Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 580)

maxi6 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý námět......dvě věci, ze kterých se může zbláznit i velký génius....nekonečnost vesmíru a schopnosti mozku. Ta druhá je ústředním motivem. Napadají mě hned dva filmy: Lola běží o život a Memento. V každém případě, pokud má film vracečky, působí neskonalé blaho na moje filmové chuťové pohárky. Opravdu lahůdka, barevné efekty a pokroucení obrazu, prostě žůžo. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pripájam sa k táboru ´12 monkeys pre teenagerov´. Skutočne výbornú prvú tretinu filmu, kedy divák nechápe koľká bije a jej režijne výborne podanú atmosféru pochová zvyšok filmu. Už pri prvej zmene na „dokonalý pár“ sa tejto dokonalosti snaží film prispôsobiť i výtvarnú štylizáciu do príšerne pastelových farieb, následná zmena vedie k fincherovsky temnej štylizácii obrazu (pritom je zábavné si uvedomiť na ktoromže filme to deti boli v kine). Tieto kontrasty však pôsobia príliš okato a v spojení s ukazovaním mazania minulosti po každej zmene mi dávajú pocit, že tvorca zo mňa robí vola. Vadili mi aj niektoré stereotypné klišovité záležitosti spojené s prostrediami v ktorých sa hlavná postava v priebehu filmu pohybuje. V Kutcherovi vidím stále rovnakého Kelsa (That 70´s show), táto rola je podľa mňa nad jeho možnosti. Amy Smart je typická americká fabrikovaná nevýrazná blondýna , ale vzhľadom k širokému spektru polôh, ktoré jej scenár umožnil tu jednoznačne hrá prvé husle. Prirovnávanie k vážnym počinom v oblasti časových paradoxov nie je namieste. Viac než časovými paradoxmi tento film zaváňa starou myšlienkou subjektívneho idealizmu a síce, že ´svet je len v mojej hlave´. Pokiaľ si tiež budete prísne strážiť princíp kauzality, celý film vám pokazí jeho koniec. Totiž, takýmto zásahom by jednoducho nemohlo dôjsť k poslednej scéne na ulici, pretože príčiny prvého vývoja udalostí by neboli odstránené dostatočne (otcova pedofília a Tommyho agresivita), čo by malo za následok vývoj Kayleigh skôr smerom k znudenej čašníčke. Butterfly effect teda odporúčam skôr milovníkom popcornu než serióznym scifistom a druhý raz sa naň určite nepozriem 6/10 ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Takové vzpomínky, jaké měl Evan, bych chtěla změnit taky. Jenomže každá změna minulosti zákonitě přinese i nějakou tu negativní, nečekanou protireakci. A tak je to furt dokolečka dokola. Svým způsobem to je thriller jak vyšitý krvavou nitkou plný brutality, násilí a smutku. Přesto mi tam něco scházelo. Něco jako gradace napětí, hlubší psychologický profil jednotlivých postav apod. Film si sice udržel mou pozornost, ale jen kvůli zajímavému námětu. Celkový dojem vnímám takový rozpačitější. Každopádně bylo zajímavé vidět ty rozdíly minulosti, jak by vypadala tak nebo onak. Jednou vidíš sebe a své přátelé na vrcholu, podruhé na úplném dně. Na druhé zhlédnutí mě ale Motýlí efekt nenaláká. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pořád plánujete změnit názor vědců na to, jak mysl asimiluje vzpomínky?" Kdybych měl schopnost měnit minulost, tak bych to neudělal. Ta jediná drobná chybka, která mě posledních dvacet let budí ze sna, totiž nestojí za opravu, kdybych kvůli tomu měl ohrozit svůj skvělý život. Evan však svou Kayley nezískal na první, druhý ani třetí pokus, tak do toho šel a já jsem přitom cítil, že vidím cosi výjimečného. Jenže mě celou dobu bavilo pouze sledovat jednotlivé verze Kayley a jedinečného spolubydlícího Thumpera. Oproti tomu Evanovy výlety do dětství mě dost štvaly, protože upalování psů, zabíjení nemluvňat výbuchem a ani výroba dětské pornografie nejsou tou zábavou, za kterou rozdávám hvězdičky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda. Ten dobrý nápad sa dal spracovať tak, aby si film naozaj zaslúžil miesto v prvej 200-vke na CSFD. Zo začiatku to vyzerá veľmi nádejne, po prvú zmenu minulosti je to výborný film, ako z učebnice "pútania divákovej pozornosti". Potom to ide totálne do prdele, pretože začne nelogický, občas do nechcenej komickosti zachádzajúci scenáristický guláš, ktorý navyše nehorázne kazí Ashton Káčer. Taký mizerný herecký výkon sa fakt často nevidí. Suma sumárum, tento priemerný filmík nemá čo robiť ani v prvej tisícke naj filmov, nie na mieste 166, kde je v okamihu, keď píšem tento komentár... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (38)

  • Když se Evan (Ashton Kutcher) a Kayleigh (Amy Smart) jdou spolu projít, sedají si na lavičku a Kayleigh nabízí Evanovi tyčinku. Přitom lze spatřit ruku technika, který hýbal s Evanovými protézami. (orkadimenza)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama