Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Drsná a syrová šumavská příroda je kulisou napínavého příběhu o lidech, kteří se po druhé světové válce stali nekorunovanými králi části našeho pohraničí. Jednotka pohraničníků vedená fanatickým poručíkem Kotem se spolu s novým členem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice... (Filmexport)

(více)

Recenze (311)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obdobný případ jako 30 případů Majora Zemana, řemeslně skvěle natočený, herecky hvězdně obsazený, scénaristicky výborně napsaný, napínavý, se skvělou atmosferou, ovšem z ,,hlediska vyššího principu mravního" rudý komunistický svinstvo, ideologický škvár... Jasně, Kachyňa byl (a musel být) poplatný době, ovšem oslavovat vrahy, kteří na hranicích popravovali slušné lidi, je hnus... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ideologie stranou. Jedná se o film s netradičním zvukovým a obrazovým ztvárněním. Bohužel nemá tah na branku, protože napínavé, neřkuli akční scény, často střídá odlehčená rovina nějaké té tancovačky, "zábavy" a "romantiky". Obvláště ona romantická část je nekonečně naivní a uspěchaná. Působí opravdu debilně. Hlavní postavy jsou kvůli tomuto nesympatické. Pomáhá jim k tomu i to, že jsou to trochu prázdné schránky, snad kromě Lukavského. Beru-li v potaz, že jsem je měl pokládat za kladné postavy, musí to být negativum. Scény v terénu nejsou marné, chybí jim ale trochu přehlednost. Někdy jsem tam nevěděl, kdo je zrovna kdo. Nefungují ani momenty překvapivých "zvratů" a "odhalení", jelikož snímek pro mě na krátké ploše nedokáže vybudovat s postavami vztah. Celkově na mě Král Šumavy zanechal mdlý dojem s nepříjemným oparem. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Není to agitka, neboť na pouhou agitku je to moc dobře natočený film. Jistě, že je od počátku až do konce poplatný onomu zrůdnému režimu, na jehož objednávku vznikl, ale také je to už plnokrevný Kachyňa. Potkáme zde celou řadu skvělých herců. Mnohé scény vyznívají téměř bergmanovsky... Jediná čistě filmová výtka zní jednoduše: Příliš krátký a stručný konec. Nefinálové finále... Zatčení v jedné scéně a s jedou větou. A pak už drama končí, mlhy se zvednou a konečně vyjde slunce. Až příliš jednoduchá metafora... Škoda, že nezůstalo u těch mlh... Celkový dojem: 75% ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

vykašlete se na politiku, zaplať pánbů to máme za sebou po válce hodně lidí fandilo komunistům a ti špatní utíkali na západ no coment, ale film je nabit osobnostmi levými Vala Švorcová to byla kočka Holý i slušnými každý ať si šáhne do svědomí kde stál jsem rád že tento film si mohu pustit kdy chci a ocenit práci všech zúčastněních deda :-) PS nebo Větrná hora?! už na začátku filmu je řečeno o neprostupnosti hranic , aby slušní lidi nemohli opustit republiku ad rok 1968 to bylo taky zvěrstvo zdraví deda :-) tak uvodní citát mě vytočil na šumavě začal tvrdý boj o neprostupnost našich hranic k smíchu co ti komouši vlastně chtěli zavřít lidi do jejich bordelu ?my obyčejní lidé jsme to přežili chci blejt:-)24.10.2018 vala komunista jiřina taky ale byla to kočka snad při milování neměla v posteli stanovy KSČ:-) holý taky vůl ale stejně je mám rád deda:-) a dá se na to koukat i dnes tj 23.5.2019:-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kachyňovo ozvláštňující ztvárnění propůjčuje syrové látce z poúnora 1948 vedle básnického nádechu prostor pro výborné herecké výkony, jimž vedle Jiřiny Švorcové a Jiřího Valy vévodí Radovan Lukavský. Pohraniční vesnice nadaná jednotkou stráže hranic navíc zachycuje i zbytky starých financů vyjádřených další hereckou osobností Jaroslavem Marvanem. Obávané slovo ideologie je tu zachyceno v lakonických vzpomínkách na únorové události a v exulantech prchajících na západ do pro některé svobodného světa. Vcelku je to sugestivní obraz té doby, ze které nevyprchala vzpomínka na transfer německočeského obyvatelstva i zacházející obraz staré Šumavy. Za zmínku stojí i obsazení Vladimíra Menšíka v úloze, která jen potvrzuje šířku i hloubku jeho hereckého záběru podobně jako v případě Rudolfa Jelínka. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu dotvářel atmosféru starý hamr (mlýn), který bylo nutno postavit přímo na místě natáčení. (M.B)
  • V roce 1948, kdy se příběh odehrává, ještě žádná vojska pohraniční stráže neexistovala. Hranice byla hlídána jen jednotkami SNB, a to velmi špatně vyzbrojenými. Teprve po roce 1950 jim začíná pomáhat armáda. Dne 11. července 1951 schválilo Národní shromáždění zákon č. 69/1951 Sb., o ochraně státních hranic, který svěřil ochranu státní hranice do působnosti Pohraniční stráže. (sator)
  • Karel Kachyňa neměl maličkou, ale ikonickou roli pašeráka Kilána obsazenou žádným hercem. Když dojeli se štábem na Šumavu, zaujala ho tvář jednoho muže z filmového štábu, kterého neznal a řekl mu: „Ty budeš hrát Kilána.“ Dotyčný se usmál a odvětil: „Víte kdo já sem?“ „To je mi jedno odvětil režisér.“ „Já jsem tu jako dozor ze Státní bezpečnosti.“ Kachyňovi se přesto podařilo důstojníka bezpečnosti ukecat a roli mu opravu odehrál. Pokud zkoušíte pátrat po jménu herce onoho důstojníka, nebudete úspěšní. Film překvapivě neuvádí role u jmen herců a dokonce ani specializované filmové periodikum
    Filmový přehled roli Kiliána neuvádí. (sator)

Reklama

Reklama