Reklama

Reklama

Gappa

  • Japonsko Daikjódžu Gappa (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objeví na jednom z tropických ostrovů v jižním Pacifiku ještěra, kterého místní domorodci uctívají jako božstvo. Zemětřesení jednoho dne odkryje sluj a v ní ještěří mláďata. Domorodci varují vetřelce, aby je nechali tam, kde jsou. Ti však nedbají rad a odvážejí je do zoo v Japonsku. Rozzuřená matka mláďat se vydá hledat své potomky a ničí při tom vše, co jí stojí v cestě... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Gappa je dnes skôr humornou "podívanou", než serióznym filmom. Aj keď chcela byť (a vo svojej dobe asi bola) hororom o monštrách s morálnym ponaučením. Pozrela som si Gappu znova asi po 20-tich rokoch, ale okrem pobavených komentárov mi pri nej nič svetoborné nenapadlo. Priepasť rokov sa v tomto prípade nedá prekonať. Heslo znie: "Nezabíjajte monštrá, veď sú to tiež len ľudia". Tešia sa na svoje dieťa, pri stretnutí ho potľapkávajú, túlia si ho k hrudi a dokonca plačú. Od efektov, cez scenár, dialógy, hercov, až po "domorodého" chlapca namazaného boxom na topánky je to jedna veľká bieda. Ale v roku 1967 to v Japonsku mohla byť senzácia - kto vie, či sa úvodná pieseň (Gappaaa, Gappaaa:-) či záverečná (Sayonara Gappa:-) neumiestnili v rebríčkoch hitparád. Pikoška na záver - videla som Gappu ako malé dieťa na amfiteátri a asi ma dosť vzrušila, pretože viem, že v škole na výtvarnej výchove som potom nakreslila loď a dve veľké svetlá vynorujúce sa vedľa nej :-) To bola zároveň po celé tie roky jediná spomienka, ktorá mi z filmu zostala. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Film nelze srovnávat s dnešními filmy. Jde o úplně jiné měřítko hodnocení, jelikož v daném roce nemohli být efekty a triky jako dnes. Jinak nějak obzvášt' neoslní příběh, ale jako celek to fungovalo dobře a jako malý jsem to hltal stejně jako Godzillu, i když ta mi přirostla k srdci více. 60% ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó, dobrý je to. GappaFamily sice není tak charismatická jako Godzilla, Mothra atd., ale jinak je to regulérní, funkční a technicky relativně kvalitní oldschool kaijumůvíčko. Děj je taková klasické poučení o lidské blbosti, chamtivosti a pozoruhodnému talentu dělat věci složitě, když mají jednoduché řešení. Kdo má nakoukno, jistě si vzpomene na britského Gorga od kterého si Gappa vypůjčila základní dějovou kostru. = Solidní průměr a palec nahoru. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I po letech se dívám na Gappu dávnýma očima, kdy mi japonské monstrfilmy učarovaly. Pravda, triky jsou děsivé, herci v kostýmech ještěrů rovněž (takhle ale prostě Japonci své filmy točili). Zatímco v amerických a britských filmech kraloval Ray Harryhausen se stop-motion a u nás vdechoval život pradávným obyvatelům Karel Zeman, Japonci usoudili, že nejlepší varianta je převlečený herec, což jim vydrželo hodně dlouho. Pokaždé obdivuji práci modelářů, stavby musely dát hodně práce a zabraly jistě spousty času. Scény na ostrově mají své zvláštní poetické kouzlo, které ještě podtrhují bubny domorodců. Dnes úsměvné a do jisté míry zábavné dobrodrodružství. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Studio Nikkatsu prostě udělalo to, co se ve filmu děje normálně. Je něco oblíbeného, tak natočím něco podobného a třeba na tom také trochu trhnu. Kaiju snímek „Gappa“ se však rozhodně nestal něčím, čím by studio oslnilo, a tak zůstalo u toho, že kaiju bylo primárně ponecháno studiu Toho a případně Daiei. Bohužel ani samotné monstrum příliš nevyniká mezi tím, co bylo v 60. letech vytvořeno. ()

Zajímavosti (2)

  • Několik převážně destrukčních scén z Gappy bylo použito v epizodě "Meltdown" (Roztavení) kultovního britského seriálu Červený Trpaslík. (Shaqualyck)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno