Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (829)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Byl jsem přetěšen, takže mě seriál první dvě, tři epizody chytil méně. Pak ale začalo psychologično houstnout a všechny obsese, strachy a tajemství se z postav lepily na diváka a konec … ten byl až o zástavu srdce. Jak už pár let říkám, našemu audiovizuálnu nechybí režiséři, ale scénáristi a dramaturgové, Štěpán Hulík je opravdu supr. Ivan Zachariáš, i když jsem o něm nikdy předtím neslyšel, si řemeslo na znělkách a reklamách opravdu nacvičil a supervize v podobě Alice Nellis nebyla potřeba. Nej český seriál desetiletí je málo, skutečně, dlouho tady nebylo dílo tak společenské, tajemné, na kterém je důležité, kdo, co kdy říká, jaký to má význam krátko i dlouhodobý. I když bychom mohli mít něco vůči nadnesenosti určitých momentů nebo manýře v obraze, pořád jsou to miniaturní vady. 90%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem u českého projektu zaznamenala slovo casting, možná i díky tomu se v seriálu objevují neokoukané tváře. K neokoukaným tvářím přičtěme i neokoukané syrové prostředí. Hulík napsal výborný scénář s naprosto fantastickými dialogy. Především díky nim vše působí velmi realisticky. Na režisérské stoličce se střídají dva lidé s mírně odlišným přístupem, Nellis se více věnuje psychologii postav, Zachariáš lépe tvoří tajemno. Oběma se daří skvělé vedení herců, nenajdu nikoho, kdo by mi vadil, což je v případě přítomnosti Ciny téměř zázrak, dokonce všem věřím vše od první do poslední minuty. Pustina je seversky bezútěšná bohem zapomenutá krajina, její obyvatelé pomalu chřadnou s ní. V Pustině žijí živí lidé, mají své radosti, starosti, dobré i špatné stránky. Opět potlesk pro Hulíka. Oba kameramani odvedli také výbornou práci. Cit pro detail je patrný již v úvodních titulcích. Při nich též slyšíme, že i v oblasti hudby budeme mít co do činění s něčím mimořádným. Hulík si mě fantasticky povodil, nesklouzl se na moderní vlně odhalení pachatele v předposledním díle, tudíž se v tom posledním nemusel hodinu věnovat objasňování objasněného. Byť vyvrcholení není plné zvratů, je patřičně, nebo by se spíše hodilo napsat nepatřičně, šokující. Šokující především následnou bezmocí. Tenhle seriál nejen, že by se mohl hrdě postavit vedle svých evropských konkurentů, ale mnohé z nich by bez obtíží převálcoval svými kvalitami. O to smutněji působí fakt, že HBO šetří a přestala financovat české projekty. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pustina má len nádych severskej krimi, ale skutočne len malý. Orientácia do českého zapadákova môže priniesť tú pochmúrnejšiu atmosféru, ale zároveň tá dedinskosť uberá na kvalite. Tvorcovia sa minuli už aj kástingom, z tej zmesi snáď 30 hercov sú tam tak dvaja, traja dobrí. Mnoho sa tu popísalo o pilotovi, ktorý mal navnadiť. Podľa mňa to bola najslabšia časť celého seriálu, ktorý je v celkovom hodnotení priemernou sódovkou. A tá vyšumí. Peniaze HBO som už videl investované lepšie a i osem dielov mi tu pripadalo priveľa. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak pověsti nelhaly a Pustina se české seriálově tvorbě skutečně vymyká.  Nebýt známých českých tváří, člověk by měl pocit, že kouká na nějakou tu vikingskou podivnost. Na severu se holt častěji zalézá pod peřinu a tak je poněkud řekněme více sexuálně exponovaný a česko-polské pohraničí evidentně nebude žádnou výjimkou.  Listopadový termín natáčení báječně podtrhl zamýšlenou nehostinnou atmosféru, kurvy na dálničním odpočívadle (nebo ve vedení dolu?) dodaly zdání špinavosti a  Dušek a Stivínová nebyly ve svých precizně zvládnutých rolích psychicky devastovaných postav žádným velkým překvapením a ani předvídatelné rozuzlení mi celkově dobrý, a hlavně jiný, dojem z českého seriálu nijak výrazně nenarušilo. Jen škoda, že se Pustinou vlastně potvrdilo známé přísloví, že jedná vlaštovka ještě jaro nedělá a česká seriálová tvorba pořád víceméně zůstává v mantinelech  zaprděné ochotnické televizní tvorby pro kojící nebo již dávno vykojené matky... Čtvrthodinka za čtyři stovky, strejdo, ber nebo jeď dál. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kriminální seriál, kterej ze mě udělal debila a já mu za to děkuju, protože jsem díky tomu nebyl schopnej dělat poslední dvě hodiny v jeho režii cokoliv jinýho, než divoce teoretizovat s drahou polovičkou o tom, kdo všechno tu teda nakonec má to černý svědomí. Skvělí herci, neskutečnej oku lahodící vizuál, a po Hořícím keři druhá česká televizní věc, kterou bych se být tvůrcema nebál vozit po všech možnejch festivalech a machrovat s ní do aleluja, páč tohle jde prostě totálně mimo veškerou naši ostatní seriálovou tvorbu, i tu nadprůměrnější. Kdyby se do Pustiny přidalo víc sněhu, ledu a obláčků páry u úst postav při dialozích, vůbec nikdo by nepoznal, že se ve skutečnosti nejedná o další severskej mrazivej thriller par excellence. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Seriál se natáčel mimo jiné v hnědouhelné pánvi v severozápadních Čechách. SPZ v seriálu odpovídají okresu Liberec, kde se ale hnědé uhlí netěží. Zmíněná města v Polsku odpovídají spíš Broumovsku, ale ani tam nejsou zásoby hnědého uhlí. (L_O_U_S)
  • Úvodní znělka je v každém díle trochu jiná. Některé záběry se přizpůsobují ději v seriálu. (Poky15)
  • Natáčelo se na Kladně, zámku Valeč, v dole Komořany. (M.B)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama