Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 021)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nebyť Indyho, označil by som toto Mannovo vrcholné dielo za najlepší dobrodružný film všetkých čias. Excelentné herecké výkony, výpravné bojové scény, nezabudnuteľná hudba. A Posledný Mohykán je jeden z mála filmov, ktorý je OMNOHO lepší ako predloha - zmeny v príbehu zmenili klasickú indiánku na rozšafný historický epos, zabitie iných postáv v závere výrazne posilnilo dramatickosť a emocionálnu silu. Jednoducho skvost. A Wes Studi v úlohe hrdloreza Maguu je jedna z najodpornejších záporáckych držiek v histórii filmu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Díky geniálně napsané a famózně zahrané hudbě by tento film mohl být i němý, o což se konec konců tvůrci pokusili na konci a výsledek byl ohromující. Příběh je mocný, a i když by se mohlo zdát, že děj místy zadrhává, pořád se lze soustředit na hudbu, kterou bych dokázal opěvovat do nekonečna. Výkony herců strhující, Michael Mann zkrátka namíchal koktejl bez většího kazu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po řadě let jsem si znovu užil Posledního Mohykána, konečně na blu-ray a v originálním znění. A je to stále úžasný film, co vám budu povídat. Sokolí Oko, Čingačgúk a Unkas jsou naprosto skvělí hrdinové zrovna tak jako je Magua jedním z nejlepších záporáků, které jsem ve filmu viděl, Mannova režie se mazlí s dechberoucími přírodními scenériemi, dokáže budovat napětí před akcí a potom dokonale vtáhnout do ní, romantická zápletka vůbec není na překážku, protože k takovým dobrodružným příběhům zkrátka patří. A pak je tady samozřejmě to strhující finále, při němž máte i díky Jonesově a Edelmanově hudbě pocit, že jde vážně o všechno. Jak jsem psal v úvodu, úžasný film. Pro dějiny kinematografie asi nijak zásadní, ale úžasný. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už od úvodních záběrů, když k tomu ještě navíc spustí fantasticky podmanivá hudba, cosi se v člověku jakoby sevře. Skvělá práce s kamerou, vizuálně dokonalé zpracování, výborní herci v čele s úúúúžasným Danielem Day-Lewisem, precizně záporným Wesem Studim a romanticky krásnou Madeleine Stoweovou. A když se k tomu přidá ještě již zmíněná hudba, která by si zasloužila svého Oscara, není pochyb o tom, že tento westernový příběh je vskutku velmi, ale opravdu velmi zdařilý. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

At long last... dlouho jsem tenhle starší filmek sháněl, zaváněl příslibem historické romance, Mannova prvního slavného kusu, krásnou Madeline Stowe a skvělým Day-Lewisem a v první řadě grandiózně elektrizujícím soundtracekem... ten jsem totiž poslouchal už roky před tím a ona píseň, která osudově burácí při poslední dlouhé scéně pomsty, ve mě vždycky probouzela úžasný pocit něčeho vznešeného... teď, když jsem viděl, při jaké scéně zní, mám ji ještě raději. Celkově tak jde říct, že se mé očekávání dopuntíku splnila. Krásný, pěkně (třebaže ještě ne tak precizně jak později u Heat, Collateralu) vyprávěný příběh, oduševněle krásná Madeline Stowe, heroický Day-Lewis a překrásné exteriéry, snímané bohovskou (Mannovskou) kamerou... To všechno a ještě víc je Poslední Mohykán. Bravo! 90% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Hrdina knihy i filmu Čingačgúk (Russell Means) byl inspirován skutečnou postavou, což byl indiánský náčelník, který uvěřil a přidal se k Moravským bratřím. (mr.filo)
  • Vojaci vo filme sú skutoční vojaci. To preto, aby ich pochod bol absolútne autentický. (JurajKa)
  • Během lovu vysoké na začátku filmu je v lese možné vidět muže v červené kšiltovce, který jelena nahání do záběru. (Viko)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama