Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2023), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrají:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Původní dramatický seriál zachycuje rodinu Duttonových v čele s Johnem Duttonem (Kevin Costner), která ovládá největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Uprostřed měnících se aliancí, nevyřešených vražd, starých ran a těžce získávaného respektu je ranč v neustálém konfliktu se svými sousedy – rozrůstajícím se městem, indiánskou rezervací a prvním americkým národním parkem. (Paramount Network)

(více)

Recenze uživatele Crust k tomuto seriálu (4)

Yellowstone (2018) 

Z filmových děl jako Zaříkávač koní, nebo Osamělá holubice vnímavý divák pochopil, že Montana je dobytku a kovbojům zaslíbenou zemí plnou sytě zelených pastvin. Je i oblíbeným státem Taylora Sheridana, proto sem zasadil děj Yellowstonu, seriálu plném jeho oblíbených hrdinů - málomluvných tvrďáků, kteří se na koni nebo v přerostlém pickup trucku perou s drsnou krajinou, ale ještě více s lidmi, institucemi, nebo korporáty. Seriál skutečně zpočátku připomene Sheridanova scénáristická, nebo režisérská veledíla jako Wind River, Sicario, nebo Hell Or High Water. Užijete si napínavých a skvěle pojatých střeleckých akcí, pěstních soubojů, nadupaných aut, napjatých dialogů a vztahů, problémů původního obyvatelstva, ale i byznysových a právních kliček a intrik a v neposlední řadě vám tvůrci v závěrečných titulcích nabídnou několik skvělých (v Evropě neznámých) interpretů současného amerického country a folku, jejichž písně skvěle dokreslují děj. Problémem Yellowstonu je, že tohle všechno se dá prohlásit tak o prvních dvou, maximalně třech sériích. Seriál a jeho tvůrci postupně měknou a v hlavně v první polovině 5.série (druhá je v nedohlednu) už se vyloženě vaří z vody a stopáž se natahuje patetickými řečmi na kovbojských výletech, těžko uvěřitelnými románky s náhodnými nesympatickými ženštinami a celé to směřuje do kopru, vlastně jižněji, někam do Dallasu. Za to, jak mě to zezačátku bavilo, dávám 4 hvězdy. ()

Season 1 (2018) (S01) 

Tenhle seriál byl natočen asi na zakázku pro mě. Mám totiž slabost pro Montanu a přírodu Skalistých hor. Mám slabost pro popularizaci palčivých témat spojených s dnešními potomky amerických indiánů, žijích v rezervacích. Mám slabost pro charismatické herectví Kevina Costnera a mám slabost pro moderní westerny, kde se drsní chlápci a jejich obrovské moderní pick-up trucky a SUVéčka prohání po odlehlých silnicích, kde se chodí za zábavou na rodeo a do dřevených barů, kde se pije pivo z malých lahví a pro ránu nejde daleko. Ale zároveň jsou tu výjevy ze života v luxusních srubech, před spaním se pije sklenka whiskey, nebo bourbonu a občas se musí pořešit byznys v kravatě, přesto jde jinak o život ve stájích, v ohradách, blátě a prachu a na pastvinách. Takže jsem první sérii po pár letech odkládání zhltnul za pár dní jako malinu. Přesto není bez chyby a vykreslení některých postav mi připadá trochu schématické a klišovité. Costner tu vlastně hraje takového J.R.Ewinga, prostě obávanou hlavu elitní a nevkusně bohaté rodiny a i ostatní členové tu  určitým způsobem připomínají Dallas - nejmladší benjamínek, prostý kovboj, by byl tátovým nejoblíbenějším potomkem, ale žije v indiánské komunitě a s jednou indiánkou má dítě. Ale hlavně neuplyne den, kdy by se naprosto nelogicky nedostal do nějakého průseru, který na první pohled vypadá jako dobráctví, které by přece udělal každý chlap. Jeho sestra je obávaná byznysmenka, která je jinak veskrze cynická arogantní kurvička a propijí se do záhuby. Zároveň sourozenecky soupeří s dalším z bratrů, úspěšným a schopným právníkem, který není zrovna tátovým oblíbencem a jak se zdá, je to jen proto, že je oholený a chodí v obleku a není zarostlým kovbojem ve flanelce. Reálně je pro mě první série tak 87%, což ovšem ve spektru hodnocení na ČSFD znamená 5 hvězd. ()

Season 4 (2021) (S04) 

Spoiler: V recenzi na první řadu jsem chválil, že Yellowstone je sice v jádru takový Dallas, ale s dostatkem toho, co v Dallasu bylo spíše jen okrajově (nebo vůbec) a co od podobného seriálu očekáváte - rančerská práce, působivé přírodní scenérie, život původních obyvatelů, drsné a realistické akční scény. Ne, že by to v třetí a čtvrté sérii chybělo, ale víc vylézají na povrch dallasovská melodramata, nepravděpodobné situace a hlavně vztahy a postavy, jejichž zasazení do děje působí dost na sílu. Nevychovaný sirotek z ulice, jež je najednou div ne vnukem vrchního šéfa Duttona, či jeho aktivistická milenka, která je ztelesněním světa, proti kterému bojuje, ale kvůli níž je najednou ochotný dělat neuvěřitelné věci, jako například skoro zavrhnout vlastní dceru. A Jamie najde svého vlastního otce, který zabil Jamieho matku a hned s ním koupí dům a naslouchá mu jako vrchnímu našeptávači. Celé toto schéma často vágně a zjednodušeně načrtnutých motivací, vztahů a občas i ne úplně uvěřitelně zahraných scén a dialogů výsledný dojem docela sráží dolů, přesto to ještě stále zůstává na 80%. ()

Nůž a žádné drobné (2023) (S05E08) 

Na Yellowstonu jsem vždycky oceňoval i to, že krom všeho střílení, intrikaření, politiky a vztahových dialogů si tvůrci vždycky našli místo i pro práci v přírodě a pořadnou kovbojařinu. 5. série (resp. její první polovina, ale jednak je ta druhá v nedohlednu a jednak půjde jak počtem dílů, tak rokem produkce o dvě samostatné oddělené série s cliffhangerem jako všechny předchozí, takže odmítám přistoupit na tohle divadlo o dvou polovinách, prostě půjde regulérně o 6.sérii) nám ale té nádeničiny a rozjímavých záběrů na hnané stádo nadělila tolik, že svojí dávkou patosu a nudy je to (prozatím) nejhorší série. Pořádna akce víceméně 0, zato tu nadměrně prostoru dostávají podivné románky, ať už jde o zbytečné cameo nějaké neznámé country zpěvačky, Jamie chycený do pavučin byznysmenky, nebo nejzbytečnější postava seriálu, protivná aktivistka Summer. Prorůstání těchto prvků do jinak kdysi skvělého seriálu mi vadilo už ve 4.sérii a ta pátá je na nich postavená téměř celá. Asi je dobře, že už to trápení ukončí, vzhledem k pokračující hollywoodské stávce a neshodám s Costnerem je ale otázkou jak, kdy a zda vůbec se to tvůrcům podaří. ()

Související novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (více)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Reklama

Reklama