Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (598)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další 90ková pecka, kterou jsem dlouho odkládal. Obsazení je naprosto skvostné. Děj se odehrává ve dvou časových liniích. Jedna je zaměřená na partu mladých chlapců, kteří koncem 60. kvůli svému výstřelku skončí v nápravném zařízení. Druhá je začátkem 80. let a odehrává se u soudu, když už jsou dospělí. Chlapci si v nápravném zařízení skutečně prošli peklem. Neměli odvahu to nikomu říct a nesli si to až do dospělosti. Shodou náhod se pravda dostala na povrch a viníci byli potrestáni. Ale mají tito už dospělí muži jít do vězení za vraždu jednoho z dozorců? O tom je vlastně značná číst filmu. Místy je to vážně silné. "Mučil jste chlapce?" ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „ Toto je pravdivý příběh o přátelství, silnějším než krev. Je to můj příběh o jediných třech přátelích na kterých mi v životě záleželo. Dva z nich byli vrazi, kteří se nedožili 30 let. Další je praxi neprovozující advokát žijící s bolestí z minulosti, příliš se s ní bojí skoncovat, nikdy ji nedokáže čelit. Jsem jediný, kdo za ně může mluvit. O dětech, jakými jsme byly.“ Takhle začíná hvězdně obsazený a skvěle zahraný film, o jedné hloupé klukovině s tragickými následky „trvalo to jen minutu, ale v té minutě se všechno změnilo“ a pochopitelném trestu. Jenže pasťák v podobě Wilkinsonova domova pro chlapce je místo, kde mají dozorci (vychovatelé) neomezenou moc, kterou víc než zneužívají, včetně zneužívání sexuálního. Teprve po letech mají navždy poznamenaní muži možnost se pomstít, pomstou hodnou hraběte Monte Christa, ale ani ta nedokáže šrámy na duši zahojit. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dětství je pryč, přátelství také, nevinnost zrovna tak. Vždycky jsem Spáče vnímal jako těžký divácký zážitek, kde není místo pro padavky. Platilo to u druhého zhlédnutí, třetího a zůstává to tak i dnes. Tahle džungle funguje dokonale (i přes zbytečně dlouhý prolog) a začne zastavovat dech poté, co čtveřice mladých přátel okusí blízkost pedofilních dozorců v domově pro mladé delikventy. Další kapitolou pak byly výstřely z pistolí dvou z nich. Ve výsledku tu máme ryzí americkou (se všemi neduhy) tragédii o světě démonů, pohřbeném dětství i poraněné dospělosti. Silný příběh, jistá režie a dokonalé herecké party (vrchní dozorce Kevin Bacon, obhájce Dustin Hoffman, charismatický otec Robert De Niro, soudní mstitel Brad Pitt) dělají z téhle látky suverénní drama, které bude mít v mé sbírce vždy své místo!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hodně nadprůměrný snímek Barryho Levinsona, který přímočaře vykresluje prožité peklo čtyř pouličních kamarádů, kteří za jednu klukovinu zaplatili hodně vysokou daň. Spáči jsou kvalitním dramatem, který je plný Hollywoodských hvězd, v čele s Robertem De Nirem a Bradem Pittem. Menší roli alkoholického advokáta, si střihl režisérův oblíbenec, nikdo jiný, než malý velký muž - Dustin Hoffman. Kvalitní retro skladby, Williamsův padnoucí doprovod (v některých sekvencích ne nepodobný Čelistem), hnusný záporák Kevin Bacon (ten chlap se pro podobné role snad narodil), nápaditá režie a fakt silný příběh. To jsou hlavní plusy filmu. Mezi malé, zanedbatelné minus patří asi trošku více se táhnoucí druhá polovina snímku, která mohla být trochu přímočařejší. Vetší tah na branku by neuškodil. Spáči jsou na rozhraní čtyř a pěti hvězd. Přikloním se k nižšímu hodnocení, ale je opravdu poctivé. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Výborný film o zločinu a trestu, o přátelství, o morálce... Svou atmosférou mi tu Levinson připomněl Leoneho Tenkrát v Americe. Williamsova hudba je sice tradičně velmi kvalitní, ale i přes nominaci na Oscara (paradoxně jedinou) ji nepovažuji za nejsilnější stránku filmu. Tu vidím v přesvědčivém, strhujícím, šokujícím, a přesto vkusném scénáři a v hereckých výkonech. Levinson prostě umí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • V nápravném zařízení pro mladistvé je v kině promítán film Harper (1966). (PlayEasy)
  • Během natáčení museli Brad Renfro (mladý Michael) a Joe Perrino (mladý Shakes) nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt (Michael) a Jason Patric (Shakes), kteří hráli jejich postavy jako dospělí. (Listeroman)

Reklama

Reklama