Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

allegria 

všechny recenze uživatele

Jednu * dávám jen za skvělé herce, jinak nuda a ubohost. Velice mě rušily vstupy vypravěče do děje, kde mistr autor vysvětloval, co se vlastně děje a proč, jako bychom byli nevidomí a potřebovali komentář. To dokonale roztrhalo jakoukoli možnost se do situací vžít. Citáty mi stejně tak kazily dojem. Ostatně celá osa příběhu byla neoriginální (což by se dalo odpustit při lepším zpracování), předvídatelná, roztahaná a nudná. A že by komedie? Romantika? Nic z toho jsem ve filmu nenašla. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vieweghovu knihu jsem nečetl, ale jako film na nedělní odpoledne je to příjemné. Trochu mě otravovaly všudypřítomné citáty - pokud byly v knize, tak to omlouvá režiséra - v tom případě však jen vzrůstá můj nezájem vůči Vieweghovi.. tolik citátů, to snad využije jen někdo, kdo si musí něco dokazovat. Co se filmu týče, Geislerová, Pavelka, Lasica a Cibulková výborní! ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vieweghovy adaptace se dělí na dvě skupiny. Jedny filmy jsou milé, pěkné, zábavné a člověk se na ně vždycky rád podívá, jako například Báječná léta pod psa či Účastníci zájezdu, které mám moc rád, a pak ten zbytek, který za mnoho nestojí. A tím nehaním samotného spisovatele. Neboť jeho knihy jsem, bohužel, nečetl, takže nemohu ani posoudit, nakolik je tento film špatný sám o sobě nebo prostě proto, že je tak napsaný. Předpokládám ale, že zvětší části jede podle knihy, neboť už samotná hlavní role spisovatele se trochu stylizuje do autora, tedy...myslím. Já jsem na tomto snímku mnoho zajímavého nenašel. Kromě několika erotických scén a nahé Aňi Geislerové se tam toho zase tolik neděje. Navíc je to všechno jen smyšlenka spisovatele a nikdy se to de facto nestane. Jestli je film pasován do romantické komedie, pak bych měl jít s hodnocením ještě níže. Nezasmál jsem se prakticky vůbec a romantika? Tak to jsem ji asi přehlédl nebo mají autoři o romantice trochu jiné představy. Já neříkám, Pavelka, Lasica, Geislerová či Cibulková jsou kvalitní herci, ale na to, aby divák chtěl vidět snímek více než jednou...je to zkrátka málo. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Shlédla jsem po dlouhé době a zdá se to tak trošku vyčpělé.. Kniha se mi ,jako jedna z mála Vieweghových, povedla, film mě však nepřesvědčil.. Až na rodinku Královu mě obsazení zklamalo.. Ondřej Pavelka mi přijde unylý a Vilma Cibulková špatně namaskovaná.. Citáty a ironické hlášky vyznívají jaksi křečovitě a do prázdna.. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nie každý Viewegh je skvelý a ešte aj sfilmovateľný... Toto je tiež ten prípad (tak ako aj Účestníci zájezdu), aj keď sa aj v tomto filme nájde zopár dobrých nápadov a scénok, kvôli ktorým sa ho určite oplatí vidieť. Celkovo je to však len priemerná romantická komédia, kde sa vyskytuje zopár dobrých hercov, ale nikto z nich neexceluje... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama