Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výchovu dívek v Čechách jsem naposled viděla, když to byl nový film v televizi a znovu až teď na remasterovaném DVD. Trochu jsem se toho zážitku bála, jestli ten tehdejší víceméně příznivý dojem nebude dehonestován a vlastně doslova zruinován, ale překvapivě je tenhle Michal Viewegh ještě naprosto skvělý, zábavný a má skvělou barevnou stylizaci. Hrátky s citáty, hrátky s odosobněným hrdinou, který je vlastně sám autorem. Půvaby let 90., které zosobňuje bonviván Lasica, nejkrásnější lolita Geislerová, emancipovaná žena v domácnosti Cibulková a nejpřekvapivější hrdina dneška Pavelka. Tohle všechno dohromady osciluje v zajímavých prostředích - kabinet základní školy, zahraniční dovolená, zámecné sídlo pana K. ... a tu a tam tohle všechno prostřihne scéna jak z 9 a 1/2 týdne. Pokochala jsem se. ()

Reklama

Morien

všechny recenze uživatele

Podivná křečovitost, u které jsem místy i měla dojem, že by mě mohla bavit, nicméně čím blíž ke konci, tím častěji mě spíš napadaly myšlenky, jakým nástrojem bych hlavního hrdinu ubila, kdyby se mi dostal pod ruku. Jestli má některý tvůrce potřebu projektovat se do svého díla jako bezcharakterní slaboch, ať tak nadále činí, ale já se bez pardonu vzdálím. Uvzdychaný projev Geislerové se po delší době rovněž omrzí a potom už na filmu nevidím nic, co by mě mělo zajímat. Vilma však byla dobrá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem zne/vy/použít českou televizi pro letmé seznámení s Michalem Vieweghem, jehož romány jsem nečetl ani nehodlal. Nechápu, nerozumím, nyx verstehe. Smysl uniká jak fretka. Asi by se měli všichni, kteří se na tomto filmu podíleli, nad sebou zamyslet. Samozřejmě jsem se nedodíval, ale kdo by mi právě toto mohl mít za zlý. "Jo, severní vítr je krutý / počítej lásko má s tím / buď Arizona ruty šuty /nebo tě jen tak vymastím" - výchova dívek? K čemu? ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama