Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech mé nadšení poněkud opadlo....navíc kdysi jsem se setkal s feratem naživo a byl opravdu krásný, a pak zjištění, že Herz kvůli zadělaným komoušům nemohl naplno realizovat své představy....věčná škoda. Snová scéna patří k nejlepším. Předpokládám, že místo motoru byly vnitřnosti, které by jistě hezky vyvedl J.Švankmajer, jehož animovaný/loutkový film se mihne ve filmu na TV obrazovce. Hapka solidní, i když v Panně a netvorovi měl hudbu ještě lepší. dodatek - aha, tak jsem si vyposlechl rozhovor s J.Herzem a nemýlil se. Auto mělo vskutku místo motoru vnitřnosti a to od mistra Švankmajera! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ musím po dlhých rokoch trochu upustiť od nadšenia, ktoré som prežíval pri sledovaní filmu v lietadle spoločne s dvadsiatimi vyhúkanými Indami. Nápad je vynikajúci, ale pokiaľ máte aspoň trochu nasledované staré americké a talianske horory, tak Upír z Feratu vás nemá čím šokovať, Herz sa drží príliš pri zemi. Myšlienka je jasná a som rád, že vôbec nejaká je, na druhú stranu je ale patrné, že Herz nám ju predkladá pomerne polopaticky. Hard core scény sa ukážu iba ako snom, čo je veľká škoda, pretože všetci od začiatku vieme, že podozrenie je pravdivé. Ale možno je to len metafora, že....Spoločne s Chytilovej Vlčí boudou jeden z mála originálnych čs hororov, ktorý ako pozerám ale veľa divákov sklamal. Nechcem tvrdiť, že nemajú fantáziu, pretože žánrové veľmoci sú predsa len v spracovávaní podobných tém niekde inde. Aha, takže svoje prsty mala vo finálnej verzii aj cenzúra, čím sa mnohé vysvetľuje. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Eh... když si vzpomenu, kolik času jsem v dětství strávil bolestným fantazírováním o tom, jak úžasný asi musí být film Upír z Feratu, film o autu, které lidem vysává krev, bolestným proto, že mi na něj má přízemní, omezená a konformní matka samozřejmě zakázala v televizi koukat, "protože je s hvězdičkou a není pro tebe..." No a za nějaký čas, když jsem ho konečně (nejspíš u prarodičů) tajně viděl, to moje rozčarování z toho, že jsem se u něho vůbec nebál, že horror od osmnácti jsem si tedy představoval úplně jinak... A teď znovu po nějakých třiceti letech, to už nijak rozčarovaný nejsem, ale jen se tak pohrdavě ušklíbám, ne snad tolik nad jeho obsahem, jako nad jeho formou... Ježto komouši horrorovému žánru nepřáli, jakožto produktu úpadkového a zahnívajícího kapitalismu, Herz tedy nejspíš svůj film pojal jako jakousi bezpohlavní horrorovou frašku. A nemusím snad zdůrazňovat, že jeho pojetí se mi příliš nelíbí. Nicméně, hodnoceno objektivně, na normalizační tvorbu se myslím jedná o slušný nadprůměr. A nejen k Herzovi, ale i k hercům mám výhrady - Menzel je herecky vhodný možná do nějakých pomatených pseudointelektuálních taškařic a la Woody Allen, Veškrnová se svým prasečím obličejem leda tak do prasečáku nebo kravína, no a postava Jana Schmida (to je ten vousatý užvaněný šašek), je už úplně nemožná. Tohle směšné trio je ovšem slušně vyváženo jako vždy skvělým Petrem Čepkem, mihnuvším se Iljou Rackem a přímo vampicky krásnou Janou Břežkovou. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Herzov vizuálny štýl je síce jedinečný podobne ako atmosféra, ktorú ním vytvára, no priznajme si, tento príbeh plný podivuhodných scén je jedna veľká blbosť. Celý príbeh je samozrejme metafora, ale veľmi nešikovná a nepodarená. I keď akceptujete šialený námet, scenár ho nerozvíja v logických rozmedziach a nezmyselnosti sa len tak kopia. Upírovi z Feratu by pravdepodobne prospelo, keby bol pojatý ako hororová komédia a nebral sa tak neskutočne vážne, pretože takto je len nechcene smiešny. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem utekl při snové scéně, kdy auto "požírá" Menzelovi ruku. Musím říct, že i teď se mi jeví jako pěkně hnusná. Jde snad o jedinou hororovou scénu. Námět filmu je zajímavý, první polovina filmu je dobrá, ale potom jsem v očekávání gradace příběhu a jeho vyvrcholení nakonec usnul. ŠKODA ;-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • V čase 01:10:05 je možno vidět auto s logem Hella. HELLA AUTOTECHNIK se zaměřuje na výrobu předních a zadních světel do vozidel největších světových automobilek. (pornogrind)
  • V samém závěru filmu, kdy Mima (Dagmar Havlová) jede svou poslední jízdu, ji v protisměru míjí vůz Alfa Romeo Giulietta (Tipo 750/101), vyráběný v letech 1954–1965. (sator)
  • 19. 11. 2018 měl v Německu světovou premiéru blu-ray disk s restaurovanou verzí filmu s německou i českou zvukovou stopou, vyprávěním Juraje Herze a dokumentem o autu Vampir Ferat. (lexa.k)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama