Reklama

Reklama

Náčelník Velký had

  • Východní Německo Chingachgook, die große Schlange (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velký Had, poslední z kmene Mohykánů, zachránil život náčelníkovi Delavarů. Odměnou mu má být ruka krásné Wahtawah, nevěstu však unesou nepřátelští Huroni. Velký Had a jeho přítel Lovec jelenů se ihned vydávají po jejich stopách. Cesta je zavede do chaty starého Toma, jenž tam žije s dcerou Juditou. Poblíž se utábořili Huroni, a stali se tak terčem pozornosti vojáků, kteří dychtí po dobře placených skalpech. V potyčce zvítězí Indiáni a mezi zajatými bělochy se ocitne i Tom. Vyjednávání Velkého Hada s Ostrým šípem k ničemu nevede, budoucí náčelník Huronů odmítá myšlenku na sjednocení Indiánů. Nakonec se podaří zajatce vyměnit, při předávání ale jeden z bělochů zastřelí Ostrého šípa - a po krátkém příměří je veta... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Mitch645 

všechny recenze uživatele

Ne úplně zdařilé zpracování slavného Cooperova románu. Přesto se jedná o nejlepší film z východoněmecké série indiánek s Gojko Mitičem v hlavní roli, rozhodně i třídu lepší než Synové velké medvědice. Pro mě určitě klasika, ke které se čas od času povinně vracím podobně jako k filmovým mayovkám. Kdyby ale soudruzi víc zapracovali na scénáři a na akčních scénách, mohlo to být o něčem jiném. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zatímco produkce západního Německa v roce 1967 nenatočila jedinou indiánku, ti východní nelenili a vytvořili alespoň jednu a s nikým jiným, než s Gojko Mitićem. Filmová adaptace knihy od Jamese Fenimore Coopera je po dějové stránce tak jednoduchá, že jednodušší snad už být ani nemohla. Vlastnostmi však hodně připomíná ony západoněmecké mayovky. Hlavní indiánská postava je Velký Had, poslední z kmene Mohykánů, mající stejně jako Vinnetou bílého bratra, v tomto případě si říkající Lovec jelenů. Výprava je skvělá, avšak moc míst použito nebylo. Akční scény tu takřka nejsou a o nějakém dobrodružství se téměř také nadá mluvit. Celkově to vypadá spíše jako výpravnější televizní film bez problémů vhodný i pro menší diváky. Takže zcela odpočinkový nenáročný snímek pro celou rodinu bez bázně a hany. ()

Reklama

helrohir 

všechny recenze uživatele

Mitičovky ani na druhý pokus nedopadli tak, ako by si priemerný fanúšik divokého západu želal. Neviem, čo by som mal haniť skôr. Či mizerné herecké výkony, lacné kostýmy, prapodivné indiánske tance a zvyky, dementný strih alebo celkový príbeh? Pritom Gojko Mitič je vcelku sympaťák a má aj niečo ako charizmu, ale takéto niečo sa proste nedá ani dopozerať. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Jedná se o zfilmování prvního dílu Cooperovy pentalogie, který se v některých věcech odchyluje od tlusté knihy, ale vystihuje ji v míře nadmíru dobré. Čingačgúk, budoucí poslední Mohykán, se snaží osvobodit svou squaw, kterou zajali Huróni, za pomoci svého přítele Lovce jelenů alias Kožené punčochy. Za mě velmi vydařený kousek. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Do slova a do písmene velmi chudý příbuzný Vinnetoua, jako ostatně všechny východoneměcké indiánky. Jen ten Gojko Mitić, ten se pro roli indiánského bojovníka snad narodil. Ostatně u nás už několik generací bezpečně "ví", že právě takhle vypadá správný Indián. Za zmínku stojí choreografie indiánských rituálních tanců a svatební oděv Čingačgúkovy nevěsty, který září bělostí i po několika dnech zajetí. Ti Huroni holt znali tajemství čistoskvoucího prádla... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo se i v Pieninském národním parku. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách, plávajúca drevená chata bola postavená pre potreby filmu priamo na Štrbskom plese. (corona)
  • Během natáčení filmu na Štrbském plese, byl ztracen tomahawk náčelníka Velkého Hada – Gojko Mitiće. Znovu byl nalezen začátkem října 2018 po 51 letech při čištění jezera potápěči. (Vanilla77)

Reklama

Reklama