Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Veledílo vás uvítá hudbou, kterou si někdo uplácal za 10minut ve frujtilopu (v titulcích se dozvíme, že na to byli DVA!!! a ani jeden neslyšel o reálných plug-in nástrojích), k tomu zarudlé pozadí odfláklé powerpointu a už to jede půl vteřinové záběry na město, přehrávající, nepřirození neherci vypínám a máme tu další CZ sra*ku, zkaženou náladu a jak v České politice tak v Českém filmu jsou hovada, co tam nemaj co dělat! Talent Eva a Vašek style, odpad, nesměšně smutné, 50let Československé snahy pro kvalitní film v hajzlu pro tohodle chcípáka a jemu podobné! du na cígo ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Velká nuda. Podivně "usekané". Absence nějakého zajímavějšího příběhu. Všichni mluví jedním jazykem, ať je to Němec, Slovan či Řek - troška titulků by rozhodně neuškodila. Pustit to školákům na DVD v rámci hodiny dějepisu - pro tento účel celkem vhodné, ale filmařsky je to špatný film - od režie, kamery, střihu po nudný scénář. ()

Reklama

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Film je příliš zkratkovitý, na seriál už však nemám chuť se podívat. Co mi opravdu vadí jsou dialogy a vůbec celá mluva, příliš divadelní přednes a místy zase až moc moderní, nedalo se to poslouchat. Jinak mám radost z každého historického filmu, který u nás vznikne na úkor sociálních dramat a přiblblých komedií... ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Bez atmosféry, bez dobových reálií, s nepřehledným příběhem a kýčovitými záběry. To je děs, jak se Nikolaev pokouší navodit ducha 9. století pomocí hrozných triků a amatérských hereckých výkonů. Hudba Chlumeckého a Pavlici je jeden obrovský kýč. Tenhle nicneříkající paskvil je naprosto zbytečným pokusem oživit český historický film. Na to už zde nejsou žádní tvůrci. Dovedu si představit toto téma zrežírované Františkem Vláčilem za pomoci hudebního skladatele Zdeňka Lišky. Ale to už bohužel nejde. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Skvele spracovanie vzhladom nato, ze je to relativne domaca tvorba - efektov a velkovypravnych trikov sice nie je ako v amickych akcakoch, a kto tuzi po tisicoch erdziacich konov a hektolitroch krve, nech radsej siahne po gebuzine ako napr. Troja. Ale zato sa dbalo sa na historicke suvislosti a moja dejepisu-znala manzelka tento raz len obcas zasomrala, ze daco skratili alebo zosekali :o). Filmu niet velmi co vycitat, Velke bravo, ze sa toci aj kvalita a uzmoznuje sa tak nasej konzumom osprostetej spolocnosti nazriet do pociatkov prebudenia nasich narodov, ked bolo specialne pre nas vytvorene prvotne slovanske pismo a zacali sme s uzasom zistovat, co to cele ma vlastne byt na tej nasej Zemi. Prve knihy, literatura, viera v Boha. Vdaka bratom Cyrilovi a Metodovi, ze do nas investovali svoj zivot - azda by sme si tu teraz moc nepisali, nebyt ich, pretoze sice piseme latinkou, no ale ta mohla nadviazala na uz otvoreneho ducha nasich slovanskych predkov. 5* nedavam len preto, ze mam aj oblubenejsie filmy. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím velehradském extravilánu. (cezero)
  • Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. (Terva)
  • Konstatinova obhajoba v Benátkách se skládá ze tří částí - veršů z Bible. První zní: "Protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé," který pochází z evangelia Matouš, 5. kapitoly, verše 45. Dále: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření," jež má původ v evangeliu Marek, 16. kapitole, verši 14. Poslední verš: "Ve shromáždění však – abych poučil i druhé – raději řeknu pět slov srozumitelně než tisíce slov ve vytržení," má svůj původ v 1. listě Korintským, 14. kapitole, verši 19. Ve filmu se pak vyskytuje více jak 12 biblických veršů. (Kuny27)

Reklama

Reklama