskyních Postojna jama. (hippyman)
  • Snímek obdržel predikát Wertvoll. Za více než tři miliony návštěvníků v průběhu 12 měsíců získal Zlaté plátno, které mu bylo uděleno 14. října 1965 v Essenu u příležitosti premiéry Vinnetoua - Posledního výstřelu. Za komerčně nejúspěšnější film roku 1965 získal ocenění Bambi. (hippyman)
  • Premiéra filmu se konala ve čtvrtek 17. září 1964 v Essenu. (hippyman)
  • V průběhu natáčení se přihodilo mnoho úrazů, které byly většinou způsobeny pádem z koně. Pět komparsistů utrpělo vážné popáleniny při požáru v New Venangu, přestože měli na sobě azbestové obleky. (hippyman)
  • Denní plat jednoho komparsisty činil 16 DM, kaskadéři obdrželi za jeden pád 160 DM. (hippyman)
  • Ve filmu si zahrálo na 3500 komparsistů a 2000 koní, bylo potřeba třicet aut, jeden autobus, jeden veterinář a jeden lékař. Použito bylo 158 paruk, 10 km kabelů a 400 šípů. Padlo 25 000 výstřelů z pušek a revolverů. (hippyman)
  • Natáčení tábora Assiniboinů se neobešlo bez malého problému: nacházel se uprostřed zimního sportovního areálu a kameramani tedy museli dávat dobrý pozor, aby se v záběrech neobjevil lyžařský vlek. (hippyman)
  • Piere Brice (Vinnetou) jezdil v tomto filmu na dvou koních - jeden byl využíván čistě pro jezdecké záběry a druhý byl jeho dvojníkem, používaným pro trikové scény. Onen dvojník bohužel během natáčení zemřel a štáb tak musel použít speciální barvící prostředky na jiného "nováčka". (hippyman)
  • Pyrotechnik Erwin Lange spotřeboval pro požár v New Venangu celkem 2 000 kg benzínu, 2 000 kg mazutu, 200 kg benzolu, 6 propan-butanových bomb, 20 kg dynamitu, 50 pochodní, 250 kg cementu a 100 elektrických zapalovačů. (hippyman)
  • Grizzlyho, který ohrožuje Ribannu (Karin Dor), představovala cirkusová medvědice z Hamburku jménem Peggy, doprovázená ještě kolegy Mundim a Peterem. Medvědům bylo devět let, vážili 600 až 800 kg a měřili 2,3 metru. Klíčové scény ovšem zahrál (v kožichu) jejich cvičitel Rudi Althoff, protože se režisér Harald Reinl příliš obával nešťastné náhody. (hippyman)
  • Natáčení filmu začalo 18. května a skončilo 27. července 1964. První natočenou scénou byla rovnou jedna z nejtěžších – Vinnetou (Pierre Brice), zachraňující Ribannu (Karin Dor) před medvědem. (hippyman)
  • Délka filmové pásky přesáhla dva a půl kilometru. (hippyman)
  • Behom boja v jaskyni, tesne po tom, čo sa zločincom podarí zraniť poručíka Merrila (Terence Hill) a zajať ho aj s jeho manželkou Ribannou (Karin Dor) sa objaví záber, ktorý má znázorňovať Winnetoua (Pierre Brice) a Assiniboinov, cválajúcich na koňoch. Jedná sa však o záber z Pokladu na Striebornom jazere (1962), konkrétne z bitky o Buttlerovu farmu. Nezrovnalosť sa dá spoznať z toho, že Indiáni v tomto zábere sú od pása hore nahí, zatiaľ čo v ostatných scénach majú odevy. (ČSFD)

Reklama

Reklama