Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 2
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Recenze uživatele zdepapepa k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2011) (S01) 

Když jsem na tenhle seriál narazil díky zmínce v Generaci Y s herečkou Lindy, nečekal jsem, že u něj vydržím tak dlouho. Jsem zvyklý na určitou laťku, kterou nabízí české dramatické seriály (či spíše můj oblíbený termín dramedické, který převzala i jedna česká produkční společnost). Nazvěme tuto laťku laťkou pro skok do výšky. Standardně ji s rezervou pár centimetrů přeskočí nějaká ta Redakce, Vyprávěj, Comeback, Základka, atd. No a teď do pole atletů přijde Terapie, ze zahraničí vybavená tyčí ze skoku o tyči a výbornými českými trenéry. Tak si asi dokážete představit o kolik tu pomyslnou laťku přeletěla. Minimalistické prostředí, minimalismus co do počtu herců, absence typické seriálové kamery a musím ještě jednou zopakovat minimalistické prostředí a s ním spojený důraz na podání vyprávění herců. Tolik asi co do nespoilerové části. Sandra má díkybohu dostatek sex appealu, takže s Markem aspoň nějaká jiskra a nějaká chemie je, takže pondělní epizody byly vždy napínavé i včetně té poslední. Igor určitě nebyl magor. Objevil jsem nějakou teorii, že by mohl být skrytý homosexuál, ale na jeho epizodách to příliš nemění, pořád by byly plné konfrontací včetně té s jeho otcem. Linda pro mě nikdy nebyla velký tahák, samotný románek s Oldou by mě moc netáhl, ale bylo dech beroucí sledovat vliv toho románku na všechno ostatní. Jana a Michal zabředávají už do trochu klišovitých vod, přesto ale musím vyzdvihnout Michala, na Geislerovou jsem zvyklý, že ta podobnou roli zná jako své boty, ale Martin Hofmann příjemně překvapil. Dita je zvláštní osoba. Jsou díly, kdy ji nemůžu ani vystát, ale jsou díly, kdy je vynikající. Její terapeutické metody by si měl asi v hlavě posoudit každý sám. Rodina byla super, skvěle se doplňovala s pacienty, přestože přišla do jedné z hlavních rolí až k závěru (výborný 44. díl). 45 krát více než 20 minut je dost času na to, aby se divák sblížil s pacienty a zejména s Markem, takže kdo všechny díly absolvuje se jednak s nimi určitě v lecčem ztotožní, ale hlavně je pochopí, bude k nim mít soucit (což vzhledem k milostným trojúhelníkům je docela zajímavé) a bude jim fandit. Ideálně když si ze seriálu odnese i nějaké myšlenky a hodnoty, které by chtěl ctít. Čestnou zmínku po X dílech si určitě zaslouží jednak ukázka členů rodiny, druhak snové sekvence, třeťak zvláštně natočený poslední díl u Sandry, kdy jsem cítil, jako bych s Markem nebyl ve své kůži. Vždy, když seriál se zavedeným konceptem jde proti formě aby ilustroval pointu, bývá to zážitek. Čtvrťak jsou to různé callbacky, odkazy na předchozí díly, ať už obrazem nebo slovem (když pominu "v předchozích dílech jste viděli"), které režie divákovi necpe a nevysvětluje. Lze pak hovořit i o jakési psychologické detektivce, kde se hlavní detektiv (Marek) i divák snaží dopátrat jádru pudla. Celkově tedy pro mě debut české seriálové HBO nemohl vyjít lépe. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Dostatečně odlišné od první řady co se týče příběhů a postav, ale dostatečně stejné ve všech ostatních aspektech, takže člověk může nerušeně koukat dál na Marka Poštu a jeho pacienty. Navíc na to, že to je převzatý koncept, s některými "čtvrtečními" diskusemi se to stalo nefalšovaně československým. Jedinou a bohužel docela velkou kaňkou tak zůstává konečný týden, který pořádně ani koncem není. Ale i tak to někdy v životě bývá. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Jak si zhruba představuji, že probíhalo psaní závěrečného týdne: Zelenka: So... how do we end this final season? Dusová: We don't. Zelenka: Genius! Give this woman a raise! Na otevřené konce-nekonce jsem u Terapie z předchozích dvou sérií zvyklý, ale zde mě to zaskočilo hlavně ze dvou důvodů - jednak byla série inzerována jako poslední a druhak ty dopady na život Marka Pošty na konci byly opravdu velké a hodné rozuzlení. Jsem ale rád i za tu vymodlenou třetí řadu, dokonce o díl delší než byla druhá. Bez Dity jsem se obešel, zbylo aspoň víc peněz na díly s pacienty. Tam to je již standardní vysoká laťka - příjemně zahrané komorní drama zase s trochu jinými, neotřelými, a proto svěžími, problémy. Jako obyvkle jsou některé zajímavější, některé méně, ale všechny v příběhu mají svou roli a klidně bych vydržel je sledovat dál. Seriál však byl proti a i přes neukončení terapie většiny z nich nám ukončil vhled do ní. Což je ale na druhou stranu dobře, vzhledem k tomu, jak kolísavá byla kvalitně oproti předchozím sezónám (a to ani nerozebírám Markovo chování s jeho rodinou, kde jsem nad vším občas zíral, jelikož stejně jako jeho syn jsem Markovi fandil). ()

Reklama

Reklama