Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelná klasika s jejíž oblíbeností, především v anglicky mluvícím světě, se nemůže rovnat téměř nic. ST TOS má pohnutý osud. Pilot testovací publikum zavrhlo jako příliš nadčasový, feministický a intelektuální. Následný seriál se Paramount znelíbil a byl efektivně udušen neustálými přesuny do neatraktivních vysílacích časů a pomocí škrtů v rozpočtu. I tak vznikla modla několika generací, jíž se podařilo rehabilitovat žánr a v souhrnu udělala pro popularizaci sci-fi snad ještě více práce, než Star Wars. Už obsazení posádky dává tušit Roddenberryho odvahu a vysoké ambice. Kapitán musel být nevyhnutelně Američan, avšak hodný mimozešťan velící lidem, to bylo doopravdy unikum. A s tím to nekončilo. Japonec za kormidlem, dvacet let po hořké válce s císařským loďstvem byla odvážná volba, Rus jako navigátor v době vrcholící Studené války už byl doslova hazard. Žena ve funkci komunikačního důstojníka a navíc černá Afričanka už jenom podtrhla idealistickou vizi Spojené Federace planet, v níž neměla rozhodovat rasa a ideologie, ale schopnosti a charakter. Svou "angažovanost" si Star Trek zachovával i v zápletkách jednotlivých dílů. Ty často nesly morální poselství, zhusta o demokracii, svobodě, lidské volbě, odpovědnosti, nebo o respektu ke vzdělání a hledání pravdy. Seriálu pomohla doba v níž společností cloumaly levicové tendence a publikum myšlenky seriálu přijalo prakticky bez výhrad. Následující sequely této idee zůstaly věrné a dovedly jí ještě dál. Pro mě je Federace jediná funkční komunistická utopie z těch všech o kterých jsem kdy četl, nebo je viděl na televizní obrazovce. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, ale radši budu za zarytého Trekkies (o jakých tu mluví třeba Galadriel), než bych se připojila ke zdejší dehonestaci Star Treku. Jasně, že jsou triky dnes už zastaralé. Já snad i chápu, že se to někomu nelíbí. Věřím, že, když někdo ctitel řekněme Bély Tára, tak má nárok si myslet, že Star Trek je vlastně dost plytký. Taky chápu, že se někdo prostě nepřenese přes své vlastní dobové zakotvení, ale ... jen mi, prosím, netvrďte, že je nový Star Trek lepší, protože ... Tohle je pravý Star Trek! I kdyby se celá garda komentátorů na CSFD na hlavu stavěla. Nic co přišlo po tom už nemělo tu ... no tu sílu nové vize. Současný filmový Star Trek je možná efektnější v efektech, ale nemá v sobě žádné skutečné vizionářství. To očekávaní směrem do budoucnosti. Nejspíš nám prostě chybí ta zkušenost, co Star Trek znamenal ve své době. Kdo by kritizoval Voskovce s Werichem, že jejich filmy mají mizernou kvalitu obrazu. No, někdo taky. :( No, já patřím k těm, kteří ve svém raném dětství sledovali Star Trek na rakouské televizi a tehdy se mi na něm nezdálo zastaralého nic. :). /// Mezi třemi původními sériemi, vede dle mého druhá série. Mám dojem, že už si tvůrci ujasnili, o čem to je, a snad proto se tu najde většina těch nejlegendárnějších epizod: Amok Time, Mirror, mirror, Journey to Babel, The Trouble with Tribbles ... zatímco v třetí šla kvalita scénářů bohužel výrazně dolů. Spolu s nepříznivým časem vysílání to bylo zřejmě to, co původní Star Trek ve své době zabilo. Jenže on stává jako fénix z popela stále vždy znova a znova ... ()

Reklama

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Stále dokážu sledovat původní série s nadšením, protože má nedosažitené kvality a když někdo řekně, že je prostě starý, tak to nechápu a neberu jako argument. Poprvé a naposledy se podařilo sestavit posádku, která je doslova nezapomenutelná, díky výborným charakterům postav - horlivý Kirk, rozpolcený vulkánec Spock, lidový doktor McCoy, krásná Uhura, mistr Scotty, věrný Čechov a klidný Sulu. Jednotlivé díly, které se svým dějem na první pohled hodně podobají, mají nějakou myšlenku či hlubší smysl či poučení. Star Trek TOS jednoduše dokázal odstartovat zájem o sci-fi. Takže za to, že mi otevřel cestu k tomuto žánru, musím dát 100%! ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky ST je to záležitost nostalgie. Je to opravdový oldschool. Výbava lodi je ještě velice krabicoidní a výtah na můstek zní jako normální výtah. Kapitán Kirk je v polovině dílů polonahý a témeř na každé planetě se sčuchne s nějakou tamní obyvatelkou... Ale posádka, především Spock a Čechov, jsou opravdu výborné postavy. Nehledě na to, že ST byl jeden z prvních, kdo na svůj můstek umístil černošku, což byl tehdy velice průkopnický čin, a to se cení. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ok, uznávám, že za přínos žánru by se tomu mělo děkovat a nosit dary, ale z objektivního hlediska je to hroznej šit. Kdo v tom nevyrůstal, tak ani nemůže mít k tomu takovej vztah, jak třeba zažranci v US, kteří mají Spocka za boha (neřikám, že to nebyla nejlepší postava). Je na tom prostě zahlodanej zub času pohřbenej v masovým hrobě na spodu pod těly židů. Efekty nic. Příběhy se furt motaly kolem 20. století nebo kolem historie Země. Nepřátelé vtipní. Členové posádky hrdinní, ale na druhou stranu tak chybující, že to logika nebere. Čumim, že s nima Spock vydržel, když dělali takový nelogický nesmysly. Takže po třech sériích jsem rád, že jsem to všechno přetrpěl, abych mohl bez nadsázky zhodnotit a říct tomu pro příště jedno velký NE. ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • Epizódy boli vyrobené v inom poradí, než boli pôvodne vysielané. Epizóda "Elaan of Troyius" bola vysielaná ako trinásta, preto je niekedy označená ako S03E13. (koba)
  • Epizódy boli vyrobené v inom poradí, než boli pôvodne vysielané. Epizóda "Spectre of the Gun" bola vysielaná ako šiesta, preto je niekedy označená ako S03E06. (koba)
  • Celia Lovsky (T'Pau) nedokázala ukázať vulkánsky pozdrav prirodzene. Preto si musela druhou rukou oddeliť prsty mimo záberu, a v správnom momente len zodvihnúť ruku. (koba)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama