Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (415)

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Některé nezapomenutelné vtipy, naprosto úžasní herci a pohodová atmosféra. Poprvé jsem to viděl v rámci povinné četby k maturitě, vzhledem k tomu, že se mi kniha nechtěla číst - jestli to Olmer natočil dle knižní předlohy přesně se dozvím až později, každopádně vím, že jako pobavení a odreágování, je to výborná věc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niektoré scénky legendárne, no to bolo ale kriku. Našťastie som to na svojej koži zažiť nemusel, ale mať veliteľov predbiehajúcich sa v tom, komu praskne žilka prvému, to by bolo na smiech. Taký Jarko Naď s modrou knižkou by sa ako exminister obrany asi nesmial, ten bol vždy potento až za ušami. Tankový prápor zapadá medzi čiernych barónov obsadením i štýlom a tak sa niektoré situácie vo filmoch môžu aj mýliť. No a keďže scenár bol napísaný za 14 dní, tak to je jednoznačný dôkaz o tom, že vtipy i zelených mozgoch idú tak akosi prirodzene. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně horší než Černí baroni s hrubším humorem a méně sympatickými postavami, i když filmové řemeslo Olmer v tomhle případě nezapomněl. Funguje to jako sled více či méně vtipných příhod z vojenského života než jako snímek se silným příběhem. V mém případě se zamhouřenýma očima dávám tři hvězdičky. Celkový dojem: 50 %. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Řada vydařených scén, které fungují samy pro sebe, spousta hlášek a herecká elita v rolích velitelského sboru, která se snaží co může a některé výstupy, ač hnané místy na hranici parodie, jsou skutečně výborné (zejména se vyřádil Donutil a Skamene, ale výtečný je také Zounar). Jenže stejně jako kdysi, ani tentokrát mě film nedokázal úplně vtáhnout, příběh samotný mi byl lhostejný a funguje vlastně jen jako spouštěč vzpomínek na vlastní vojnu. Třeba takový major Borovička Romana Skamene jakoby svým vzhledem i chováním jako by z oka vypadl mému veliteli roty. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přenechme slovo majoru Borovičkovi...."Soudruzi, to, co ste tu dnes předvedli, nebyl útok tankového praporu, ale parodie! To... to byl svinčík... zmatek nad zmatek! Soudruzi! Ukazuje se, že po dobu vaší prezenční služby jste se nic nenaučili! Ukazuje se, že dva roky výcviku nestačí! Jsou mezi námi soudruzi, kteří jsou tu už dva a půl roku, a řeklo by se, delší výcvik, se projeví lepšími výkony! Ale co se projevuje soudruzi!? Jedině to soudruzi, že někteří soudruzi švejkují! Zrazují důvěru, kterou v naši armádu klade náš pracující lid! Ale s takovými soudruhy se soudruzi vypořádáme! Ať si nemyslí, že se o nich neví! Ať si nemyslí, že náš pracující lid nechá, aby mu podkopávali to, co svou prací vybudoval! To ne, soudruzi!" 65% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Martina Adamcová (Babinčáková) prejavila záujem hrať vo filme u asistenta réžie. Nato ju v dabingovom štúdiu navštívil režisér Olmer a povedal jej: „Hledáme ženskou s velkýma ňadrama. Asi byste to mohla hrát, ale musím si sáhnout, abych měl jistotu." Režisér si ich ohmatal, povedal, že je to v poriadku a za desať minút už herečke volali z produkcie, že má rolu. (Raccoon.city)
  • S použitím armádnej techniky bol problém, nakoľko sa parlament uzniesol, že armáda nesmie za peniaze robiť žiadne aktivity, až pokiaľ nepovolil výnimku samotný generál štábu. (Raccoon.city)
  • Režisér Vít Olmer sa počas natáčania zoznámil so svojou manželkou Simonou Chytrovou (Janinka). (Raccoon.city)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama