Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila už od jeho zveřejnění, ale s filmy jsem byla malinko ve skluzu, takže Pride musel počkat. Nakonec jsem i malinko zklamaná, čekala jsem něco více zábavnějšího. Každopádně i tak se na film dalo koukat, místy mi sice přišel malinko zdlouhavý, takže jsem se nudila, ale největší aspektem filmu je, že je natočený podle skutečné události a závěrečná scéna, kdy LGBT komunita a horníci pochodují společně na podporu práv homosexuálů mi přišla nejhezčí z celého filmu a dojala mě. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hodně osudová záležitost především pro brity a na nás ostatní až tolik nedopadá. Víme, že gayové a lesbičky neměli na růžích ustláno nikde, ale v Pride je všechno zatraktivněno krizí horníků (a celé Británie) za působení Margaret Thatcher a to je na ostrovech velice citlivé téma. Navíc je všechno inspirováno skutečnými událostmi, kdy se skupina LGSM postavila za waleské horníky a ti pak posléze za ně. V obsazení máme plno skvělých britských herců doplněných o naše oblíbené seriálové hvězdičky. Co se tedy pokazilo ? V mých očích to je nejednoznačnost uchopení látky. Vtipných momentů není dost a pro drama zde chybí určitá osudovost a velké věci jsou zde zmíněny jen tak mimoděk. Bavilo mě se dívat na Pride, ale těžko se podívám znovu. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Briti takéto filmy vedia točiť. Skvelé herecké výkony, pekná atmosféra, zaujímavé príbehy. Ešte neuveriteľnejšie na tom prívale pozitívnych emócií je, že inšpiráciou bola skutočnosť :-) U nás na Slovensku by to ani dnes s otvorenými gaymi v ľubovoľnej dedine nedopadlo tak dobre, zmastili by ich prvý večer... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Postavit proti sobě v 80. letech vesnické horníky, kteří jsou věrni křesťanským tradicím a homosexuály je něco, jak když proti sobě postavíte kočku a psa a chcete, aby si spolu hráli. V lepším případě kočka uteče a už se nikdy se psem nepotká. Ačkoliv homosexuálové přijeli do Walese nikoliv s nabídkou ,,kvalitního sexu" ale s tím, aby horníkům finančně pomohli v situaci, kdy se na ně britská vláda vykašlala a sebrala jim práci, vřelého přijetí se jim z počátku nedostalo. Je to pochopitelné, britský horník nechce mít nic společného s LGBT komunitou, co by si o něm ostatní řekli? Přesto se stane nevídané a tyto dvě skupiny se spřátelí a horníci pochopí, že mí homosexuály na své straně pro ně může přinést určité výhody. Pride je tak ukázkový příklad toho, jak se dvě zcela odlišné skupiny mohou dát dohromady. A to je v podstatě celé. Vyprávění příběhu je poměrně nezajímavé, tušíte jakým směrem se bude film ubíral. Je zde celá řada epizodních podzápletek, které ale ve výsledku nejsou nikterak důležité, zajímavé nebo zábavné. Od filmu jsem čekal, že když se jedná o hudební komedii, budu se více bavit. Je tu sice pár scén k pousmání, třeba když učí homosexuáové horníky tančit, pozvou je do gay barů a staré britské babičky si se zaujetím prohlížejí gumová dilda a erotické časopisy, nebo se ptají, jak žijí a proč nosí extravagantní oblečení. Jinak má film spíš vážnější tvář a to mu úplně nesedí. Hudebně je našlápnutý film také slušně a písničky ve filmu tak nějak vyšumí bez větší odezvy. Myslím si, že kdyby byl film orientovaný jako muzikál, s epesními choreografiemi, slušelo by mu to mnohem víc. Film se sice snaží upozornit na palčivý problém obou komunit, které to v 80. letech neměli vůbec jednoduché, ale dělá to velmi nezáživě a nudně. Je tu velké množství postav, k žádné jsem si nevypěstoval nějaký hlubší vztah a nikterak jsem si ji neoblíbil. Od Pride jsem popravdě čekal mnohem větší zábavu a převažující vážností, jsem byl hodně zklamán. 5/10 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno