Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vedle Pátku třináctého a Sleepaway Camp by tento snímek mohl završit pomyslnou trojici nejlepších kempových slasherů z počátku 80. let. Je zde znát velká inspirace hlavně prvním ze jmenovaných, nicméně The Burning si jde svou vlastní cestou a má několik opravdu divokých scén k nabídnutí. Slušná podívaná. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Burning je takovej slasher bratříček Pátku třináctýho, sice postava zabijáka nemá kultovní status, ale za to o to víc zabíjí a o to víc používá extrémně skvělou zbraň v podobě nůžek na křoví a že s nima může být docela dobrá zábava, tam ukázal hned několikrát, krom toho, to co tenhle film mohlo zničit, což byly masky, je tu celkem umě schovávaný a když už se s tim nakonec musí vyjít na světlo, tak, ač ta gumovost z toho čiší celkem dost, tak to vůbec nevadí. Typickej kvalitní slasher 80-tých let ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Jestliže jsem dal původní verzi Krvavého Valentýna lepší 3*, tady musim jít o stupeň níž. Další zapomenutá vybíjená pubertální mládeže, ze které se nestal kult a nedočkala se třiceti pokračování, dvaceti remaků a ani desítky prequvelů a na rozdíl od Krvavého Valentýnu docela zaslouženě zapadla . Vrah, je sice pořádná zrůdička, prostředí tábora je taky skvělý a pubertální herci docela dobří a to hlavně díky několika děckám, ze kterých v následujících letech vyrostly docela úspěšní herci (Fisher Stevens, Holly Hunter, Jason Alexander) a krásná Leah Ayres, která sice s herectvím sekla dřív, než pořádně začala, ale jako pichna Van Damma z Krvavého sportu dělá filmu velikou ozdobu. Tou další třešničkou na dortu je krásná Carrick Glenn, takže některým komentářům, že ve filmu hrajou hnusný herečky moc nerozumím, ale je mi jasný, že někteří zdejší klucí víc ocenili toho tupého bukvatýra v upnutých šortkách. Co se týče hororové atmosféry to je bída a funguje minimálně, jelikož film sráží opravdu strašná hudba, v některých pasážích docela funguje, ale většinou se jedná o naprosto nevhodně zvolenou melodii která z vraždy udělá komický zážitek a Tom Savini se mohl třeba klidně postavit na hlavu, ale jeho vytříbené gore tak přijde ve většině případů v niveč. Další věc je přesunutí děje z tábora někam dolů po řece do lesa, kde to ztratí atmosféru a taky to, že místy budované napětí režisér potopí mnohonásobnou vraždou na voru, kdy uhelák povraždí víc jak půlku herců najednou a je prakticky vymalováno, sice červeně, ale vymalováno. Začátky bratrského dua Weinsteinů tak nezačali úplně růžově a vzhledem k právě probíhající kauze mrdače Harveyho by mě zajímalo, jestli si Carrick Glennová roli taky pěkně vykouřila, protože to bych mu záviděl víc než kdejakou Angelinu Jolie.40%. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rok 81´ byl pro slasher velice plodný. Kromě druhého Friday the 13th a taktéž druhého Halloweenu přišel na svět i Antropophagus, Vrah Rosemary a v neposlední řadě taky tenhle neprávem zapomenutý klenot. Když se řekne The Burning, automaticky si vzpomenu na brutální scénu s vorem, kde šílený Cropsy vykydlí hned 5 táborníků. Bohužel je to i jediná scéna, kde gore Toma Saviniho dostane tolik prostoru. Je tu ale naštěstí parádní atmosféra lesů, ve kterém je dostatek strachu i přes den. Logika jde stranou, ale je více než jasné, kdo je jeho divákem: hororový maniak hltající Pátek třináctého či Sleepaway Camp, a ne žádný pseudointelektuál. Pro tuhle sortu diváků to bude jen další tupá vyvražďovačka, ale pro fanoušky tábornických slasherů je Žár doslova povinností. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Áno klasika, ale čo je trocha na škodu, je až moc klasická. Vyvraždovák bez rozmyslu, v pozadí ktorého stojí pomsta hlavnej obeti, ktorej nemiestny žartík skupinky kempujúcich táborníkov zničil život. Boh si jeho dušu k sebe nezobral, ale dal mu šancu na revanš. V znetvorenom tele nožnicovoruký sadista vracia úder späť! ### Popis celkom navnadí, navyše autorom špeciálnych efektov je Tom Savini, škoda je ale, že sa film nedokázal odpichnúť od tej tradičnej roviny, ktorá sa tak často používa. Paradoxne mne osobne sa páčila viac prvá polovica filmu, v ktorej toho krvavého zúčtovania bolo poskromne. To najlepšie ale čo "The Burning" ponúka, sú Saviniho krvavé, špeciálne efekty. Slasher, z časti žánrovo ovplyvnený formujúcimi klasikami ako REAZIONE A CATENA (1971), DELIVERANCE (1972), HALLOWEEN (1978) ...a inými, prichádza na scénu už v čase tzv. zlatého veku vyvražďovačiek. Nakoniec sa stal aj on klasikou svojho druhu. Vypovedá o tom aj odkazová stránka filmu. Príkladom sú dokumenty SCREAM GREATS, VOL. 1: TOM SAVINI, MASTER OF HORROR EFFECTS (1986), GOING TO PIECES: THE RISE AND FALL OF THE SLASHER FILM (2006), eXploitation CinemA (2009), ... ### "The Burning" Tonyho Maylama sa vo Veľkej Británii v októbri roku 1983 dostal až na koberec britských cenzorov z BBFC, ktorý Uncut verziu vydanú štúdiom “Thorn EMI“ z októbra 1982 stiahli z distribúcie uvalením banu na film umiestnením ho na zoznam tzv. "Video nasties". Na re-release filmu sa čakalo až do roku 1992, kedy štúdio “Thorn EMI“ prišlo na trh so svojou opätovnou verziou, tento krát skrátenou zásluhou cenzorov o 19 sekúnd. Akékoľvek zásahy do filmu pominuli v Británii v roku 2002, od kedy je možné zohnať "The Burning" v pôvodnom Uncut zostrihu zásluhou štúdia "Vipco". DVD disky sú limitované už iba vekovou prístupnosťou (Rated:18). ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Herci Jason Alexander, Fisher Stevens a Holly Hunter zažili v tomto snímku svůj celovečerní filmový debut. (Chatterer)
  • Film byl řadu let ve Velké Británii zařazen na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných pro zobrazování násilných scén a brutality. (Flipnic)
  • Příběh filmu je založen na legendě "The Cropsy Maniac", která se údajně odehrála v letním táboře v okolí New Jersey. (Chatterer)

Reklama

Reklama