Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 4
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 111)

tron 

všechny recenze uživatele

„Blíži sa doba, kedy si budeme musieť vybrať medzi tým, čo je ľahké a medzi tým, čo je správne.“ Ohnivou čašou sa séria zlomila. Čo-to bolo naznačené už vo Väzňovi z Azkabanu, ale naplno to prišlo až tu. Ostatne, pekne to vystihla Hermiona. "Odteraz už bude všetko inak, však?" Nuž... áno. Svet detí sa prehupol do sveta dospelých a sága prestala byť o živote a začala byť o smrti. Od Ohnivej čaše sa z toho stala vyvražďovačka. Je to moja najobľúbenejšia potterovka (napriek Harrymu suverénne najhoršiemu účesu). Po konzervatívnych prvých dvoch dieloch a rozkokošenom Väzňovi z Azkabanu to chytil pod patronát režisér gangsterky Krycie meno Donnie Brasco. Príbeh spomaľuje. Áno, uznávam: niekedy možno príliš. Viac, ako dej, sa tu riešia emócie. To je ale zámer, ktorý možno nevyhovuje každému, ale to je jeho problém. Atmosféra stemnieva. Plus drsný koniec so šokujúcou vraždou. Vizuálne sa s tým vyhrali; ako škola, tak priľahlý areál obsahuje veci a stavby, ktoré tam doteraz neboli. Negatívne hodnotím čudné rozhodnutia postáv a turnaj nedáva logiku. Aký má význam, aby vo finále boli prítomné davy divákov, keď nevidia, čo sa deje v bludisku? Prečo žiadny z učiteľov nezasiahol, keď sa drak doslova utrhol z reťaze a zničil polovicu školy? Čo je to za súťaž, v ktorej môže študent zomrieť? To nikomu na rodičku nevadí? A tá Snapeova hra s hlavami Harryho a Rona... to bolo čo? No nejako extra mi to nevadilo a užil som si temnú atmosféru, skvelého Michaela Gambona a parádneho Brendana Gleesona. Jeho ustavičné popíjanie je wtf, ale na konci dostane zmysel. Áno, koná sa tu istý twist a je tu jedna sekundová nápoveda vo forme jazyka, ale neverím, že si to niekto (kto nečítal knihu) všimne. Faktom každopádne je, že nech je Gleeson akokoľvek perfektný, de facto nehrá Moodyho (!). Navyše, ak vezmeme do úvahy finálny zvrat, spätne množstvo vecí buď nedáva logiku vôbec, alebo stoja na veľmi vratkých nohách (trestanie Draca Malfoya). Ale zas s prižmúreným okom sa to vysvetliť dá, síce kostrbato, ale dá (budovanie pozitívneho vzťahu s Harrym, aby mu Harry dôveroval). Séria konzistentne potvrdila svoju silu: rozpočet 150 miliónov, celosvetová tržba 896 . ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takže aby bylo hned na začátku jasno. Ohnivý pohár je určitě lepší než první 2 díly(které jsem v té době hodnotil docela hodně pozitivně,dnes už u mě velmi klesají), zdaleka ale nedosahuje kvalit trojky. S tím už jsem byl ale smířen hned jak jsem slyšel,že tento díl bude režírovat Newell. U tohoto průměrného režiséra jsem si nebyl výsledkem jist, a negativní ohlasy na tento díl ve mně tyto rozpaky ještě umocňovaly. A právě možná proto mi tento díl přišel vynikající ,protože jsem to od něj nečekal. Newell dobře střídá vtip s napětím a poprvé v celé sérii jsou k vidění i dost dobré efekty. Dětští herci nám zase o něco zestárli a jejich herecké kreace už působí dost věrohodně( ještě aby ne) a nový profesor Brendan Gleeson mě taky velmi potěšil. Kniha byla velmi hodně zkrácena což bylo patrné a ne každému se bude toto zkrácení zamlouvat to je jasné,ale podle mě bylo většina důležitého do filmu dáno,i když některé věci a postavy opravdu velmi chybí a některým postavám bylo dáno moc málo místa (Lucius Malfoy a Sirius na to doplatily nejvíc). Další velká změna je v tom,že ten kdo nečetl knihu se bude ve filmu občas ztrácet a některé věci, které byly naťuknuty ale nedopovězeny si ( narozdíl od čtenáře nedoplní). To je ale věc kterou si bude muset před shlédnutím každý pečlívě zvážit a jako zápor to neberu. Jako zápor beru to,že novým důležitým postavám je věnováno hodně málo scén a ze 4 vybraných kouzelníku se film zaměřuje akorát na Harryho a Cedrica (Krum s Fleur řeknou sotva pár slov). Celý film a všechny úkoly jsou velmi napínavé,ale scéna na hřbitově, která má na diváka působit silným dojmem,působí přesně naopak. V této scéně je hodně důležitých okamžiků,ze kterých šlo vyždímat hodně emocí,mě ale nechala naprosto chladným a to je velké mínus. I přes tyto zápory jsem se ale jako velký fanda předlohy velmi dobře bavil a Newell mě velice mile překvapil. Kdybych to měl říct bodově tak 9/10. P.S. : Napodruhé už je to ovšem horší a po Yatesově patém díle ještě víc, takže se svým hodnocením patřičně klesám. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dalo se určitě očekávat, že nejlepší díl série o rozsahu cca 570-ti stran půjde zadaptovat jen těžko. Jako prioritní byl tedy logicky zvolen hlavní děj kolem samotného turnaje, jenže zároveň si tvůrci nedokázali odpustit nedat tam od toho ostatního aspoň něco, aby snad fanoušky nezklamali... Bohužel to se stalo hlavním kamenem úrazu, jelikož zde tedy od všeho troška sice je, ale celkově jakoby tu nic nebylo. Nic není (do)řečeno, neznalec předlohy se nechytá, drastické zkracování zásadních scén by se dalo ještě i pochopit, ale zaráží pak, že nejdelší (a paradoxně i nejlepší) scénou snímku je pro děj nedůležitý bál. Nekvalitní scénář mohla spasit již jen jistá ruka režiséra s jasnou vizí co chce natočit. Což bohužel Newell nedokázal a ani tak vděčné scény jako celé hřbitovní finále nedokázal obdařit byť jen špetkou emocí. Prostě se něco stane a jede se dál. K tomu nepomáhá ani totální zazdění hudby, které si ve filmu ani nevšimnete, což s ohledem na výtečný samostatný soundtrack také zarazí. Jediné co v Ohnivém poháru Newell zvládl je pubertální stránka a akční scény, o kterých však Potter není. Koukat se na to dá relativně v pohodě, ale až přespříliš okatě to spoléhá na značku "Harry Potter" namísto vlastních filmových kvalit. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Udalosti a osoby v tomto príbehu sú vymyslené. Akákoľvek podobnosť s realitou je čisto náhodná. Miesto : kdesi v Hollywoode. Potemnelá kancelária režiséra Newela. Za stolom sedí režisér a samotný Harry Potter.... Newell: „Harry , potrebujem aby tvoj štvrtý film vyzeral bombasticky ....“ Harry : „EFECTA MAXIMMAA.....“ Newell: „...ešte bombastickejšie ako všetky doterajšie hlavne tie draky nech vyzerajú ako živé .....“ Harry : „EFECTA DRACONIS BOMBASTICAAAA.....“ Newell : „áno áno to je ono a teraz ešte nech to má poriadne nahypovanú kampaň.“ Harry : „MARKETINGUS ULTRAFUCKAHYPERUS!!“ Newel : „Áno áno, také čosi......a nenapadá ťa už nič iné Harry ? Harry : „Čo tak zložitejší príbeh a komplikovanejšie postavy ?“ Newel : „Aaale choď však Rowlingová to furt píše ako rozprávku“ Harry: „A čo keby si to natočil trochu temnejšie ?“ Newell : „Blázniš, veď by na to nemohli deti, dosť veľký risk bol už to, že ktosi umrie“. Harry: „ A čo keby Voldemort nevyzeral ako zle zachovaná múmia a nesprával sa ako idiot ?“ Newell: „ Harry, my točíme popkorn, nie filozofickú esej, cháp že zlo musí byť porazené a musí byť zlé na prvý pohľad.“ Harry : „Tak mi teda rejžo povedz, kvôi čomu by to náročnejší divák mal vidieť ?“ Newell: „ No.......lebo je to in?“ Harry sklopí hlavu , zavrie dvere a popod nos si zašomre „Ešteže tam máme tú plesovú časť, čo je celkom sranda a snáď to ako každý diel zachráni Emma Watson....lebo inak je to najslabší film série...ani Cho som nezbalil a vôbec...mám pocit že sa na tento film dá rýchlo zabudnúť...“ 8/10 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

A po čtvrté Harry Potter. Série je za svou polovinou a s novým dílem opět nový režisér, tentokrát po vcelku mladém Alfonsu Cuarónovi o dost starší režisér v důchodovém věku Mike Newell. Film je opět o něco monstróznější, nežli jeho předchůdci, což lze poznat už jen z velmi efektivní scény z Mistrovství světa ve famfrpálu. Jinak nám vizuální výtvarníci opět nabízejí nové tvory, tentokráte jsou to mořští lidé a draci. Film se už blíží spíše dospělému publiku, objevují se první mrtví lidé a série začíná získávat na temnotě, což stvrzuje návrat lorda Voldemorta. Scénář oproti knize opět zcela rozdílný, tentokrát se neobjevují ani Dursleyovi. Fim má každopádně náboj a akci, a to je na něm zajímavé. Asi nikoho nepřekvapí, že jako věrný fanoušek této série dávám opět plný počet hvězdiček... ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • Na konci závěrečných titulků se můžeme dočíst, že při natáčení filmu nebyl zraněn žádný drak. (Stibak)
  • V čase 01:46:00 mluví Brumbál (Michael Gambon) s Harrym (Daniel Radcliffe), avšak za Brumbálem je sklo, ve kterém je vidět odraz osvětlovacího zařízení. (ČSFD)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama