Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 2
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (47)

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You know, my father once told me physics is not a vocation. And he was right. For me, it's everything. And general relativity is...well, it's the most beautiful idea I've ever had. The culmination of all my hours daydreaming as a boy, all, all the years of study, of battling those who doubted me. I want the world to see, finally, what I see and marvel at the magnificence of what God has created." ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že jsem se o seriálu dozvěděl, byla skvělá volba se na něj podívat. Mě osobně velmi moc dal. Navíc byl skvěle propracován, pomalu do nejmenšího detailu. Kostýmy a masky skvělé, Einstein stárne pomalu a ne skokově. Jeho život, jako látka, byl dobře vytěžen. Herecké výkony taky skvělé. Řada scén se natáčela u nás, to mi taky hodně přidá. Prostě ódy by se nechaly pět donekonečna. Je to jeden z těch seriálů, které musíte prožít a ne jenom vidět. ()

Reklama

djfun 

všechny recenze uživatele

Na konci seriálů většinou nepociťuji takový smutek... bylo těžké se loučit se životem toho bělovlasého génia. Rush i Flynn skvostní a výborné herecké výkony i všech ostatních. Podáno možná lehce romanticky alá Hollywood, nicméně právě proto žádná "profesorská" nuděnka, ale zřejmě nejlepší forma, jak divákům naservírovat téma, které by se leckomu mohlo předpojatě zdát nelehko stravitelné. Klobouk dolů před National Geographic, tohle strhující vyprávění i zpracování vás totiž zaručeně vtáhne! . ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životopisný televizní seriál pojednávající nejdůležitější odvětví života Alberta Einsteina od počátků studia až po jeho ‘podzim’, je napsán a natočen jako dramatické vyprávění opírající se o skutečná historická fakta dané doby nevynechávající ani další významné osobnosti. Nejedná se tedy o věrný dokument a tak je potřeba k tomu přistupovat, což mnozí diváci u historických témat stále nedělají. Jestli se nějaká scéna skutečně stala, či je to v rámci dramatizace jen vize jak autora scénáře, tak Waltera Isaacsona, coby autora knihy, podle které byl scénář napsán, ponechme historikům. Seriál je natočen skvostně a tématicky zcela vyrovnaně jak z oblasti vědy a Einsteinovi práce, která může být pro některé diváky hodně nepochopitelná, tak i z jeho soukromého života. Jasná dějová linie dokáže zaujmout. Jedná se o portrét židovského muže, manžela, otce a vědce, který žil v první světové válce jako přesvědčený pacifista. Stal se vedoucím vědcem, kterého uznávali i jeho vrstevníci. Jeho ´Teorie relativity´ budí ve světě vědy zájem do dnešních dnů. Na sklonku svého života coby hrdý americký občan odsoudil nacistické zacházení s Židy a americký postoj k černošskému americkému obyvatelstvu. Nic naplat, tento seriál bude dlouho nepřekonatelný, neboť byl natočen s ohromnou úctou. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tvá síla je ve Tvé představivosti..." Podrobný pohled na Einsteinův život, který potvrzoval jeho génia, se kterým je spojena neschopnost nornálního rodinného fungování, ale také jeho výsostnou nenávost k nacionalismu. Režie byla působivá i co se týče vizuálního zpracování. "Nejsem komunista, jsem internacionalista!" ()

Galerie (240)

Zajímavosti (14)

  • Člověk může dobře sledovat, kde všude v České republice byl seriál natáčen. Ve scéně, kde se Einsteinova rodina stěhuje z Mnichova je vidět radnice v Liberci, budova Univerzity v Heidelbergu, kde vyučuje profesor Lenard je ve skutečnosti Rudolfinum, lze tu i zahlédnout v pozadí obry Pražského hradu. Jako městečko Arau posloužil Loket. Jako místo berlínského obchodu s tabákem bylo užito pražského Senovážného náměstí. Lze zahlédnout i malostranský chrám sv. Mikuláše ve scéně, kde Einstein opouští rodinu v Miláně. (Cheeter)
  • Ron Howard si pro natáčení vybral i česká města (Loket, Karlovy Vary a klášter Teplá). Několik scén se natáčelo v Liberci a Jablonci nad Nisou. (Marrakech86)
  • Tabule s matematickou a fyzikální látkou, jež se v seriálu vyskytují, navrhoval Prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc. z Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy Univerzity (MFF UK). Návrhy jsou založeny na důkladném studiu dobových pramenů. Kaligraf MgA. Ladislav Kouba tyto návrhy realizoval tak, aby co nejvíce odpovídaly rukopisu zobrazované osoby. Za návrh a realizace fyzikálních experimentů zodpovídal Doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D., taktéž z MFF UK. (Subjektiv)

Reklama

Reklama