Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Srandičky. Srandičky a ... citáty." Originální námět (přepracování Čapkovy pohádky jinak než v Lotrejdo a Zubanda), transformující atmosféru 90.let do stylizovaného tvaru (hlavně zapamatovatelná kamera), využívajícího herecký potenciál Pavelky a Geislerové, skvělý vstup Kristýny Novákové na plátno. 3-4* ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vieweghovu knihu jsem nečetl, ale jako film na nedělní odpoledne je to příjemné. Trochu mě otravovaly všudypřítomné citáty - pokud byly v knize, tak to omlouvá režiséra - v tom případě však jen vzrůstá můj nezájem vůči Vieweghovi.. tolik citátů, to snad využije jen někdo, kdo si musí něco dokazovat. Co se filmu týče, Geislerová, Pavelka, Lasica a Cibulková výborní! ()

Reklama

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

Smejki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejvýmluvnějším argumentem pro mé hodnocení tohoto snímku je překvapení, že jsem jej již před drahnou hodnotil aniž bych si pamatoval jeho zhlédnutí. Nicméně po asi pětiminutovém usilovném přemýšlení jsem vykutal něco málo z nejtemnějších hlubin mé paměti a své dvě hvězdy jen potvrdil a tímto komentem podepsal. (Smejki v.r.) ()

Snape 

všechny recenze uživatele

Má se film natočený podle knižní předlohy hodnotit z hlediska povedenosti adaptace nebo má kritik na knihu úplně zapomenout a posuzovat film jako samostatné dílo? Výchova dívek v Čechách patří mezi moje nejoblíbenější knihy, a tak jsem rád, že filmaři dílu Michala Viewegha nijak neublížili - jednotlivé scény i dialogy jsou v podstatě přesně převzaty z knihy, často zcela doslovně včetně proslovů hlavního hrdiny jako vypravěče či doprovodných citátů. Herecké výkony jsou kvalitní, ale více než hlavní představitelé mě zaujaly Jitka Smutná jako učitelka se "70 lety praxe" a Jana Švandová v roli její názorově poněkud progresivnější kolegyně. Od Anny Geislerové jsem čekal trochu víc, ale je pravdou, že neměla zase tolik prostoru a nevyrovnanost Beaty vystihla perfektně. Závěrem? Pokud jste knihu nečetli, uberte z mého hodnocení tak jednu až dvě hvězdičky, protože Výchova dívek v Čechách jako samostatný film obsahuje několik nedotažených detailů. Ale jinak, máte-li Viewegha rádi, je "obživnutí" jedinečných postav z knihy (ředitel školy, prodavač postele, atd.) dokonalé a plné hodnocení jasné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama