Reklama

Reklama

Epizody(10)

Francie, 19. století: Na lavičce v parku se jednoho odpoledne setkají dva postarší pánové, Bouvard (Jiří Sovák) a Pécuchet (Miroslav Horníček). Zapovídají se a zjistí, že jsou oba dva písaři a mají necelý měsíc do penze. Kromě toho je pojí společné zájmy o vědu, literaturu a umění. Když pak Bouvardovi zemře kmotr a odkáže mu velkorysou částku, Bouvard si vzpomene na svého přítele, zakoupí statek na venkově a oba tam odjedou oddávat se vědám. Jejich diletantské pokusy pěstovat melouny, konzervovat jídlo nebo rozbít atom končí obvykle naprostou katastrofou, staříci přesto nepolevují a žijí životem, po jakém vždy toužili. (Oskar)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (11)

Byli jednou dva písaři (1972) 

Obec v které zakoupili statek oba písaři je dle románu poblíž obce Chavignolles v Normandii, mezi Caen a Falaise 160 km západně od Rouen. Ale obec Chavignolles na mapě nenajdete, takže se jedná o fiktivní název. ()

Dědictví (1972) (E01) 

Asi můj nejmilejší díl... Tento jediný díl se netočil na Trojanově mlýně v Tichém údolí, ale v Praze. Úvodní scéna je v parku Liboc, Obora Hvězda. Bouvardův dům je Kapucínská a Nový Svět, Hradčany. Kavárna je na Pařížské 17, Josefov. ()

Meloun (1972) (E02) 

Jé kuřátko, miluji kuřátko. Klopilo trochu hlavu tak jsem ho podřízla...😁 Že by bylo stydlivý? ()

Návštěva (1972) (E03) 

Antitéatr, tedy amfiteátr... Sfinga ale není antika, to není, ale je to taky starý...😁 ()

Kozel (1972) (E04) 

Myšlenky nesnáší průvan...😁 ()

Likér (1972) (E05) 

Když oba písaři sledovali dalekohledem hambaté slečny, viděli je hlavou dolů. Je to tak správně, protože objektiv astronomického dalekohledu vytváří vždy obraz stranově i výškově obrácený. ()

Anatomie (1972) (E06) 

Objednal jsem muže. Proč? Abychom začali něčím jednodušším..."Když už se zmýlíte, tak aspoň použijte humoru. A když vám chybí, tak ho aspoň předstírejte." ()

Divadlo (1972) (E07) 

Vy máte veliký talent od přírody, ale spíše pro role bytostí nadpřirozených ... Poslyšte to je výborný, ale do jiné hry a jiné postavy... Stájník Michal (Josef Dvořák) zde paroduje Erbenovu Polednici, není moc pravděpodobné že by český básník dorazil do Francie 18. století v českém překladu. Nicméně český divák, který v době natáčení seriálu chodil do divadla Semafor poznal, že Dvořák zde zahrál úryvek ze hry Kytice, v které hrál svou slavnou roli polednice, v ještě slavnější hře. ()

Tělocvik (1972) (E08) 

Víte já jsem hrbatý. Nesmysl, jste kluk jako prut! Pravda, ty plíce máte trochu vzadu. To po babičce. ()

Lebkozpyt (1972) (E09) 

A co když nejsem tak starý, jak vypadám... ()

Svatba (1972) (E10) 

Duch zmizel v nekonečnu a oba písaři s ním :-) Přítomnost grafika Vratislava Hlavatého v posledním díle nebyla náhodná, byl totiž vzduchoplavec, respektive držitel první balonové licence pro létání v Československu. A protože díl končí tím že balon unáší oba písaře do neznáma, byl to on kdo let řídil. ()

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama