Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 5
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Recenze uživatele rikitiki k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2011) (S01) 

Zapálený psychoterapeut Karla Rodena je na můj vkus až moc úsporný. Roden cedí své poznámky, kterými nenápadně směřuji klienty k tomu, aby si sami uvědomili, v čem je problém, až příliš monotónně, bez emocí, jako robot se zaseklou čelistí. Pokud bych to brala jako nutný projev psychoterapeuta, který nemůže před klienty příliš dávat najevo emoce, budiž. Jenomže on tak hraje i ve chvílích volna, s rodinou, s potenciální milenkou. Možná to pojal jako součást role: že už se ani v osobním životě nedokáže zbavit profesionální masky. Což mu ostatně právě v osobním životě způsobuje zásadní potíž, že ho totiž nežije, nýbrž ho prožívá prostřednictvím svých klientů. Vztah s manželkou si nahrazuje terapií se sexy klientkou, vztah s dcerou zastupuje terapie mladé atletky, manželství prožívá prostřednictvím terapie nesourodého páru, role otce a syna si zkouší na terapii vojáka s posttraumatickým stresem. Koncept seriálu je zajímavý, dobrat se ke kořenům jednání a motivací, což je důležité nebo aspoň zábavné pro většinu diváků. Jen mi ten výsledek připadá trochu sterilní a jednotlivé případy spíš jako z vzorové případy z učebnice psychoterapie než z reálného života. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Je to seriál, který nutí k zamyšlení. I divák prochází jistou terapií, protože se v některých příbězích musí sám poznat. Herci většinou předvádějí velmi dobré nebo aspoň slušné výkony. Hrdinové se vyvíjejí s tím, jak postupně odhalují své životy i motivace. Jenomže občas postavy zašustí papírem a místo přirozených nejednoznačných lidí se projeví jako schématické postavičky napsané podle omletých klišé. A někdy sklouznou až ke karikatuře (bohatý podnikatel, ambiciózní právnička). ()

Reklama

Reklama