Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (126)

dom156 

všechny recenze uživatele

Jako rozpracovaný návrh velmi dobrý, jako finální dílo průměr. Máme možnost vidět život Rašína během války, v lágru a pak jak ho zastřelí. Jako dobrý, ale když první díl pojednává a jeho životu za války, který mě celkem bavil. Druhý pojednává o životě ve vězení, který má velmi slabý rozjezd, ale interakce s Kramářem (Donutil) byly velmi zajímavé, jen škoda, že jich zde bylo tak málo. Bohužel jsme se vůbec nedozvěděli, co učinil za dob první republiky, když byl ministrem financí, to vše si musím následně přečíst na internetu, jelikož ve filmu o tom není ani zmínka. Tento fakt považuji za výrazné mínus, jelikož historický film, který pojednává o určité postavě z dějin by měl být komplexní a s nadhledem. Díky těmto skutečnostem nemohu dát jiné než pouze průměrné hodnocení. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

ČT neprestáva prekvapovať. Po Dukle, či Metanolu je tu ďalší zo skvelých filmov (minisérií) , ktorý v porovnaní s filmami, ktoré momentálne bežia v kinách, resp. také sračky, že si kúpia je ako nebo a dudy. Ku 100. ročnému výročiu vzniku Československa je tu film, ktorý nám ukazuje osobnosti, ktoré sa zaslúžili za vznik samostatného štátu. O Masarykovi toho vieme z dejepisu veľa , ale osoby ako Kramář, Švehla, či práve Rašín stoja sa ukázanie sa vo svetle filmových reflektorov. Naviac skvelá práca filmárov. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Díky všem těm oslavám událostí před 100 lety se i s dnešními filmy můžu cítit podobně, jako když si sleduju první filmové oslavy Československa. Všechny ty spektákly jako Za svobodu národa nebo Za československý stát mají pokračování. Jen s tím rozdílem, že dneska už zřejmě nevznikne další cyklus oslavující legie (ve stylu Medka, Kopty nebo Langera). K výročí republiky máme Sarajevo, Rašína, Hovory s TGM, Jana Masaryka... a je jen málo novodobých mýtů, které si nehýčkáme. České století je za námi. Sice už neslzíme s F. L. Věkem a Sňatky s rozumu nad oslavou českého slova a českého divadla, ale je možné si idealizovat Muže 28. října 1918. Bude příležitost vedle Rašína vyzvednout i roli Antonína Švehly, Jiřího Stříbrného, Vavro Šrobára a Františeka Soukupa? Necháme se překvapit. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nejprve filmařsky - na TV film vynikající výprava, nijak přeplácaná jako v Prvním století, uvěřitelně uměřená, herci se rovněž snaží a kamera mne příjemně překvapila. Profesionalita na úrovni. Díky tomu dávám o jednu hvězdu víc, protože dějově aby si člověk během sledování filmu googlil, kdo je kdo, třeba jsem až z Wikipedie zjistil, že Kramářova žena je Ruska - ve filmu mi to nijak moc nepřišlo, jen jsem se divili ruským tanečnicím, jestli snad nešlo o cílenou provokaci Němců a a Rakušáků. Postavy jsou. Tak nějak existují. Rašín mi připomíná supermana, zvláště když Vetchý ukáže své svalstvo, a i ostatní ,ilují své manželky, nikdo nemá snad zápornou vlastnost.... Divné. Líbí se mi, že příběh se soustředí na zajímavé zápletky a jednu celkovou, konspirační zápletku (jen netuším, proč se neřekne, že její název byl Maffie), a ve druhém dílu čekám postupné rozuzlování, jak se bude měnit politická situace. Nu a celkově se mi líbí několik věcí - za prvé je vidět, že politika je svinstvo už léta, za druhé, že namyšlenost politika může být rychle sražena, za třetí, že politici se někdy mohou chovat jako naprosto neschopní amatéři, a nakonec to, že sice všem tehdy šlo o slovanské ideje (ti by dnes koukali!), ale i tak se našli lidé, kteří pěstovali řiťolezectví směrem k vládnoucí mocnosti, že mám pocit, že mnozí současní politici si z toho vzali mustr. Uvidíme, co druhý díl, pak samozřejmě upravím hodnocení i komentář. Jo, jinak zvukaři opět mizerní (nevěřím, že herci zapomněli mluvit), a kdo dělal titulky pro neslyšící, měl by se vrátit do školy a doučit se český pravopis. --- EDIT po 2. díle: Nakonec dám raději silné tři, než slabé čtyři hvězdy. Rašínově působení po konci 1. sv. války po atentát na něho bylo věnováno málo prostoru, chtělo by to třetí díl. Ale i tak seriál počítá s tím, že spoustu věcí divák prostě VÍ, takže pro ty, kdo neví, což myslím bude většina včetně mne, je děj tápáním ve vztazích, kdo je kdo, proč, co, kde, co se děje, proč se střílí u pekařství... Jinak solidní filmařské řemeslo, režie, výprava, to platí, i herecké výkony, jednotlivé scény mají skvělou gradaci a pointu, ale celkově na sebe navazují velmi volně nebo vůbec. Skvělý komentář má Mile nebo Dobrý člověk.. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Svobodovi, ač je to stalinista, se režie většinou daří. Zde tomu není tak! Zdlouhavé záběry na zcela nepodstatné scény. Zhulená ruska Kramářová tam tančí nějaký rituální tanec. A toho je víc.  Jinak ale oceňuji že Ondra Vetchý do toho dal, co moh. Zajímám se o Rašína a Englishe již 8 let. Jeho vražda nebyla pomatenost atentátníka.  Všichni z jeho šlapání v porcelánu měli husinu. Proto byl deaktivován. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)

Reklama

Reklama