Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 1

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (653)

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Tady u tohohle filmu je vidět, že ani legendární postavy dinosauří značku nespasí. Chyba filmu hned v úvodu je, že film udělal dinosaury žijící s lidmi jako normální věc. Místo toho měla trojka navázat hned na konec dvojky kdy se dinosauři poprvé objeví ve světě a nastane panika. Fyzikální zákony fungují ve filmu stejně dobře jako štít Kapitána Ameriky v MCU. Film je tak presycenej beckovejma akčními scénami, že ani nestíháte myslet nad nelogickym chováním postav, ale na to tvůrci možná tak trochu sázeli. Abych zas ale celej film nehanil, tak uznám, že naháněčka s raptorama na motorce ve městě byla celkem zajímavá a energetická. O postavy nemáte bohužel během sledování filmu nikdy strach, což je něco nemyslitelnýho pokud to porovnáte s prvním Jurským parkem. Další pro mě nemyslitelná věc je, že hlavní zaporák filmu je nějaká další noname organizace, která A TEĎ POZOR, geneticky upravila kobylky, který žerou obilí a lidstvu hrozí vyhynutí z nedostatku potravy. ANO, největší podpásovka filmu je, že hlavní hrozbou v dinosauřím blockbusteru nejsou dinosauři, ale zasraný kobylky. Jo nedělám si prdel. Navíc taky způsob jak se sešli všechny hlavní postavy v závěru filmu vám dává za pravdu, že se už tvůrci přestali jakkoliv snažit berou diváka jako za poacienta po llobotomii, ale hele! Tvůrci nakonec divákům připravili jedno překvapení a udělali jednoho dinosaura opeřenýho, tak jak by to podle historických záznamů mělo být správně, takže snad vše odpuštěno ne? No kurva že ne. 4/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg před téměř 30 lety začal něco, co se stalo absolutním fenoménem. Ságu zakončil pouze řemeslný třetí díl z roku 2001, aby o nějakých 14 let později přišel se svým týmem režisér Colin Trevorrow, který okoukal mnohé ze Spielbergova umu a uhnětal poměrně svěží zábavu. U o dost slabšího pokračování si pak připsal pouze kredit za scénář, aby aktuální třetí díl zase i odkoučoval. Znovu platí, že (naštěstí) nejde o nějakou přiblblou popcornovou šílenost, ale i tak mi (stále) chybí dravá a hlavně krvavá podívaná, protože dinosauři draví a nebezpeční jednoduše jsou. A velké plátno jim prostě zatraceně sluší. Pár záblesků nepásové výroby spatřuji kupříkladu v parádní honičce na Maltě, v hejnu hořících kobylek či v tom, že pár postav by mohlo mít zajímavé vlastní dějové oblouky. Jenže ouha. Je tu totiž ještě druhá polovina. A tam už toho moc k radosti úplně není. Protože se začneme opakovat a recyklovat. Pokud jednou hrdina na poslední vteřinu uskočí před masožravým velikánem, vzápětí zas a o pár minut později znovu, už to prostě nebaví. Velké herecké návraty také zrovna nepotěší, protože trio Dern, Neill a Goldblum prostě jen patří mezi jasně definované loutky, které proplují přepláceným (ano, zase ta druhá polovina) předlouhým příběhem. Znovu chybí opravdové překvapení, zoufale pak humor a emoce. Takže za sebe myslím, že na čas stačilo. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak nám zabili Jurský park. A z původně ikonických hrdinů udělali karikatury, podobně jako z většiny scén, jimž Spielberg před třiceti lety dodal punc něčeho výjimečného, sebevědomého a vtahujícího. Malta byla aspoň zábavná, ale i tehdy jsem se musel několikrát zasmát, jestli to tvůrci jako myslí vážně. Nuda k uzoufání, tupě vykalkulované zvraty a křečovité eko poselství jak z monster padesátek. Po tomhle mám chuť zvednout daleko sevřenější a lépe sestříhaný i natočený Zánik na 5* a uvědoměle, přímočaře “campy” Jurský park 3 na 4*. Oproti tomuhle patvaru, kde si jediný Neill jakž takž zachovává tvář, to jsou hotová veledíla. 40 % ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Rozmáhá se nám tady takový nešvar. Když jdu v poslední době do kina, existuje minimálně 50% šance, že scénář psal někdo, kdo má diváky za naprosté idioty. Rád bych řekl, že přeháním, ale už mám tak nějak dost toho, kolik povedených „náhodiček“ se do jednoho filmu vleze. Máte problém? Na poslední chvíli se zázračně objeví záchrana. Ne jednou Horste! Dokonce ani dvakrát! Hlavní hrdinové jsou POKAŽDÉ ve správnou chvíli na správném místě, takže člověk prakticky nemusí mít strach, že by se mohlo něco pokazit. Výsledkem je, že se v kině brodíte nekonečnou smyčkou nečekaných problémů a nesmyslných záchran. Napětí nula… Moc tomu nepomáhá ani fakt, že „nadvlády“ je tady opravdu jen minimum. Z námětu, který v sobě skrývá hromadu potenciálu se vyklube prachsprosté nic. Když už to totiž vypadá, že by film mohl být (dejme tomu) kreativní, rychle se schováme do nějaké uzavřené lokace, abychom si nemuseli dělat starosti s reálným světem. Chápu, že k tomu přispěly problémy s produkcí, ale jako omluvu to neberu. Vždycky je lepší radši dva roky počkat než vyhodit ven proškrtaný produkt (i když ekonomicky se to nemusí zdát tak jednoznačné)… Jsem každopádně rád, že původní parta funguje skvěle, čímž se trojka Jurského světa drží aspoň částečně nad vodou. Ostatně i Bryce s Isabellou si dokázaly ukrást většinu scén pro sebe. Škoda, že kombinace obou „týmů“ neměla v téhle patlanině větší šanci vyniknout. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Třetí díl se trochu snaží navázat na ten první. Svým vtipem, jednotlivými odkazy na starší filmy. Taktéž mi málem ukápla slza při setkání se starou partou, užil jsem si pár akčních a vtipných momentů i peripetie vztahu Owena a Claire, stále je ale třetí Jurský svět průměr. Kvality prvního, nedej Bože Jurského parku (a to se svého času spousta lidí předhánělo, aby vyjádřili, jak STRAŠNĚ JEDNODUCHÝ je to film),  neviděl ani z rychlíku. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Hlavní výtvarník John Nolan uvedl, že největší výzvou bylo vytvoření animatronického modelu Giganotosaura. Podle předpokladů to mělo trvat šest měsíců, jeho tým měl však na dokončení pouze čtyři. (PaTeXx)
  • Režisér Colin Trevorrow před uvedením snímku slíbil, že Nadvláda bude oslavou celé šestidílné série, která začala už Jurským parkem (1993) na počátku devadesátých let. (CrypzzXD)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama