Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Někdy nespím ... kvůli pár věcem. Nikdo není nevinnej - v tý situaci. Každej má svý duchy." ----- Ale pořád je za co bojovat ... na všech frontách všech válek - zjevných i skrytých. Stal se "Tichým nepřítelem", protože se narodil na frontové linii. Neptá se na váš názor a nečeká vaši podporu - dokonce ani vaše POCHOPENÍ ... popravdě si nejsem jistá, nakolik o ně stojí. Ale nic nezměníte, jestliže ho odsoudíte. Pravda je velice ošemetná věc, odedávna kdekým používaná jako zbraň i štít - a musím ocenit, pokud mi není podsouvaná jenom z jednoho úhlu pohledu. ----- "Já ti to říkal. Tohle není americkej příběh - je IRSKEJ." ----- P.S.: 1) Ten "irskej" příběh je v první řadě syrovým dramatem s velice silným antimilitantním podtextem - tudíž nepotřebuju, aby mu vévodilo vražedné tempo v kombinaci s brutální akcí; 2) Výskyt elementu zvaného nuda jsem opravdu nezaznamenala. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Pitt hraje dobře, Ford možná ještě líp, ale co z toho, když to celý nikam nevede? Celej film je jedno velký nudný čekání na nějakou pointu nebo aspoň morální ponaučení, který pak ale stejně nepřijdou. Jestli bylo cílem Tichýho nepřítele ukázat nám, že terorista může bejt naprosto kdokoliv, bez rozdílu národnosti, pleti, nebo náboženství, tak to jediný se povedlo výborně. Znovu bych ale kvůli tomu těch 107 minut netrpěl. Rory: "They say the word peace, but at the end of the day, all they want is surrender." ()

Reklama

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Cirka první dvě minuty dávají předvěst kvalitní filmové podívané, malebné prostředí, pěkná irská hudba a příjemné rodinné posezení u jídla, které je zcela nečekaně přerušeno rychle jednajícím profesionálem. Jenže to je asi tak jediný klad tohoto snímku, neboť dál se zajímavého nestane vůbec nic. Tichý nepřítel bohužel nemá čím zaujmout a jediné, co se mu znamenitě daří je nudit diváka. Příjemný příběh s velkým potenciálem se tak topí v nedostatečné invenci tvůrců, kteří nepřicházejí s ničím novým. [TOP 19/12 53%] ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[7/10] Trošku slabšie 4*. Zo začiatku to vyzerá veľmi slubne, dej sa dobre rozbieha, niekoľko zaujímavých scén, alebo aj akčné scény. Zamrzí že tu nieje nejaká väčšia thrillerová atmosféra, ale samotná thrillerová stránka filmu je celkom vydarená, zápletka je dobrá. Ale mohlo to byť o niečo lepšie, viac prepracovať scenár, viac vygradovať dej a urýchliť tempo. Môj oblúbenec Harrison Ford tu má zaujímavú postavu policajta a hrá veľmi dobre. Brad Pitt nieje herec, ktorého filmy vyhľadávam, ale tu s ním nemám nejaký problém a zahral celkom obstojne, úlohu mal dobrú ale mohol dať zo seba viacej. A aj zvyšné postavy sú zaujímavé. Tichý nepriateľ je dosť dobrý thriller, hlavné postavy, príbeh a aj skvelá hudba od Jamesa Hornera sú asi najsilnejšími aspektami tohoto filmu, takisto tu občas fungujú aj emócie a hlavne v závere. Keby mám niečo pridať, tak určite ako som spomínal zrýchliť tempo, dej trošku viac prepracovať a určite by filmu prospelo keby bola aj postava Brada Pitta lepšie prepracovaná, miestami mi prišiel nevýrazný. Ale už viac nekritizujem a uznávam že svoje kvality tento thriller má. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem tenhle film v roce 1997 viděl v hradeckém kině Centrál, a teď nedávno jsem si ho zopakoval díky televizní obrazovce. Padla na mě trochu nostalgie kolik vody uplynulo od chvíle, kdy jsem tento kousek viděl poprvé. Příběh o násilí a zbraních, který má jasný mírový odkaz natočil režisér Alan J. Pakula. Úderný počátek během kterého podlehne atentátu otec hlavního hrdiny a strhne se intenzivní přestřelka mezi bojovníky IRA a členy britských bezpečnostních složek vtáhne diváky rychle do děje. Jenže ve zbytku filmu se adrenalinem znatelně šetří. a to je velké zklamání po tak povedeném úvodu. Zápletka se točí kolem snahy IRA nakoupit protiletadlové rakety FIM-92 Stinger a tak je mladý hrdina Rory Devaney (Brad Pitt) vyslán za Atlantik, aby vše zařídil. Jelikož je Irů ve Státech spousta dostane se mu dobrého krytí v rodině nic netušícího idealistického policisty Toma O'Meara (Harrison Ford). V prosperující Americe je hlavní hrdina hrající riskantní a nebezpečnou hru jako v Jiříkově vidění. Oba muži ač tak povahově a věkem rozdílní se postupně sbližují, ale Roryho dohání jeho irská minulost. Smyčka se začíná utahovat. Tklivý soundtrack složil James Horner a snaží se tak o navození tísnivé atmosféry. Film měl velký potenciál, ale trestuhodně ho promarnil. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Okrem filmovania v New Yorku a New Jersey sa filmovalo aj v Európe, a to v írskom Dubline či severoírskom Belfaste. (MikaelSVK)
  • Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil. (beso74)

Reklama

Reklama