Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Morien

všechny recenze uživatele

Podivná křečovitost, u které jsem místy i měla dojem, že by mě mohla bavit, nicméně čím blíž ke konci, tím častěji mě spíš napadaly myšlenky, jakým nástrojem bych hlavního hrdinu ubila, kdyby se mi dostal pod ruku. Jestli má některý tvůrce potřebu projektovat se do svého díla jako bezcharakterní slaboch, ať tak nadále činí, ale já se bez pardonu vzdálím. Uvzdychaný projev Geislerové se po delší době rovněž omrzí a potom už na filmu nevidím nic, co by mě mělo zajímat. Vilma však byla dobrá. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vieweghovu knihu jsem nečetl, ale jako film na nedělní odpoledne je to příjemné. Trochu mě otravovaly všudypřítomné citáty - pokud byly v knize, tak to omlouvá režiséra - v tom případě však jen vzrůstá můj nezájem vůči Vieweghovi.. tolik citátů, to snad využije jen někdo, kdo si musí něco dokazovat. Co se filmu týče, Geislerová, Pavelka, Lasica a Cibulková výborní! ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v kině a ze začátku jsem pekelně trpěl. Téměř dočtená knížka se ani z daleka neshodovala s tím, co jsem viděl na plátně. Manželku pana spisovatele jsem si ani při nejlepší vůli nepředstavoval jako V.Cibulkovou – namísto milující chytré partnerky podezíravá, jízlivá dračice (obecně tento typ nemusím). Pan Pavelka mne vyloženě štval, stejně jako jindy a v čemkoli. Do této role by se dle mého úsudku daleko lépe hodil třeba pan Jan Jiráň. Jde přece o životopisný film a jmenovaný by mistra docela připomínal! Když jsem si na aktéry konečně zvykl, musel jsem uznat, že film naprosto dokonalé zobrazil jak tehdejší ranní kapitalismus, tak nevyzpytatelná hnutí lidské duše. Ty neustálé mimikry a vzrušení..., ne nepodobné dobré detektivce... A citáty? Ano! Alespoň je nemusím hledat, a kdo se nechce poučit (či alespoň pobavit) je nejspíš pěkný morous... Aňa Geislerová se mi obvykle líbí ve všem a zde neméně báječně ztvárnila (od oka počítáno) tři naprosto odlišné polohy (postavy). Kristýna Nováková-Fuitová byla (i zde) dokonalá. Pan Michal Viewegh psával dosti zajímavé knihy a svého času jsem je všechny měl a četl. I mnohé zfilmování se povedlo, „Výchova“ k nim určitě patří. Spolu s filmem Ženy v pokušení (oba jsou o lásce) se mohou spolehlivě zařadit mezi to lepší, co lze vidět. Se vztahem k ženám a osobními postoji MV (určitě před nemocí) se nemohu ztotožnit, ale snad se mistr polepší a můžeme se těšit na další zajímavé příběhy. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, určitě má potenciál. Vieweghovu knížku jsem nečetl a ani se k tomu nechystám, takže ji srovnávat s filmem nemohu. Klady tohoto filmu vidím v Aně Geislerové (+ některých vedlejších rolích) a občasných snahách vyvodit hlubší myšlenku. Bohužel se toto zamyšlení dotýká hlavních postav jen sporadicky. Divák si většinu jen domýšlí, což bohužel asi nebylo prvotním záměrem režiséra. Dost mi zde chybí mezifáze přerodu učitele v milence. Navíc, toho milence jsem Ondřeji Pavelkovi vůbec neuvěřil. Dá se říct, že spíše hraje jakousi roli z české seriálové detektivktivní inscenace 80. let, nežli učitele s rozpolcenými pocity v romantickém filmu. Vše je příliš povrchní, než aby z toho bylo něco lepšího jak lehce nadprůměrný český film. Příběh je v podstatě o ničem a ze strany učitele/spisovatele je to jen pudová záležitost bez citu (což je velký problém, protože právě on příběh vypráví). Učitel je paralyzován svými citáty a neschopností udělat cokoliv zásadnějšího natolik, že se jen celým příběhem veze: učí - snaží se "doučovat" jednu dívku z bohatší rodiny - plkání se zvrhne v milování - vztah víceméně vyšumí - učitel popisuje zcela stroze vývoj své bývalé žákyně - konec. Tedy - kdyby tam nebyl nic by se nestalo. Škoda, mohlo z toho být něco víc, než nakonec je. Dávám 3 hvězdičky (63%) za Aňu. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace Vieweghovi knihy Výchova dívek v čechách mě nechává na pochybách, jestli jde o brilantní příběh či jestli je to brak. Možná však se mi nabízí toto srovnání právě proto, že jde o čistý průměr a toho se tedy budu držet.Pomalý a dost nudný rozjezd filmu nabírá na konci takové tempo, které se mě opravdu zamlouvalo. Jako nejlepší scénu filmu určitě hodnotím závěrečné vystoupení Geislerové v autobuse coby přelétavá rádoby punkerka , poté ochránkyně světa a další a další zaručeně nejlepší životní postoje! CO je ve filmu zvládnuté na 5 hvězdiček je bezpochyby právě Anna Geislerová, která jako jedna z mála českých hereček by v Hollywoodu zapadla jako nic. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama