Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou, řítícím se z jednoho neštěstí do druhého je bývalý účetní Řehoř Maršíček, který se po infarktu, ze strachu před smrtí, rozhodne žít klidným, střídmým životem a dodržovat zásady zdravé životosprávy. Nekouřit, nepít, cvičit a jíst zdravě. Nastoupí na místo revizora nemocných a doufá, že v novém zaměstnání bude mít klid. Místo toho prožívá jeden nervák za druhým. Postupně bere za své jedno dobré předsevzetí za druhým. Řehoř propadne nezdravému jídlu, alkoholu a ženám. Mimoto postupně přijde o většinu životních jistot včetně střechy nad hlavou. Výsledkem je druhý infarkt, po němž si hrdina znovu slibuje, že vše napraví a bude žít zdravě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (84)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná anekdota natočená s lhostejností k příběhu a jeho aktérům i k divákovi, snad s cílem utvrdit se (či spíše obelhat se) o nepřerušené kontinuitě vlastního režisérství. Chladná, nevidomá kamera uvádí do světa, v němž každé slovo němne ještě dřív, než je vysloveno, očekávané a prázdné, a tedy nepostřehnutelné – a stejně mizí i obraz. Děj se nevypráví, ale eviduje, jako by se rekonstruoval zločin, kterým – s nadsázkou řečeno – film sám ve skutečnosti je. Zločin proti talentu a původnímu osobitému vidění při normalizační amnézii, při níž se nešťastnému Papouškovi navracejí jen kdysi užitá slova – beze smyslu a bez původní krásy. Smutek ochočených. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Františka Husáka v příběhu stavěném na myšlence, že ať se člověk snaží sebevíc v zájmu svého zdraví a života, vše je prostě a nemilosrdně marné. Ono se řekne žijte zdravě, dodržujte životosprávu, vyhýbejte se stresu. Ale copak to jde? Příběh na základě divadelní hry je ve své podstatě platný v každé době, včetně té současné? Že ne? Každý má možnost si to zkusit. Ale pozor, ať dotyčný nakonec nedopadne jako Řehoř Maršíček, hrdina tohoto příběhu. Snímek ne tak komediální jako úsměvný nad nástrahami života a lidí. Vzniklé situace jsou příkladné a naprosto uvěřitelné. Lidé jsou zkrátka různí. Na celovečerní film neobvykle krátká stopáž, avšak děj je postaven dobře. Nevzniká dojem umělého natahování a vyloženě hluchých míst. Vyprávění příběhu si pevně drží tempo a hlavně ucelenou úsměvnost nad danými situacemi, což je ohromné plus. Jsou tedy životní jistoty vždy jisté? Tento snímek napoví. ()

Reklama

Mackin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilá, hořce-ironická komedie s nenapodobitelným Františkem Husákem v hlavní roli bývalého účetního Řehoře Maršíčka. Ten je sice po prodělaném infarktu plný různých předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu, ale postupem času a především pod vlivem společnosti je opět bohužel opouští. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

"Člověk může v životě prohrát, ale nesmí rezignovat. (...) Klid a mír v duši, to je ten největší poklad." - "Tak to vám svět nedovolí." Výborná existenciální hořká komedie o tom, že žít život po svém není úplně jednoduché pod neúměrným tlakem okolí. Hvězdné herecké obsazení, kterému kraluje František Husák jako kontrolor Řehoř Maršíček. Jako vždy nezklamal Petr Čepek v roli rapla a překvapivé bylo obsazení Josefa Kemra do role starého Don Juana. Nevšimnout si nešlo ani Joži Mrázka Hořického, známého již z Papouškova Nejkrásnějšího věku, kde "hrál" vitálního staříka. Zde zahrál neméně energického obyvatele domova důchodců. Bylo mu v té době 78 let a byla to jeho poslední role - zemřel 7.12.1984. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Taková spíš pochmurná a hořká komedie od režiséra Jaroslava Papouška, který se proslavil trilogií o Homolkových. Františka Husáka si vybral i sem a obsadil ho do hlavní role. Jeho postava je jako na tobogánu, jednou dole, jednou nahoře. Na jeho příběhy a rvačku s životem se i díky dalším kvalitním hercům, docela dobře dívá, ovšem víc, než lepší průměr, to není. Nenáročný dramaticko úsměvný film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu několikrát zazní „Malá noční hudba“ od skladatele W. A. Mozarta. (SONY_)
  • Na námětu a scénáři spolupracoval Vlastimil Venclík, který s tématem filmu měl dobré zkušenosti, protože byl jeden čas sám kontrolorem nemocných. (sator)

Reklama

Reklama